Pohanka obecná /Fagopyrum esculentum/
Pohanka obecná – popis
Pohanka obecná je jednoletá a vytrvalá bylina. Má bílé a růžové květy v hroznech a lichoklasech, plodem je nažka. V českých zemích se začala pěstovat už v 16. století.
Pohanka obecná – léčivé účinky
Pohanka obecná díky obsahu vhodných minerálů, vitaminů a vlákniny přispívá například výrazně ke snižování hladiny cholesterolu a k prevenci aterosklerózy. Dokáže totiž udržovat pružné cévy, brání tvorbě krevních sraženin a stimuluje účinek vitaminu C. Jako všechny ostatní obiloviny je cenným zdrojem, pro nás tak důležité, vlákniny. Pohanka obecná obsahuje rovněž velké množství zinku, jehož dostatek je pro náš organizmus důležitý zejména v zimním období, kdy posiluje obranyschopnosti sliznic. To je skvělá prevence onemocnění chřipky a nachlazení. Pohanka má rovněž hodně mědi, selenu a manganu.
Z vitamínů jsou v plodech této obiloviny zastoupeny především B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Velmi důležitým vitamínem je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami nebo alkoholem. Pohanka obecná je velmi vhodná k detoxikaci celého organizmu a to i v době těhotenství. Její konzumace je proto vhodná pro osoby se sklonem ke křečovým žilám nebo v období chřipek, jako předcházení praskání žilek v nose (v kombinaci s vitamínem C). Kromě jiného dokáže tato úžasná plodina zatočit i s viry, které způsobují opary, a to ve srovnání s ostatními obilninami až čtyřikrát účinněji.
Použitelné části pohanky: plod
Období květu: červenec až září
Pohanka – použití v kuchyni a pěstování
Pravlastí pohanky jsou Himaláje, dokud se do Evropy dostala s mongolskými kočovníky a tatarskými nájezdníky. Pohanka byla dlouho důležitou obilovinou, na kterou se však v dnešní době neprávem zapomíná. Přitom se jedná o velmi cennou potravinu, která nám může pomoci řešit řadu nemocí, zejména pak tzv. civilizačních.
Tip: Pohankové karbenátky
150 g pohanky
1/2 cibule
stroužek česneku
1 vejce
hladká mouka
sůl
majoránka
pepř
olej
Pohanku vsypeme do osolené vroucí vody a vaříme doměkka. Hrnec zabalíme do utěrky a necháme pohanku 20 minut dojít. Poté scedíme, přidáme 1 vejce, pepř, majoránku, utřený česnek a cibuli pokrájenou nadrobno. Vypracujeme těsto, ze kterého utvoříme karbanátky. Obalíme je v mouce a rozšlehaném vejci. Smažíme na teflonové pánvi potřené rostlinným olejem dozlatova.
Diskuse k článku
RE : Pohanka obecná /Fagopyrum esculentum/