Saturejka zahradní /Satureja hortensis/

Saturejka zahradní /Satureja hortensis/

Saturejka zahradní – popis

Jednoletá až dvouletá, 10 - 60 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, zelená až fialově naběhlá, na bázi dřevnatějící, větvená. Listy čárkovitě kopinaté, celokrajné, zašpičatělé, na bázi se zužující, téměř přisedlé, pýřité, na okraji brvité. Květy ve 2 až 5květých lichopřeslenech, světle fialové, růžové nebo bílé, v ústí často červeně tečkované, horní pysk delší, dolní trojlaločný.

Saturejka zahradní – léčivé účinky

Saturejka není jen kořením, ale zároveň i léčivou bylinkou. Na žaludeční problémy je nejlepší čaj z listů, který odstraňuje poruchy zažívání a ztrátu chuti k jídlu. Na bolesti v krku se používá odvar, protože má antiseptické účinky. Saturejka má i mírné močopudné účinky a používá se také proti nadýmání. Nezanedbatelnou funkci má i při snižování krevního tlaku a pro lidi s mastnou pletí, kterou čistí. Saturejka se používá jak čerstvá, tak sušená. Má příjemnou a voňavou chuť. Saturejka svým aroma může nahradit pepř. Svojí výraznou pepřovou chutí se hodí zejména k masitým pokrmům a do nádivek. Také milovníci pokrmů z ryb ocení její chuť. Kdo miluje masové špízy, neměl by saturejku opominout. Skvělá je i ve sterilovaných okurkách, zelí či houbách. Čerstvé lístky jsou výborné do nejrůznější salátů - italských nebo francouzských, polévek a luštěninových jídel. Sušenou přidáváme do smetanových omáček, vaječných pokrmů, na maso i k houbám. Pro výrazné aroma používáme saturejku střídmě.

Použitelné části saturejky zahradní: list a květ

Období květu: červenec až říjen

Použití v kuchyni a pěstování

Saturejka je teplomilná rostlina, kterou lze pěstovat i u nás. V zimě ji ukládáme do skleníků, jinak je celkem nenáročnou bylinkou. Můžeme ji pěstovat také v nádobě, protože má dobrou tvarovací schopnost. Při pěstování je důležité teplo a světlo, nevadí jí sucho.

Tip: Nálev

4 g (3 čajové lžičky) drogy na šálek vody, podává se 3 - 4x denně



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.