Operace žlučníku – kdy je potřeba, co obnáší a co následuje po ní?

Operace žlučníku – kdy je potřeba, co obnáší a co následuje po ní?
09. 02. 2015 Přečteno: 62588x

Problémy se žlučníkem nás mohou zastihnout nejen v období velkého hodování, jakým jsou například svátky. Jaký je ale rozdíl mezi kolikou a žlučníkovými kameny a jak poznáme, když nás lidově řečeno „chytá žlučník"? Na tyto otázky se podíváme blíž v dnešním článku. Někdy mohou problémy se žlučníkem vyústit až v potřebu laparoskopické operace, podíváme se proto, co to je za operaci a co obnáší. V neposlední řadě se zaměříme také na rekonvalescenci i prevenci – co např. znamená držet žlučníkovou dietu?

Žlučník je jedním z našich důležitých vnitřních orgánů, které napomáhají trávení potravy. Žlučník je zároveň orgánem náchylným k přetěžování. Problémy si můžeme způsobit hlavně nevhodnou skladbou stravy s přemírou tučných a smažených jídel. Poškození funkce žlučníku, tvorba žlučových kamenů, ale i žlučníkový záchvat představují poměrně časté zdravotní komplikace nejčastěji postihující lidi středního a staršího věku.

Proč je zdravý žlučník důležitý

Žlučník slouží jako zásobník žluči, kterou produkují játra. Hlavním úkolem žluči je emulgovat (neboli rozmělňovat) tuky a usnadňovat tak jejich trávení. Vývod žlučníku ústí do žlučovodu, kterým se pak žluč společně s enzymy slinivky břišní dostává do dvanáctníku – počáteční části tenkého střeva. Zde se žluč míchá s potravou a stará se o rozmělňování tuků.

Zdravý žlučník funguje tak, že podle druhu a množství tuku obsaženého v právě snězené potravě vyprazdňuje žluč do tenkého střeva. Když sníte něco tučného, žlučník vypustí do žlučových cest větší množství žluče. Když zrovna žluč nepotřebujete, žluč se sice v játrech stále tvoří, zůstává však uchovávána právě ve žlučníku, aby zbytečně neodtékala do tenkého střeva.

Nejčastější problémy se žlučníkem

Může se stát, že se žluč ve žlučníku začne zahušťovat, a to může vyvolat problémy. K zahušťování žluči a k dalším problému může přispívat mnoho faktorů většinou souvisejících se životosprávou. Možná vás zajímá, na které straně je žlučník v těle umístěn, abyste včas problémy s ním rozpoznali. Žlučník je uložen na spodní straně jater – tedy pod žebry na pravé straně břicha.

Žlučníkové kameny

Žlučníkové kameny vznikají tak, že ze zahuštěné žluče začnou vypadávat krystaly cholesterolu nebo žlučového barviva bilirubinu, z těch se tvoří malé a tvrdé oválky, které se postupně zvětšují. Část populace o nich vůbec neví, u jiných ale mohou způsobit vážné potíže. Hlavním problémem se žlučovými kameny je jejich pohyb a dráždění či dokonce ucpání žlučových vývodů. To se projeví velmi silnou záchvatovou bolestí v nadbřišku. Potvrdit přítomnost žlučových kamenů může vyšetření ultrazvukem.

V případě výskytu malých žlučníkových kamenů je možné nechat si píchnout injekci pro roztažení žlučových cest, to umožní kaménkům, aby mohly projít do střeva a dále pak ven z těla. Ve vážnějších případech je nutný chirurgický zákrok, ten se provádí buď klasickou, nebo laparoskopickou operací.

Žlučníkový záchvat neboli žlučníková kolika

Žlučníková kolika bývá často vyvolána právě pohyby či uvíznutím žlučníkových kamenů. Žlučníkový záchvat začíná náhlými urputnými bolestmi nadbřišku, které vystřelují do zad pod pravou lopatku. Projevuje se obvykle půl až tři hodiny po jídle a často ho provází také zvracení (někdy právě i zvracení žluči).

Operace žlučníku je obvykle následována speciální žlučníkovou dietou.

Kolika může rychle sama odeznít, ale může také trvat i několik hodin. Při záchvatu doporučujeme vyhledat lékařskou pomoc, protože žlučníkovou koliku mohou provázet další vážné komplikace např. zablokování žlučovodů nebo prasknutí žlučníku. Navíc platí, že riziku nečekané koliky je vystaven především ten, kdo už má se žlučníkem jakýkoliv problém. Proto se pak doporučuje držet žlučníková dieta, o které si více řekneme v závěru článku.

Operace žlučníku

Operace žlučníku se provádí při výskytu kamenů, zánětu, nádoru nebo žlučového písku. Kromě klasické cesty se mohou žlučové kameny nebo celý žlučník odstranit pomocí laparoskopie. Odstranění žlučníku pomocí laparoskopické operace je dnes velmi běžným a šetrným zákrokem. V poslední době se čím dál více upouští od odstraňování kamenů, které se často pak tvoří znovu a jen se zvyšuje riziko infekce, ale odstraňuje se laparoskopicky celý žlučník.

Co je to laparoskopie žlučníku

Jedná se o moderní metodu, která výrazně snižuje rizika operace a zátěž pacienta. Při laparoskopické operaci se čtyřmi drobnými rankami do dutiny břišní zavede kamera a speciální drobné nástroje. Při krčku žlučníku se umístí speciální svorky, žlučník se odstřihne od okolních tkání a celý se vyndá ven. Do místa po žlučníku se pak zavádí drén, který se však odstraňuje hned druhý den po operaci. Operace žlučníku je prováděna během celkové anestezie a její délka bývá obvykle méně než jedna hodina.

Laparoskopie značně zkracuje dobu rekonvalescence a její výhodou je i kosmetický efekt. Po laparoskopii žlučníku zůstávají pacientovi obvykle čtyři malé ranky o velikosti jeden až dva centimetry a pacient je při nekomplikovaném pooperačním průběhu obvykle propuštěn čtvrtý den domů. Výhodami je také nižší celková bolestivost po zákroku a menší riziko infekcí.

Co se děje po operaci žlučníku

Den po operaci dostanete pouze tekutiny a už večer (či nejpozději druhý den ráno) můžete vstát a chodit. Další dny již můžete jíst, je ale důležité dodržovat žlučníkovou dietu. Zhruba po měsíci byste měli mít možnost jíst už bez omezení.

Zhruba týden po operaci žlučníku půjdete do nemocnice na kontrolu a odstranění stehů. V některých případech váš čeká ještě jedna další kontrola zhruba po dalším měsíci. Pro většinu lidí je nejhorší z celého zákroku stav po anestezii, který občas bývá špatně snášen. Přes nízká rizika se někdy u laparoskopické operace žlučníku nebo po operaci mohou vyskytnout komplikace stejně jako u každé jiné operace. Není to ale příliš obvyklé.

Žlučníková dieta

Po operaci žlučníku je nutné dodržovat žlučníkovou dietu, řídit by se podle ní měl ale také každý, kdo má jakékoliv problémy se žlučníkem. Jedná se o základní prevenci nejen před obávanou žlučníkovou kolikou, ale také před zhoršením jakéhokoliv onemocnění žlučníku. Někdy se bohužel stává, že je nutné dodržovat žlučníkovou dietu dlouhodobě, někdy i po celý život. Řiďte se proto tím, co vám doporučí váš ošetřující lékař.
U žlučníkové diety je základem nekonzumovat dráždivé, pálivé, tučné a nadýmavé potraviny. Doporučuje se jíst několikrát denně v menších dávkách stravu s nízkým obsahem sacharidů. Velmi vhodné je také dodržovat pravidelný pitný režim.

Nevhodné potraviny při žlučníkové dietě:

  • tučné maso, ryby a mléčné výrobky, veškeré uzeniny
  • smažená a obalovaná jídla a jídla připravovaná na tuku
  • čerstvé a celozrnné pečivo
  • dráždivá zelenina a ovoce se slupkami a semínky
  • majonéza, tatarská omáčka, různé dresinky, hořčice a pálivé koření
  • sladkosti, kakao, oříšky a arašídy
  • káva, alkohol, perlivé nápoje


Napsat komentář: Operace žlučníku – kdy je potřeba, co obnáší a co následuje po ní?

RE: Operace žlučníku – kdy je potřeba, co obnáší a co následuje po ní?

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
  • Krista Pospíšilová

    21. 5. 2017 08:47
    Hledám, jaké potraviny můžu po laparoskopické operaci žlučníku a někde se např. ryby zakazují, jinde jsou povoleny, stejně je to s mléčnými výrobky. Komu mám věřit a kde najdu pravdivé informace ?
  • Marta

    9. 4. 2017 10:00
    A co máte konkrétního na mysli? Jaké chyby ohledně informací kolem žlučníku??
  • Josef Marian

    7. 4. 2017 20:42
    Je to hezky napsane ale se spoustou chyb a diplomatickeho vyjadreni politika...tudiz ne vse se zaklada na pravde.