Jaro už je na dosah. Brzy můžeme vyrazit sbírat první jarní bylinky
Jarní bylinky se už pomalu, ale jistě, klubou na svět. A některé z nich už můžeme tedy dokonce začít sbírat. První divoké jarní bylinky se hodí nejen na přípravu očistných léčivých čajů, ale zároveň jsou skvěle využitelné i při přípravě zdravých jídel.
Jarní bylinky jsou plně nabité cenným látkami a tudíž jsou extrémně prospěšné pro naše zdraví. Byl by hřích si jimi nezpestřit jídelníček. A kde ideálně bychom měli jarní bylinky sbírat? Skvělým zdrojem jsou jedlé trávníky na zahradách nebo květnaté louky, které nejsou ošetřovány žádnými hnojivy. Rozhodně se při jejich sběru držte i dál od velkých měst a průmyslových oblastí.
Vhodné stanoviště pro jarní bylinky
Aby byly bylinky opravdu zdravé a pro lidský organismus neškodlivé, je třeba je sbírat na těch správných stanovištích, optimálně na vlastní zahradě, kterou udržujeme bez použití syntetických hnojiv a prostředků na ochranu rostlin. Jedině na vlastní zahradě máme perfektní přehled o tom, zda jsou rostliny ohroženy některými cizorodými látkami. Pokud se vydáte na jarní bylinky do volné přírody, vyhněte se starým skládkám, okolí komunikací a jiným lokalitám, kde hrozí jakékoli znečištění. Rostliny totiž ve svých orgánech poměrně snadno kumulují rezidua, která jsou pro nás nejen nevhodná, ale i škodlivá.
Omezuje vás jarní únava? Překonejte ji optimismem!
Jak bojovat s jarní únavou? Pomoci mohou Bachovy květové esence
Jarní bylinky na talíři
Někteří milovníci zdravé stravy poměrně rychle svérázné chuti „plevelů“, jak se také planým bylinkám nahrazujícím některé druhy zeleniny říká, propadnou. Jiní si ovšem musí zvyknout a někteří si po jediné zkušenosti raději najdou jiný způsob stravování. Chuť těchto rostlin je zvláště na jaře poměrně silná a specifická a ne každému se zrovna musí zalíbit. Pokud vás přeci jenom na začátku hned neosloví, ale budete chtít, aby si vaše chuťové buňky přivykly, zkuste jednoduchý kompromis: Ke klasické plodové zelenině si přidávejte postupně různé druhy bylinek. Chybu určitě neuděláte mladými lístky pampelišky, listy bršlice kozí nohy nebo v jarních měsících skliďte na květinových záhonech květy prvosenek, které jsou vhodným doplňkem salátů i moučníků. Postupem času chuti přivyknete a již nebude nutné byliny kombinovat s tradiční zeleninou.
Jarní bylinky v kuchyni
Jarní bylinky lze použít na přípravu zeleninových salátů, které buď vytvoříte pouze z divokých rostlin, nebo je přidáte ke klasické salátové zelenině. Listy bršlice, pampelišek, kokošky a kozlíčku snadno nahradíme zahradní salát. Kopřiva a merlík jsou dlouhodobě používány coby náhrada klasického zahradního špenátu. Jsou vhodné nejen jako příloha, ale jejich chuť oceníte i v krémových polévkách.
Z česnáčku lékařského a česneku medvědího si vyrobíte zdravé jarní pomazánky s žervé a bílým jogurtem. Tyto bylinky v kuchyni nahrazují kuchyňský česnek. Pokud si potrpíte na přípravu sladkých zákusků, dozdobte je jedlými květy. K tomuto účelu se zvláště hodí sedmikráska, violka, hluchavka, pampeliška nebo rozrazil.
Jarní bylinky jsou nejlepší
Některé byliny lze sbírat během celé sezóny, tedy od jara do podzimu, jako je tomu v případě sedmikrásky chudobky, ale většina rostlin chutná nejlépe na jaře, tedy v době rašení. Listy pampelišky nebo bršlice jsou opravdu nejchutnější ve chvíli, kdy se čerstvě rozvinou. U bršlice je dobrým poznávacím znamením lesk listů. Jakmile listy zmatní, nejsou již tak chutné. Česnáček je zase nejchutnější ve chvíli, kdy nasazuje poupata nebo na začátku květu. Později už rostlina není tak šťavnatá a mění se i její chuť. Česnek medvědí své listy rozvine jen na krátkou dobu, protože se jedná o typicky jarní cibulovinu. Listy sbírejte od dubna do května, později začnou opět zatahovat. Od března do května tedy nastává ten nejlepší čas na sběr většiny bylinek, jež zpestří váš jídelníček.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku