Bršlice, kopřiva, svízel či šťovík. Jaké divoké jarní bylinky sbírat do jídla a na čaj?

Bršlice, kopřiva, svízel či šťovík. Jaké divoké jarní bylinky sbírat do jídla a na čaj?
24. 03. 2025

Jarní období rozhodně přináší bohatou nabídku divokých bylinek, které můžeme využít v kuchyni nebo při přípravě očistných čajů. Na jarní procházce můžete už nyní nasbírat spoustu rostlin, které obohatí váš jídelníček. Kromě vynikající chuti nabízejí i řadu zdravotních benefitů. Prozradíme vám, jak správně tyto bylinky sbírat a co všechno mohou nabídnout pro zdraví a kulinářské experimenty.

Jaro je ideální čas na sběr divokých bylinek, které jsou bohaté na spoustu cenných látek. Mezi nejznámější patří bršlice, sedmikráska, kopřiva, medvědí česnek, svízel, popenec nebo třeba šťovík. Snadno je najdete na polích, loukách nebo ve vlhčích lesích. Jarní bylinky zlepší chuť jídel a mají také příznivý vliv na zdraví – od podpory trávení až po posílení imunitního systému.

Sběr prvních jarních bylin

Koncem března se začínají objevovat první jarní bylinky, které jsou ideální pro sběr. Pokud se na ně vydáte, je důležité vybírat mladé, čerstvé výhonky, které mají nejvíce živin. A důležitá je i denní doba, kdy bylinky sbíráme. Třeba kopřiva by se měla sbírat výhradně ráno, kdy obsahuje více minerálů a naopak nejméně dusičnanů. Podobně jsou na tom i mladé listy pampelišky nebo jitrocele. V ranních hodinách mají vyšší koncentraci vitamínů a antioxidantů. Sběr bylin v této době zajistí, že budou mít nejvyšší obsah cenných látek. Odpoledne již bývají některé rostliny vyschlé, a tím se ztrácí část jejich účinných látek.

Čtěte také:

Sami sobě lékařem. Zázračné divoké jarní bylinky, které si nasbíráte zdarma v přírodě

Kopřiva dvoudomá má jedinečné léčebné účinky. Vyzkoušejte kopřivový čaj, špenát z kopřivy i kopřivový sirup

Jitrocel a šalvěj na nachlazení - domácí jitrocelový sirup, šalvějový sirup a šalvějové bonbóny

Cenné látky v jarních bylinkách

První jarní byliny jsou bohaté na cenné látky, které podporují zdraví. A čím konkrétně se jednotlivé druhy pyšní?

  • Kopřiva je zdrojem železa, vitamínu C a chlorofylu, což posiluje imunitu a zlepšuje detoxikaci. 
  • Pampeliška obsahuje hořčiny a flavonoidy, které podporují trávení i činnost jater. 
  • Jitrocel je známý díky obsahu slizu, který pomáhá při kašli a nachlazení. Tyto látky celkově zlepšují vitalitu a podporují přirozenou obranyschopnost organismu.

První jarní bylinky jsou doslova nabité cennými látkami

  • Bršlice kozí noha je bohatá na flavonoidy a třísloviny, které podporují správnou funkci ledvin a močových cest. Má také mírné protizánětlivé účinky. 
  • Svízel obsahuje alkaloidy a flavonoidy, které pomáhají při trávení a zklidňují nervový systém. Často se používá i jako přírodní diuretikum. 
  • Šťovík je bohatý na vitamín C, tedy podporuje imunitu a trávení. Je také známý svými antioxidačními účinky, které pomáhají neutralizovat volné radikály v těle a chrání buňky před poškozením.

Konzumace prvních jarních bylinek

První jarní bylinky bychom měli zpracovávat co nejšetrněji, aby se zachovaly jejich cenné látky. Ideální je okamžité zpracování nebo rychlé sušení, což zachová vitamíny a minerály. Pro přípravu čajů je však nejlepší použít čerstvé byliny, které jemně spaříme horkou vodou, aniž bychom je převařili. K přípravě tinktur a extraktů je vhodné použít jemné macerace v alkoholu, což šetrně uvolní účinné látky.

Jarní bylinky v kuchyni

Jarní divoké bylinky jsou rozhodně skvělým doplňkem jídelníčku. Kopřiva je ideální do polévek, nákypů nebo na pesto. Sedmikrásky lze použít do čerstvých salátů či jako dekoraci pokrmů. Ptačinec chutná v dresincích či smoothie. Medvědí česnek je skvělý do polévek, pomazánek nebo jako dochucovadlo na pečivo. Šťovík s kyselou chutí se zase hodí do polévek, omáček nebo na dochucení salátů. A bršlice má jemnou chuť, je tudíž výborná třeba v nádivce a využít ji můžete také jako alternativu mladého špenátu.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Bršlice, kopřiva, svízel či šťovík. Jaké divoké jarní bylinky sbírat do jídla a na čaj?

RE: Bršlice, kopřiva, svízel či šťovík. Jaké divoké jarní bylinky sbírat do jídla a na čaj?

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.