Pěstování brokolice zvládne každý. Zasejte ji doma a mějte ji stále po ruce
Brokolice je v podstatě druh kapusty. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, působí proti toxinům a dokonce tělo chrání před rakovinotvornými látkami. Kromě toho je také velmi chutná a v kuchyni proto najde mnoho využití. Oblíbili jste si brokolici i vy? A nechcete se spoléhat na její dostupnost v obchodech? Pusťte se do pěstování brokolice doma! Není to úplně snadné, ale ani nemožné. A za tu chuť a účinky na zdraví trocha námahy a té správné péče rozhodně stojí.
Brokolice je zelenina z čeledi brukvovitých. Tvoří ji pevně uzavřená růžice výrazně sytě zelené až zelenomodré barvy. Je příbuznou dalších košťálovin – květáku, kapusty, zelí a kedluben. Pochází ze Středomoří, přesněji z dnešní Itálie. Dnes se pěstuje v řadě evropských zemí. V české kuchyni se začala brokolice více prosazovat až zhruba před 30 lety.
Chutná, a hlavně superzdravá brokolice
Brokolice je zelenina nejen chutná, ale i velmi zdravá. Je bohatá na vitamín C, E a vitamíny skupiny B, hlavně B1, B2 a B9 (kyselinu listovou). Povzbuzuje imunitní systém a podporuje správnou krvetvorbu. Obsahuje také celou řadu minerálních látek – zejména draslík, vápník, fosfor a síru. Dále je významným zdrojem vlákniny, díky tomu zlepšuje trávení a preventivně působí proti střevním onemocněním. Díky nízkému obsahu cukrů a tuků je brokolice také dietní.
Brokolicí proti toxinům a rakovině
Vědecké studie navíc zjistily, že brokolice umí chránit lidský organismus před toxiny, volnými radikály, a dokonce i před rakovinotvornými látkami. Brokolice totiž obsahuje látky, které umí díky svému působení na DNA v buňkách zabránit rakovinnému bujení.
Brokolice v kuchyni – získejte z ní co nejvíc
Když se podíváme na účinky brokolice, není divu, že je tak oblíbenou a využívanou při přípravě mnoha pokrmů. Do svého jídelníčku ji určitě zařaďte i vy. A pokud chcete z brokolice získat co nejvíc zdraví prospěšných látek, jezte ji ideálně syrovou – v chladničce vám čerstvá vydrží dva dny, lze ji ale zamrazit. Tepelné úpravy totiž tyto cenné látky znehodnocují. Když už brokolici chcete tepelně zpracovat, uvařte ji v páře. Brokolici můžete podávat jako přílohu k masu, udělat z ní salát, přidat ji do polévky nebo třeba zapéct s květákem a další zeleninou.
Pěstování brokolice doma
Abyste měli dostatečný přísun této zdravé zeleniny, pusťte se do pěstování brokolice přímo u vás doma na zahrádce. Sice to není tak složité jako pěstování květáku, přesto ale brokolice vyžaduje pozornost a péči. Je poměrně náročná na pravidelnost zálivky a hlavně na složení půdy, ve které je zasazená. Zároveň ale docela dobře snáší výkyvy teplot.
Jak na úspěšné pěstování brokolice?
Než se pustíte do pěstování brokolice, měli byste vědět pár důležitých věcí:
- Brokolice potřebuje hlubokou hlinitopísčitou půdu s obsahem vápníku a dostatkem organických látek.
- Pěstování brokolice rovněž vyžaduje dostatek místa – nesázejte proto sazeničky příliš blízko sebe.
- Brokolice není náchylná na vyšší ani nižší teploty. Lépe se jí ale daří spíše v chladu. Naopak v letních vedrech rychleji vykvétá – příliš proto neotálejte se sklizní.
- Nezbytná je pravidelná zálivka. I když krátkodobé sucho brokolice většinou zvládne, má ráda vlhko.
- Hojné zalévání je nutné zejména v době růstu brokolice. Naopak jakmile se začne vytvářet růžice, je dobré zálivku trochu omezit.
- Při pěstování brokolice tato zelenina vyžaduje značné hnojení – ideálně hnojem nebo rozloženým kompostem.
Bez hnojiva pěstování brokolice nepůjde
Skutečně zásadní pro to, abyste si úspěšně vypěstovali brokolici, je vhodná půda a dostatečné přihnojování. Brokolice je náročná na živiny a náchylná na nedostatek správných látek v půdě, kvůli kterému se nedostatečně vyvíjí a není schopna vytvořit růžice. Proto výběru půdy i jejímu hnojení věnujte značnou pozornost. Potřebuje hlavně vápník a také dostatek hnojiva či kompostu. Naopak nesnáší chlór.
Výsev brokolice a pěstování sazenic
S výsevem brokolice je dobré začít hned zkraje roku, tedy v lednu nebo únoru. Ze semen vyrostou sazenice, které koncem dubna (jakmile mají několik lístků a pevný stonek) opatrně přesadíme na záhonek a pečlivě zaléváme. V červnu pak můžeme sklízet. Vegetační doba brokolice bývá 70 až 90 dní, relativně brzy tedy můžeme sklízet. Proto lze výsev brokolice provádět i koncem května – brokolici pak budete mít vypěstovanou v září. Sklízet můžete vlastně až do listopadu, protože brokolice je odolná i vůči prvním mrazíkům.
Sklízet brokolici včas – než vám vykvete
Jak poznat ideální chvíli pro sklizeň? Jakmile je růžice pevná a zároveň ještě poupata nejsou otevřená, je ten pravý čas. Po odříznutí vrcholové růžice vyrůstají další výhonky, které později také sklízíme. Během následujících měsíců tak znovu a znovu získáváme menší růžičky brokolice. Důležité je vhodnou dobu sklizně nepropásnout – pak už totiž brokolice vykvete drobnými žlutými kvítky a ze sklizně nebude nic.
Proti škůdcům pomůže zakrytí netkanou textilií
Kromě toho je brokolice náchylná i na některé choroby a škůdce. Může být napadena například nádorovitostí kořenů – to se může stát, pokud byste ji pěstovali v kyselé půdě. Brokolici také ohrožují škůdci jako například dřepčíci – malí broučci, kteří nakusují listy, ale i bělásci a další. Proti nim lze brokolici chránit zakrytím netkanou textilií. Ta také zajistí stejnoměrnou teplotu vhodnou pro sazeničky. Případně lze brokolici ošetřit speciálními postřiky. Obecně platí, že škůdci napadají spíše pozdější výsev brokolice – je tedy dobré začít s jejím pěstováním co nejdřív, ideálně hned zezačátku roku.
Diskuse k článku