Doplňky stravy: Sulforafan je silný antioxidant, který posiluje zdraví a chrání před nemocemi

Sulforafan je přírodní sloučenina, která se nachází v některých druzích zeleniny, především pak v brokolici. Sulforafan je známý svými silnými antioxidačními účinky a schopností podporovat zdraví. Studie naznačují, že sulforafan může pomoci chránit buňky před poškozením, posiluje imunitní systém, zlepšuje zdraví srdce a může dokonce snižovat riziko některých typů rakoviny.
Sulforafan je jedním z nejvýznamnějších přírodních antioxidantů, který se nachází zejména v zelenině, jako je brokolice, růžičková kapusta nebo kadeřávek. Tato sloučenina má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které mohou pozitivně ovlivnit naše zdraví, a to i v prevenci chronických nemocí a podporování detoxikačních procesů v těle.
Protizánětlivý sulforafan
Studie ukazují, že sulforafan může pomoci snížit hladiny zánětlivých markerů. Může být tedy značně nápomocný při zvládání stavů spojených se zánětem, jako je artritida nebo kardiovaskulární onemocnění. Sulforafan také navíc snižuje aktivitu prozánětlivých enzymů a tím přispívá k protinádorovým účinkům. Zároveň s tím rovněž podporuje silné imunitní funkce a může dokonce pomoci předcházet vzniku akutních i chronických onemocnění. Jako nepřímý antioxidant pak může sulforafan snižovat riziko vzniku diabetu 2. typu a jeho komplikací, jako je poškození nervů (neuropatie). Také může pomoci snížit hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a podporovat zdraví srdce a cév.
Pěstování brokolice zvládne každý. Zasejte ji doma a mějte ji stále po ruce
Sulforafan jako doplněk stravy pro detoxikaci
Sulforafan je značně prospěšný pro játra. A to díky tomu, že má schopnost zvyšovat antioxidační účinky a podporovat detoxikační enzymy. U jater snižuje hladinu toxických látek s karcinogenním potenciálem a zároveň pomáhá přeměňovat toxické látky na méně škodlivé, které tělo snadno vyloučí. Tím, že čistí játra, napomáhá celkové detoxikaci organismu.
Sulforafan pro plíce, mozek i trávicí systém
Sulforafan má schopnost čistit i léčit plíce. Krom jiného totiž zlepšuje schopnost těla odstraňovat toxiny spojené s dýchacími problémy a aktivuje hemoxygenázu-1, která pomáhá neutralizovat oxidanty v plicích. V trávicím traktu zase blokuje sulforafan růst bakterií Helicobacter pylori, čímž snižuje riziko žaludečních vředů a nádorů. A rovněž podporuje i zdravou střevní mikroflóru.
V neposlední řadě pak z jeho benefitů čerpá i mozek. Sulforafan totiž chrání dopaminergní neurony, může být tedy prevencí Parkinsonovy choroby. A díky tomu, že chrání a pečuje o mitochondrie, je schopen chránit nás i před vznikem neurodegenerativních onemocnění (například Alzheimerova choroba).
Přírodní zdroje sulforafanu
Sulforafan se přirozeně vyskytuje především v brukvovité zelenině. Mezi jeho největší zdroje patří například brokolice, kapusta, kadeřávek, květák a růžičková kapusta. Naprosto nejvyšší koncentrace sulforafanu se však nachází v klíčcích brokolice, které obsahují až 50krát více této látky než v celé brokolici. Konzumace těchto potravin, zejména syrových nebo mírně tepelně upravených, je nejlepší způsob, jak využít přirozené antioxidační a protizánětlivé účinky sulforafanu.
Nežádoucí účinky sulforafanu
Sulforafan z potravin je považován za bezpečný. Tedy pokud nemáte alergii nebo zvýšenou citlivost na brukvovitou zeleninu. Bezpečné jsou však i doplňky stravy z extraktem z této zeleniny (obvykle brokolice). Je však důležité striktně dodržovat dávkování. Sulforafan by se obvykle neměl užívat déle než šest měsíců. Nadměrné užívání sulforafanu může vést k nežádoucím účinkům, jako je žaludeční nevolnost, trávicí potíže nebo přírůstek hmotnosti.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku
RE : Doplňky stravy: Sulforafan je silný antioxidant, který posiluje zdraví a chrání před nemocemi