Roste vám na zahradě černý rybíz? Dejte si jej každý den. Má tolik zdravotních přínosů, o kterých jste možná ani nevěděli

Černý rybíz je naše tradiční letní plodina, i když mnozí jím kvůli jeho kyselé chuti spíše pohrdají. To je škoda, neboť je neskutečně bohatý na živiny a má spoustu zdravotních přínosů pro naše tělo. Navíc báječně chutná ve spoustě jídel a připravit z něj můžeme i skvělou marmeládu nebo dokonalý sirup. Číst článek

Lahůdkové droždí jako superpotravina. Víte, jak jej nejlépe používat?

I když je droždí poměrně nenápadné a vlastně se o něm téměř nemluví, je značně důležitou potravinou. Lidé konzumovali droždí odpradávna. Oproti klasickému droždí, které je aktivní a má na svědomí kynutí či fermentaci, je lahůdkové droždí neaktivní. Přitom si však zachovává veškeré benefity a cenné látky. Využívá se hlavně k dochucení a zvýraznění jídel. Číst článek

Letní prázdniny se blíží. Zahajte je s velkou pompou a vyrazte za památkami, kulturou nebo hudbou!

Dlouho očekávané letní prázdniny jsou již za dveřmi a s nimi i rodičovské starosti o to, jak volné dny dětí naplnit nějakými zážitky. Kromě klasických nebo příměstských dětských táborů se ku příkladu nabízí i zajímavé společenské akce po Česku, které zabaví i dospělé. Vyrazte za rodinným dobrodružstvím a uvítejte léto ve velkém stylu! Číst článek

Samosběr jahod: Proč byste se na něj měli vypravit?

Jahody patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce u nás. Jsou sladké a mají spoustu možností využití v kuchyni. Ovšem to není všechno. Jahody jsou také nadmíru přínosné pro naše zdraví. Pochopitelně nejlepší jsou čerstvé, jejich sezóna je právě teď. A samosběry po celé republice se právě otevírají. Číst článek

Kokosový kefír jako zdravá potravina 21. století. V čem je lepší než obyčejný kefír?

Kefír obsahuje spoustu cenných látek a je doslova požehnáním pro zdravé zažívací ústrojí. Vzhledem k tomu, že jde o fermentovanou potravinu, starají se obsažené probiotické bakterie a kvasinky o správně pracující střeva, posilují odolnost vůči nemocem a pomáhají budovat pevné kosti. A kokosový kefír je ještě o kousek zdravější. Číst článek

Pektin jako pomocník pro zavařování. Zbytečně za něj neutrácejte a vyrobte si vlastní koncentrát

V prvních sadech po republice již začínají dozrávat letošní jahody. Je jich zatím málo a tak samosběry spuštěné ještě nejsou, ale mnohde je to otázka už jen řádu dnů nebo doslova pár týdnů. A možná, že si pak čerstvé ovoce budete chtít nějakou formou zakonzervovat. K tomu můžete využít kupovaných preparátů, ve kterých je pektin obsažen. Případně si můžete vlastní želírovací přípravek vyrobit sami. Číst článek

Jarní únava? 8 způsobů, jak zvýšit hladinu energie a zbavit se vyčerpání

Jste unavení, bez energie a síly? Cítíte, jak jste pomalí a každou vteřinu bojujete o to, abyste se udrželi v bdělém stavu? Máte pocit, že jste na hranici vyčerpání? Pak je na čase s tím co nejrychleji něco udělat. I jarní únava je řešitelná. Poradíme vám, jak únavu zahnat a přirozeně zvýšit hladinu energie. Číst článek

Den Země 2024: Tipy, kam se můžete letos vypravit na oslavy

Den Země je každoroční oslava naší planety. Má za cíl edukaci v oblasti zodpovědnému chování k životnímu prostředí a také upozorňuje na ekologické hrozby. Den Země se slaví téměř po celém světě už od roku 1970 a vždy připadá na 22. dubna. Číst článek

Máte rádi pistácie? Podpoří zdravé trávení, pečují o srdce a posílí mozek

Pistácie nejsou v našem jídelníčku rozhodně žádnou novinkou. Známy jsou už více než 300 000 let a patří mezi jedny z nejkonzumovanějších ořechů na světě. Pistácie vynikají nasládlou chutí, jemnou texturou a dá se z nich připravit spoustu sladkých i slaných dobrot. Číst článek

Esenciální oleje: Přírodní lékárna pro fyzické i duševní zdraví. Umíte je ale používat správně?

Esenciální oleje nejsou žádnou novinkou, i když se o nich v poslední době mluví čím dál tím častěji. Reálně se však v různých kulturách využívají po tisíce let. Dokáží totiž léčit naše tělo i duši. Dá se říci, že jde o jakousi alternativu k běžným léčivům. S tím rozdílem, že v mnohých ohledech jsou bezpečnější a levnější. Číst článek

Letní festivaly v roce 2024: Kam vyrazit za skvělým jídlem, hudbou či kulturou?

Letní festivaly vyhlíží každoročně mnoho nedočkavců. A není se vlastně čemu divit, neboť teplé sluneční paprsky lákají k dlouhému pobytu venku. Pokud i vy patříte mezi milovníky větších kulturních akcí, zapálené návštěvníky koncertů či gurmány, inspirujte se! Rok 2024 toho na nás chystá více než dost. Číst článek

Nevoní vám boty? 6 snadných způsobů, jak odstranit zápach z bot

Občas se to zkrátka stane. Chceme si obout boty, ale najednou cítíme, že to není nejlepší nápad. Zápach z bot se line na míle daleko. Je vůbec možné se jej zbavit? Na počkání se vám to nejspíš nepovede, ale jsou možnosti, jak z nelibě vonících bot udělat opět boty jako nové. Číst článek

5x horké nápoje, které vás zahřejí a posílí imunitu

Zima je už sice na ústupu, přesto nás ještě chladné dny čekají. Nejzrádnější jsou takové, kdy je přes den příjemná jarní teplota a ráno se klepeme zimou. Abychom neprochladli a neonemocněli, je třeba se pořádně zahřát. Připravte si horké nápoje, které chutnají a navíc posílí imunitní systém. Číst článek

Heřmánek ukrytý v lahvičce. Jak moc může být prospěšný esenciální olej z heřmánku římského?

Heřmánek je jednou z nejléčivějších, nejpoužívanějších a dobře zdokumentovaných léčivých rostlin na světě. Ostatně právě heřmánkový čaj patří mezi nejvíce oblíbené nápoje. Avšak využívat nemusíme jen bylinku samotnou, ale k mání je i heřmánek ve formě esenciální oleje. Ten je ještě účinnější a snadnější na používání. Naučte se s ním zacházet. Číst článek

Kakao a čokoláda nejsou jen potěšením pro chuťové buňky. Blahodárně působí i na naše zdraví

Kakao i čokoláda jsou mnohými považováni za jednu z největších lahůdek a zároveň za jeden z nejlepších kulinářských zdrojů potěšení. Po tisíce let jsou kakaové boby uctívány a hovoří se o nich jako o přírodních stimulantech či relaxantech. Dokáží navodit pocit štěstí, pohody i dobré nálady. Čím to je? Číst článek

Ackee: Tradiční ovoce z Jamajky okouzlí chutí, ale může i zabít

I když je ackee všeobecně považováno za zeleninu, jde o tropické ovoce. Mate tak podobně jako naše české rajče, které se botanicky rovněž řadí mezi druh ovoce. Ackee je národní ovoce Jamajky a rozhodně stojí za zmínku, neboť má spoustu benefitů pro naše zdraví. Číst článek

Dejte si liči. Je to silný antioxidant, který nabije imunitní systém na maximum

Netradiční ovoce, které se u nás už zabydlelo. Liči si kupujeme jako lahůdku, přitom možná ani netušíme, jaká superpotravina se nám dostala do rukou. Liči je totiž maximálně nabité živinami i antioxidanty. A nechybí ani klíčové sloučeniny, které s naším zdravím dokáží udělat doslova zázraky. Číst článek

Chrom pro správný metabolismus i zdravé hubnutí? Buďte opatrní, chrom může být i nebezpečný

Chcete zhubnout? Jezte chrom. Toto tvrzení krouží po světě zhruba už od devadesátých let. A stále je spousta těch, kteří si rádi potravinové doplňky s chromem pořídí a užívají je s vidinou, že jim chrom pomůže k dosažení ideální postavy. Je to skutečně tak? Nebo jde jen o úspěšný reklamní trik? Číst článek

Znáte shilajit? Starověký zázrak, který posiluje mozek a srovnává hormonální nerovnováhu

Shilajit můžete znát také pod označením silajit nebo mumio. Případně jej lze nalézt také jako horskou pryskyřici nebo slzy skal. A o co jde? Doslova je to zázrak přírodní medicíny. Tmavá až černá hutná a lepkavá směs je nabitá aminokyselinami, vitamíny skupiny B, minerálními látkami i stopovými prvky. Číst článek

Regenerace těla správnou výživou. Dostaňte se do pohody vhodným jídlem

Základním stavem lidského organismu je nepřetržitá regenerace těla, jakkoli se tomu konvenční medicína zatím zdráhá uvěřit. Nebýt neustálého procesu obnovy buněk, které se bez přestání rodí a umírají, zázrak zvaný lidské tělo by vůbec neexistoval. A optimální stravou naštěstí můžeme tento proces značně ovlivnit. Číst článek