Taro je nutriční zázrak. Kořen kolokázie jedlé může být elixírem mládí
Taro kořen je neskutečně dobrý, jeho chuť se dá přirovnat k pečeným kaštanům. Že jej ještě neznáte? To je velká škoda, protože kořen kolokázie jedlé je nabitý spoustu cenných látek. V kuchyni je pak neuvěřitelně všestranný. Dá se vařit, dusit, smažit i péct.
Taro ale není jen kořen, i když ten se v kuchyni zpracovává nejčastěji. Jedlé jsou i řapíky a mladé listy, které se mohou zpracovávat podobně jako listová zelenina. Využívají se podobně jako listy mangoldu nebo špenátu. Kořen však už spadá mezi zeleninu kořenovou a oblíbený je po celém světě! Pokrmům dodává zářivou barvu a také spoustu důležitých živin, zejména pak vlákninu, mangan či vitamín E. Dokonce je spojován s mnoha zdravotními benefity, včetně zlepšení zdraví srdce, lepšího trávení, snížení oxidačního stresu a dalších.
Tajemný taro kořen
Taro je vlastně kořen rostliny pojmenované jako kolokázie jedlá. Je to škrobovitá kořenová zelenina, o které se předpokládá, že pochází z jihovýchodní Asie a Indie. Dnes se však pěstuje už po celém světě. Hlíza kolokázie může být fialová, růžová nebo bílá. Záleží na tom, kde se pěstuje. Taro kořen tvoří základ mnoha kuchyní. Nechybí ve španělských, libanonských, indických, vietnamských, čínských nebo polynéských jídlech. Patří do hlavních jídel, příloh, ale i dezertů.
Jak mít zdravá střeva? Pomůže vám vláknina - začleňte ji do vašeho jídelníčku
Kořen pampelišky čistí játra a ledviny a pomáhá při hubnutí i cukrovce
Světelný kořen – potravina budoucnosti, která vám dodá energii a vitalitu
Taro kořen pod drobnohledem
Podíváme-li se na výživový profil taro kořene, je co sledovat. Nechybí spousta vlákniny, sacharidy, ale ani cenné látky jako je mangan, draslík, měď, fosfor a vitamíny E či B6. Každá porce taro kořene pak obsahuje i malé množství kyseliny pantotenové, niacinu, vitamínu A a vápníku.
Přínosy kořene taro pro zdraví
Díky skvělému nutričnímu profilu může taro kořen tělu značně prospívat. K čemu všemu je vhodný?
Pomůže zhubnout
I když taro kořen nepatří právě mezi nízkokalorickou zeleninu, je extrémně bohatý na vlákninu, která zajistí delší dobu sytosti. Hubnoucím tak může napomoci snížit nejen celkové množství jídla snědeného za den, ale i jednotlivé porce. Taro je navíc skvělým zdrojem rezistentního škrobu, který odolává trávení. Což znamená, že je účinný při snižování příjmu potravy a může tak urychlit hubnutí.
Stará se o zdravé srdce
Obsažená vláknina je ale pro tělo blahorádná i z mnoha dalších důvodů. Snižuje riziko vzniku ischemické choroby srdeční a dokonce může snížit i hladinu krevního tlaku a cholesterolu. Což jsou dva hlavní rizikové faktory srdečních onemocnění. A nechybí ani antioxidatny, které mohou pomoci bojovat proti požkození volnými radikály. Rezistentní škrob pak pomáhá lépe kontrolovat hladinu krevního cukru.
Pečuje o zdravé trávení a imunitu
Díky vláknině a dalším obsaženým látkám může taro kořen zlepšit příznaky refluxu, zácpy, hemeroidů, žaludečních vředů či některých onemocnění střev. Rezistentní škrob je navíc fermentován v tlustém střevě, což může zvýšit růst prospěšných bakterií. Výsledkem je zdravější střevní mikrobiom, lepší celkové zdraví střev, účinnější vstřebávání živin i silnější imunita.
Taro kořen v kuchyni
Stejně jako jiná kořenová zelenina, je obsahuje taro kořen hodně škrobu a je mírně sladký. Dá se vařit, dusit, péct, smažit… Zkrátka s ním můžete dělat, co si jen vzpomenete. Pokud kořen taro usušíte a pomelete na prášek, můžete si z něj připravit i lahodný čaj. Nebo můžete taro jen nakrájet na tenké plátky a smažit jako chipsy. Možností je zkrátka nespočet.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Taro je nutriční zázrak. Kořen kolokázie jedlé může být elixírem mládí
RE: Taro je nutriční zázrak. Kořen kolokázie jedlé může být elixírem mládí