Máta polej /Mentha pulegium/
čeleď: hluchavkovité
Máta polej – popis
Máta polej tvoří zpočátku malou rostlinku s úzkými listy, které vydávají silnou mátovou vůni. V průběhu léta se lodyhy vzpřimují a vyrostou do výšky až 0,5 m a rozvinou se do hustého koberce. Kolem horního páru listů jsou lichopřesleny fialovorůžových kvítků.
Máta Polej – léčivé účinky
Máta polej má zklidňující účinky na nervovou soustavu, mírní bolesti, podporuje vylučování žluče a trávení, uvolňuje křeče a nadýmání, působí proti průjmu a má protizánětlivé účinky. Mátu můžeme inhalovat při zánětu horních cest dýchacích. Všechny druhy mát (peprná, kadeřavá, marocká a polej) mají obdobné účinky.
Použitelné části máty poleje: kvetoucí nať
Období květu: červen až srpen
Máta Polej – použití v kuchyni a pěstování
Její list silně voní, může s mírou přidávat do salátů, polévek a omáček. Především dříve se máta polej používala hodně jako léčivá rostlina, hlavně ke zlepšení zažívání. Pomáhá při špatném trávení a kolice a účinkuje proti křečím, takže ulehčuje i menstruační bolesti. Olej z máty se zpracovává do mastí ke zlepšení prokrvení kůže a používá se také hodně jako prostředek proti vším.
Oblastí původního rozšíření této rostliny byl jihozápad až střed Evropy, ale jako zahradní rostlině se jí dobře daří i jinde, kromě nejstudenějších oblastí. Dává přednost vlhké kyselé písčité půdě. V magii je máta polej považována za bylinu bohyně Demeter. Traduje se, že chcete-li získat peníze, je dobré smíchat mátu s heřmánkem a magnetovcem. Po hádce vyčistíte vzduch tím, že k mátě přidáte bazalku. Máta polej se používala k ochraně, zajištění domácího štěstí a v rituálech pro získání sebedůvěry.
Tip: Okurkový salát s jogurtem a mátou
2 okurky
kefír
pepř
fenykl
sůl
česnek
olivový olej
vinný ocet
máta polej
Dvě salátové okurky nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnečku jogurtu nebo hustého kefíru rozmícháme 2 stroužky česneku utřené se solí, 2 vrchovaté lžíce čerstvých posekaných mátových lístků, špetku mletého bílého pepře a fenyklu, 2 lžíce olivového oleje a lžíci vinného octa. Smícháme okurky se zálivkou, podle chuti dosolíme nebo dopepříme. Podáváme chlazené, ozdobené mátovými lístky, případně kostičkami cukrového melounu.
Diskuse k článku
RE : Máta polej /Mentha pulegium/