Brokolicová polévka 5x jinak. Krémová, se smetanou i s lososem
Brokolice je v podstatě něco jako špenát, a to nemáme na mysli jen podobnou barvu. Oba druhy zeleniny jsou totiž velmi bohaté na vitamíny, přitom jsou chutné a dají se upravovat na mnoho způsobů. Zatímco špenát nám maminky a babičky servírovaly od malička, zázračná brokolice začala získávat na popularitě teprve nedávno. Vyzkoušejte některý ze skvělých, rychlých a zdravých receptů na brokolicovou polévku, které vám přijdou vhod obzvlášť v chladných dnech.
Zázrak zvaný brokolice
Brokolice je přímo zásobárnou na vitamíny a prospěšné látky. Kromě velmi vysokého množství vitamínu C, který posiluje naši obranyschopnost, obsahuje i celou řadu dalších vitamínů – konkrétně vitamíny D, E, B6 a B12. Brokolice je bohatá i na hořčík, který je nezbytný pro správné fungování svalů, srdce, pro přenos nervových vzruchů a pro tvorbu hormonů. V brokolici najdeme také hodně vlákniny, která pomáhá proti ochabnutí střev, posiluje sliznici střev a působí tak preventivně proti střevním onemocněním včetně rakoviny. Kromě toho brokolice obsahuje vysoký podíl železa, a proto by ho měly konzumovat třeba ženy v období menstruace, kdy dochází ke ztrátě železa v krvi. Brokolice příznivě působí i na srdce díky obsahu draslíku. Brokolice je oblíbenou složkou hubnoucích a zdravotních diet, je totiž z 90 % složena z vody a neobsahuje téměř žádné sacharidy. A jak brokolici skladovat se dozvíte TADY.
Jak brokolici vařit?
Jak brokolici správně připravovat? Stejně jako u jiných druhů zeleniny, je známo, že nejvíce prospěšných látek se v pokrmu uchová v syrové úpravě. Proto je dobré brokolici nevařit nikdy příliš dlouho, kromě vitamínů by pak mohla ztratit i barvu a chuť. V případě přípravy polévek je proto vhodné růžičky brokolice povařit spíš krátce a pak ji společně s tekutinou rozmixovat. Vhodnou úpravou je blanšírování, kdy se zelenina krátce spaří vroucí vodou a ochladí.
Brokolicová polévka stokrát jinak
Brokolice je velmi vděčnou surovinou, protože se dá připravit mnoha způsoby a nikdy vás neomrzí. Vyzkoušet můžete zapečenou brokolici na mnoho způsobů nebo brokolicové placičky, tuto košťálovou zeleninu zužitkujete i jako přílohu k masu nebo rybě, použít ji můžete do zeleninových salátů a v neposlední řadě si na ní opravdu pochutnáte v polévkách. I ty jsou velmi variabilní a můžete je připravovat na mnoho způsobů. Vyzkoušejte některý z našich chutných receptů. Další recepty z brokolice najdete v odkazu TADY.
Krémová brokolicová polévka
Z brokolicové polévky můžete udělat přímo luxusní záležitost. Tato krémová brokolicová polévka je zjemněná sýrem a její barva je zvýrazněná petrželovou natí. Bez ostychu ji můžete zařadit do jakéhokoliv menu slavnostnějšího rázu. Milovníci masa mohou sytě zelenou polévku ozdobit plátkem usmažené slaniny.
- 4 stroužky česneku
- 2 brokolice
- Lístky petrželové nati
- Kuřecí vývar
- 130 ml krémového sýra
- Pepř a sůl
Nejprve si připravte česnek – čtyři větší stroužky zabalte do alobalu a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Dvě zelené brokolice očistěte a opláchněte a ořežte z nich jednotlivé růžičky. Košťál ale nevyhazujte. Abyste uchovali co nejvíce výživných látek, růžičky brokolice spařte v hrnci s osolenou vroucí vodou a naběračkou přemístěte do hrnce s vodou ledovou. Společně s brokolicí spařte i lístky petrželové nati. Košťál nožem zbavte lesklého povrchu a vnitřek nakrájejte na kolečka. Ta společně s pečeným česnekem krátce orestuje na másle a zalijte kuřecím vývarem. Povařte společně s růžičkami brokolice a petrželovou natí a zahustěte krémovým sýrem. Osolte a opepřete podle chuti a na závěr polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
Jednoduchá brokolicová polévka
Pokud vaříte na poslední chvíli nebo se vám jen nechce trávit příliš času v kuchyni, je tato jednoduchá brokolicová polévka přesně pro vás. Kromě brokolice nepotřebujete v podstatě nic, chuťově je přitom jednoduchá brokolicové polévka skvělá.
- 1-2 brokolice
- 1 brambora
- chilli papričky
- Mouka na zahuštění
- Smetana
- Sůl, pepř, chilli
Brokolici nalámejte nebo nařežte na menší části a nechte s bramborou v lehce osolené vodě vařit do měkka asi 8 minut. Odstavte z plotny. Následně upravte hustotu polévky podle vaší chuti. Pokud je polévka moc hustá, přilijte vodu, pokud je naopak moc řídká zahustěte jí jíškou nebo troškou mouky, kterou rozmíchejte v asi 1dcl vody. Polévku v případě chuti můžete zjemnit troškou smetany. Polévku už jen dochuťte solí, pepřem, případně troškou chilli nebo směsí sušené zeleniny. Jednoduchá brokolicová polévka chutná nejlépe s osmaženými krutonky z housky nebo rohlíku.
Brokolicová polévka se smetanou
Krémová brokolicová polévka se smetanou vás osloví svou jemnou a přitom sytou chutí, je totiž provoněná muškátovým květem a česnekem a zjemněná smetanou. Doplňte ji tousty zapečenými se sýrem a budete mít jistotu, že se sní beze zbytku.
- 50 g másla
- 2 cibule
- 50 g hladké mouky
- 2 l vody
- 1 kg brokolice
- 3 dl smetany
- Muškátový květ
- 2 stroužky česneku
- Sůl a pepř
Brokolici očistěte, odkrojte růžičky a košťál nakrájejte nahrubo. Na másle orestujte nakrájenou cibuli, až bude mít lehce zlatavou barvu, poprašte moukou, orestujte a po chvíli zalijte vodou. Vložte kusy košťálu, osolte a vařte asi 30 minut. Polévku poté sceďte, vložte růžičky brokolice a krátce (asi 2 minuty) povařte. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a zjemněte ji smetanou. Ochuťte solí, pepřem, muškátovým květem a utřeným česnekem. Brokolicová polévka se smetanou skvěle chutná s plátky toustového chleba zapečeného v troubě se sýrem.
Brokolicová polévka pro děti
Polévky pro děti musí být plné zdravých surovin, ale zároveň vábivé na pohled. Přesně to brokolicová polévka pro děti splňuje. Je zahuštěná pohankovými vločkami a hraje veselými barvami. Uvidíte, že dětem zachutná.
- 1-2 ks brokolice
- 50 g másla
- 1 mrkev
- 1 menší pórek
- ½ l mléka
- 50 g pohankových vloček
Brokolici rozeberte na růžičky a v osolené vodě vařte asi 8 minut. Na másle orestujte kolečka mrkve a pórku. Orestovanou zeleninu zalijte brokolicovým vývarem a mlékem, přidejte pohankové vločky a rozvařte do měkka. Pár kousků brokolice nechte stranou a vylovte i pár koleček mrkve. Zbytek brokolice vložte do polévky a vše rozmixujte do hladka. Do krémové polévky přidejte zbytek zeleniny. Brokolicová polévka pro děti dostane zvláštní kouzlo, když k ní přiložíte toustový chleba vykrojeny do různých tvarů a lehce orestovaný na pánvi.
Brokolicová polévka bez smetany
Brokolicová polévka nemusí mít nutně podobu zeleného, jemného krému. Brokolicová polévka bez smetany je plná výrazné zeleninové chuti, hraje všemi barvami a představuje obzvláště zdravou variantu brokolicové polévky.
- 2 ks brokolice
- Asi 1 sklenice zeleninového vývaru
- 2 l vody
- 1 lžička másla
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- Parmazán
- Hrst slunečnicových semínek
- Plátky syrového lososa
- Sůl a pepř
Brokolici očistěte. Asi 2/3 jedné brokolice nalámejte na drobné růžičky, zbytek nelámejte na větší kusy. Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na másle. Přidejte na kousky nakrájený česnek a poté zalijte vývarem. Přiveďte k varu a do hrnce vložte větší kusy brokolice a 2 litry horké vody. Vše vařte asi 5 minut, poté rozmixujte. Opepřete, osolte, přidejte mrkev nastrouhanou nahrubo a malé růžičky brokolice. Vařte dalších 5 minut. Poté vroucí polévku rozlejte do talířů a hned do ní vložte pár jemných plátků lososa. Ryba se v horké polévce uvaří (pokud máte strach ze syrového lososa, přidejte ho již do hrnce asi 1 minutu před koncem vaření). Brokolicová polévka bez smetany skvěle chutná s opraženými slunečnicovými semínky a parmazánem.
Diskuse k článku