Jaterní dieta není vhodná jen při onemocnění jater, ale i jako účinná prevence

Jaterní dieta není vhodná jen při onemocnění jater, ale i jako účinná prevence

Játra jsou dokonalou chemickou továrnou, která zajišťuje množství enzymů důležitých pro trávení potravy. V jaterních buňkách se tvoří žlučové kyseliny. Ty ovlivňují trávení, zejména pak trávení tuků. Játra produkují glykogen a cholesterol. Vlivem špatné životosprávy se může žluč zahustit a potom se v ní tvoří kamínky a usazeniny různého složení. Tyto nánosy silně zhoršují trávení a detoxikační schopnosti jater. Toxické zatížení stojí za většinou vážných zdravotních problémů. Špatná funkce jater může mít navíc vliv na kůru nadledvinek, která produkuje stresové hormony. Zdravá fungující játra znamenají vysokou odolnost vůči stresu, naopak zanesená játra vedou k agresi a zatrvrzelosti. Koneckonců říká se někdy o špatně naladěném člověku, že je žlučovitý, a tento příměr není daleko od pravdy.

Detoxikace jater

Játra jsou naštěstí orgánem, který má schopnost velice dobré regenerace. Pro zdravou funkci jater je nicméně nutné je pravidelně čistit. Ideální dobou k očistě jater je jaro, a to období mezi 15. únorem a 15. květnem. Po takovéto očistě jistě zaznamenáte, že únava klesá, zbavíte se pocitů zlosti a výbušnosti, bolestí kyčlí apod. Očištěná játra přinesou pocit mnohem většího životního elánu.

Bylinky jako prevence proti onemocnění jater

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský je pro detoxikaci jater ideální rostlinou. Neutralizuje vlivy škodlivých látek, jako jsou různé chemické léky, příměsi potravin, alkohol nebo drogy. Podporuje regeneraci nových jaterních buněk. U nemocných rakovinou snižuje ostropestřec mariánský riziko poškození jater při chemoterapii a urychluje zotavování. Ostropestřec mariánský též zklidňuje záněty a zpomaluje bujení kožních buněk při lupénce.

Ostropestřec se též úspěšně využívá pro řešení endometriózy, nejčastější příčině ženské neplodnosti, neboť napomáhá játrům zpracovávat hormon estrogen, jehož vysoká hladiny zhoršuje bolesti a jiné příznaky tohoto onemocnění. Užívání ostropestřce mariánského prospívá prevenci žlučových kamenů. Tato bylina je jednou z nejbezpečnějších vůbec, nejsou popsány žádné její vedlejší účinky. Ostropestřec se lépe vstřebává v kombinaci s lecitinem.

Česnek

Česnek obsahuje sloučeniny síry, které fungují jako aktivátory jaterních enzymů, které jsou zodpovědné za vylučování toxinů z těla. Česnek navíc obsahuje allicin a selen, dvě velmi důležité složky, které chrání játra před poškozením toxiny.

Grapefruit

Je to bohatý zdroj antioxidantů a také vitamínu C. Podobně jako je tomu u česneku, i grapefruit obsahuje sloučeniny, které podporují výrobu jaterních detoxikačních enzymů. Grapefruit obsahuje flavonoid naringenin, který způsobuje, že játra spíše tuky spalují, než že by je ukládala. 

Zelený čaj

Tento čaj obsahuje látky, které prokazatelně odstraňují tuk z jater a také správnou funkci jater podporují. Zelený čaj brání játra před kumulací toxinů, které jim škodí.

Listová zelenina

Ve veškeré listové zelenině je obsaženo velké množství čistících složek, které mají schopnost neutralizovat těžké kovy poškozující játra. Takovouto listovou zeleninou je nejen třeba špenát, rukola nebo polníček, ale třeba i pampeliška nebo čekanka.

Avokádo

I avokádo je skvělým ochráncem jater a zesiluje jejich čistící schopnosti.

Vlašské ořechy

Ořechy pomáhají čištění jater, jsou skvělé pro lepší okysličování krve a ze slupek ořechů se často vyrábí přípravky na jaterní očistu.

Kurkuma

Jeden z nejsilnějších přírodních prostředků pro udržení zdravých jater. Aktivně chrání játra před poškozením toxiny, napomáhá regeneraci jaterních buněk, zmenšuje přeplněné jaterní kanálky a zlepšuje funkci žlučníku, který také napomáhá čištění těla.

Onemocnění jater 

Nemoci jater vznikají nejčastěji v důsledku onemocnění žloutenkou, při nadměrném užívání alkoholu nebo při poškození některými léky.

  • Hepatitidy: Infekční žloutenky neboli hepatitidy jsou virovým onemocněním. Hepatitida typu A se přenáší na základě špatných hygienických podmínek orální cestou, hepatitida B a hepatitida C především krevní cestou.
  • Cirhóza: Při onemocnění jater cirhózou se jaterní tkáň pomalu proměňuje na zjizvenou hmotu s omezenou funkčností. Celý proces tzv. „tvrdnutí jater“ probíhá pomalu a nepozorovaně. Nejběžnějším způsobem, kterým si lze přivodit cirhózu jater je častá a vytrvalá konzumace alkoholu a asi jedna třetina cirhóz vzniká jako důsledek chronického zánětu, žloutenky typu B a C.
  • Příznaky onemocnění jater: Onemocnění jater se manifestuje tmavou močí a světlou stolicí. Nemocní jsou unavení, malátní a trpívají nechutenstvím. Typické jsou i přidružené trávicí obtíže, nepříjemné pocity v nadbřišku, nadýmání, zvracení a nevolnosti. Běžnou součástí jaterních onemocnění jsou pocity únavy a slabosti, hubnutí. Jedním z příznaků jsou i poruchy srážlivosti krve, snadno se tvoří modřiny, objevuje se krvácení z dásní apod. 
  • Jaterní dieta: Jaterní dieta je důležitým dietním opatřením, které provází léčbu některé jaterní diety. Takovouto dietu obvykle doporučuje lékař.

Jaterní dieta a nevhodné potraviny 

  • tučná jídla a tuky všeobecně
  • maso prorostlé tukem a polévky z něj (vývary)
  • uzeniny, paštiky
  • konzervy a konzervované výrobky
  • kořeněné potraviny a ostřejší koření
  • tučné sýry a mléko, smetanové jogurty, smetana
  • tatarská omáčka, majonéza, dresingy, hořčice, kečup
  • mák, kokos, semínka (vč. pečiva se semínky) 
  • nadýmavá a silně aromatická zelenina (květák, zelí, kapusta, cibule, česnek, ředkvička apod.)
  • uzené a tučné ryby
  • kakao
  • sladkosti
  • čerstvé pečivo, koláče, kynuté knedlíky
  • kompoty
  • nadýmavé ovoce a ovoce s malými zrníčky (hrušky, borůvky, angrešt, maliny)
  • jídla smažená, grilovaná a pečená
  • vaječný žloutek 

Dušená ryba se zeleninou je ideální pro jaterní dietu.Jaterní dieta a vhodné potraviny 

  • libové maso (zejména kuřecí, telecí, králičí, krůtí)
  • libové ryby (např. pstruh, přírodní filé na vodě)
  • ovoce – vše mimo zakázaného, vhodné je ovoce loupat a zbavit všech jadérek
  • zelenina – vše mimo zakázaného
  • nízkotučné mléčné výrobky
  • rýže
  • bezvaječné těstoviny
  • vhodná je příprava jídla je vařením a dušením na vodě
  • bylinkové koření – majoránka, bazalka apod.
  • suchary
  • vaječný bílek 

Jaterní dieta - recepty 

Kuřecí stehna pečená na zelenině

  • 2 kuřecí stehna 
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 menší celer
  • olivový olej
  • sůl 
  • tymián 

Kuřecí stehna pečená na zelenině - recept

Zeleninu oloupeme, nakrájíme na drobnější kostky, osolíme, smícháme s tymiánem a trochou olivového oleje, rozprostřeme do pekáče. Kuřecí stehna zbavíme nadbytečného tuku (bílých částí pod kůží a na okrajích), lehce osolíme, potřeme trochou olivového oleje a posypeme špetkou tymiánu. Kuřecí stehna položíme na zeleninu, podlijeme skleničkou vody a pečeme na 190 °C asi 1 hodinu, než bude zelenina měkká a kuřecí maso hotové i u kosti. Během pečení párkrát přelijeme kuře vypečenou šťávou. V případě vážnějšího onemocnění jater kuřecí stehna před konzumací zbavíme tučnější kůže. 

Pampeliškový salát s čekankovými puky 

  • 1 - 2 čekankové puky
  • jablko
  • čerstvě natrhané a omyté pampeliškové listy
  • 1 - 2 květy měsíčku lékařského
  • nízkotučný bílý jogurt
  • citrón

Pampeliškový salát s čekankovými puky - recept

Čekankové puky omyjeme a pokrájíme, přidáme na malé kousky nakrájené jablko, pár čerstvě natrhaných a omytých pampeliškových listů a květy měsíčku lékařského. Vše zalijeme nízkotučným bílým jogurtem, zakapeme trochou citronové šťávy a necháme asi 1 hodinu v ledničce.

Kuřecí závitky se špenátem

  • 2 kuřecí prsa
  • 2 rajčata
  • 1 balení čerstvého špenátu
  • 4 plátky kuřecí šunky
  • 100 g nízkotučného sýra
  • sůl
  • čerstvá bazalka

Kuřecí závitky se špenátem - recept

Kuřecí prsa si nařízneme tak, abychom z nich mohli vytvořit co největší plát, naklepeme na stejnou tloušťku, osolíme a posypeme nasekanou bazalkou. Špenát v cedníku zalijeme vroucí vodou a po vychladnutí přebytečnou vodu vymačkáme. Na kuřecí prsa rozprostřeme šunku, posypeme nastrouhaným sýrem, poklademe nakrájenými rajčaty a špenátem. Závitky zatočíme, zabalíme do alobalu tak, aby byl balíček dokonale utěsněný a pečeme v rozehřáté troubě na 190 °C asi 45 minut doměkka (dobu pečení uzpůsobíme tloušťce plátků). Podáváme s rýží nebo vařenými brambory. 

Lehký bramborový salát 

  • 1 kg brambor typu A
  • 1/4 pórku
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1 mrkev
  • 3 vejce uvařená natvrdo - použijeme pouze bílek
  • šťáva z 1/2 citronu
  • nízkotučný bílý jogurt  
  • sůl

Lehký bramborový salát - recept

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Nadrobno nakrájenou očištěnou petržel, celer a mrkev uvaříme do měkka v mírně osolené vodě, na poslední asi 2 minuty přidáme nakrájený pórek a necháme vše vychladnout. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájené bílky, zeleninu, osolíme, ochutíme citronovou šťávou, promícháme s jogurtem a dáme vychladit. 

Pstruh dušený v zelenině

  • 1 čerstvý vykuchaný pstruh 
  • 2 rajčata zbavená slupky a semínek
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 mrkev
  • 1 hrst petrželové natě
  • 1 citron
  • sůl
  • olivový olej

Pstruh dušený v zelenině - recept

Pstruha očistíme, omyjeme a lehce osolíme (i zevnitř). Do vykuchaného vnitřku pstruha dáme petrželku a 2 kolečka citronu. Rajčata nakrájíme na větší kousky, mrkev a řapíkatý celer na velmi malé kostičky nebo velmi tenké plátky. Zeleninu smícháme s trochou soli a olivového oleje a 1/2 zeleniny rozprostřeme na pekáček. Na zeleninu položíme pstruha, pokryjeme druhou polovinou zeleniny a pekáček přikryjeme alobalem. Pečeme na 180 °C asi 30 minut. 

Dýně plněná krůtím masem

  • 1 máslová dýně 
  • 200 g mletého krůtího masa 
  • 1 hrst petrželové natě
  • 2 jarní cibulky 
  • nízkotučný tvrdý sýr
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl
  • olivový olej 

Dýně plněná krůtím masem - recept

Dýni (neoloupanou) přepůlíme podélně, vydlabeme semínka, potřeme po celém povrchu olivovým olejem, lehce osolíme a dáme péct na 190 °C asi 45 minut doměkka. Maso necháme na kapce oleje nebo nasucho zatáhnout na pánvi. Upečenou dýni vydlabeme, dužinu nakrájíme na malé kousky, smícháme s masem, rozmarýnem, nadrobno nakrájenou cibulkou a petrželkou, osolíme. Směsí naplníme vydlabané dýně, posypeme strouhaným sýrem a dáme dopéct na 200 °C asi 20 - 25 minut. 



Diskuse k článku

  • Marek

    11:26 14. 2. 2018 +2
    Děkuji za zajímavý článek. Jen dotaz (dva dotazy):
    1) Česnek je výše uveden mezi "bylinkami" které jsou vysloveně vhodné pro játra, na druhou stranu je ve seznamu nevhodných potravin o kousek níže. Jak je to tedy?
    2) Nevíte zda jsou vhodná tresčí játra ve vlastním oleji?
  • Monika

    16:40 10. 1. 2018 0
    Ve skutecnosti ani nejde primo o dietu, ale spise o "zasady zdraveho stravovani". Takze ne moc mastne, ne prilis ochucovane, nesmazene a podobne.. Bohuzel v Cechach takove principy vetsina lidi vubec neuplatnuje a navyky nema... Pak si to odnesou prave jatra... Podrobneji o jatrove diete u me na blogu -- https://www.slimming.cz/jaterni-dieta/
  • jirka

    18:00 30. 4. 2017 0
    Na popud doktora jsem zmenil jídelníček a uzival he-panol. Játra jsou už zase v pořádku…doporučuji vyzkoušet
  • Dana Jurášová

    11:23 23. 5. 2016 0
    Mám vyzkoušený olej z Ostropestřce Mariánského. K tomu jsem omezila tučnější potraviny, přidala více ovoce a zeleniny a klesl mně cholesterol z 5,5 na 4,3. Přestalo mě pobolívat břicho a upravila se mně stolice. V současné době jsem jej na nějakou dobu vysadila a zůstávám jen u dietnější stravy. Cítím se dobře. Tímto chci říct, že pokud člověk nemá vyloženě nemocná játra a pokud stravou "nehřeší" každý den a dlouhodobě, dá se mým doporučením upravit mírnější příznaky toho, že něco je špatně-v mém případě zřejmě "přetížená játra", protože jsem navíc nucená doživotně brát pravidelně chemické léky na určitou diagnozu. Každý jsme jiný. Člověk si , podle mě, musí najít tu svoji-nejschůdnější a nejúčinnější cestu sám. Ano, bereme v potaz různá doporučení odborníků, bez nich to nejde, ale i ty se někdy různí. Jsme zahlcováni množstvím informací, návodů, jak žít zdravěji a lépe.
  • Anonym

    13:15 18. 2. 2016 0
    Minuly tyden jsem ji videl v bille, druh presne nevim, ale byla to takovata co vypada jak prerostla hruska.
  • jarka

    09:28 18. 2. 2016 0
    Dobrý den, dostala jsem chuť na tu plněnou dýni, zní to skvěle :-). Poradíte mi, kde ji teď mimo sezónu sehnat? Jsem z Brna. Děkuji.
  • Zobrazit další komentáře

Lunární kalendář

SOBOTA 21. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...