Znáte yucca kořen? Je nenahraditelný při očistě organismu a pomůže i s bolavým žaludkem
Yucca kořen je naprosto univerzální potravinou a zároveň i léčivkou. Je bohatý na spoustu cenných látek a dokáže téměř v jakémkoliv receptu nahradit brambory. Používá se však také k výrobě bezlepkové mouky i jako zahušťovadlo. I když u nás není yucca kořen příliš známý, na mnohých místech po světě jde o značně populární kořenovou zeleninu.
Yucca kořen na talíři
Je třeba sdělit, že kořen yucca je úplně něco jiného než rostlina juka, tedy poměrně známá rostlina. Yucca se často pěstuje v tropických oblastech právě pro svůj škrobový kořen. Ten je považovaný za základní potravinu pro zhruba půl miliardy lidí na celém světě. Kořen rostliny yucca je považován za jednu ze tří nejdůležitějších sacharidových potravin v tropických oblastech. Yucca kořen je hořký i sladký. Často bývá přirovnáván právě k bramborám. Má vláknitou strukturu a připomíná dýni. Obvykle se vaří, smaží nebo mele na různé mouky a prášky používané k pečení.
Zdravotní benefity kořene yucca
Yucca má vysoký obsah antioxidantů, což jsou prospěšné sloučeniny, které neutralizují volné radikály. Zabraňují tedy oxidačnímu stresu a poškození buněk. Ostatně i výzkumy naznačují, že antioxidanty hrají hlavní roli v celkovém zdraví jedince a mohou dokonce chránit před vznikem mnoha chronických stavů, včetně cukrovky a srdečních onemocnění. Skvělý je při potížích s bolavým žaludkem a hojně se využívá i jako podpora očisty organismu. Tedy při detoxikacích je značně účinný. Díky tomu, že yucca kořen obsahuje i obrovské množství vitamínu C i antioxidanty, jde o jeden z nejlepších prostředků pro posílení imunitního systému. Kořen yucca lze ale využívat i zevně. Rozemletý se například používá na péči o pleť. Jako peeling jej lze využít k odstranění odumřelých kožních buněk. Případně můžete kořínky smíchat s medem nebo olivovým olejem a aplikovat na obličej jako pleťovou masku.
Kořen pampelišky čistí játra a ledviny a pomáhá při hubnutí i cukrovce
Světelný kořen – potravina budoucnosti, která vám dodá energii a vitalitu
Kořen yucca proti bolestem kloubů i na hubnutí
Pravidelné užívání yucca kořene může ulevit od bolestivých příznaků revmatoidní artritidy. A to díky obsaženému manganu. Ten je ostatně často doporučovaný právě jako přírodní lék na artritidu a bolesti kloubů. A účinný je yucca kořen i při snižování hmotnosti. Má totiž vcelku nízký glykemický index, pouhých 46. Pro srovnání, například rýže má glykemický index 73 a brambory 78. Díky tomu lze yucca kořen označit za skvělý sacharid, který může být alternativou k jiným druhů sacharidů.
Nežádoucí účinky kořene yucca
I když má yucca kořen spoustu benefitů pro zdraví, má také poměrně vysoký obsah kalorií a sacharidů. Tudíž by měl být konzumován s mírou. Yucca kořen můžeme například libovolně měnit za brambory nebo jej přidávat do celozrnných pokrmů. Rozhodně k němu přidávejte také neškrobovou zeleninu a kvalitní bílkoviny. Při konzumaci yucca kořene je rovněž nezbytná správná příprava.
Kořeny rostliny yucca totiž obsahují látku, která může při nesprávném zpracování vyvolat produkci toxinů. Nesprávná tepelná příprava tak může způsobit například bolesti žaludku, zvracení, závratě nebo bolesti hlavy. Některé výzkumy rovněž naznačují, že zcela ideální je namáčení yucca kořene. A to 48-60 hodin před vařením. Tím je možné toxiny značně eliminovat.
Yucca kořen a antinutrienty
Problém při konzumaci yucca kořene mohou být i antinutrienty. Tedy sloučeniny, které mohou narušovat vstřebávání určitých vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Pokud to s konzumají yucca kořene nepřeháníme, pak by to neměl být problém. Ovšem pokud bychom jej jedli pravidelně a opravdu hodně, nebylo by to pro organismus dobré. Antinutrienty totiž mohou zvýšit riziko nutričních nedostatků jiných látek.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Znáte yucca kořen? Je nenahraditelný při očistě organismu a pomůže i s bolavým žaludkem
RE: Znáte yucca kořen? Je nenahraditelný při očistě organismu a pomůže i s bolavým žaludkem