Brokolicová polévka 5x jinak. Krémová, se smetanou i s lososem

Brokolicová polévka 5x jinak. Krémová, se smetanou i s lososem

Brokolice je v podstatě něco jako špenát, a to nemáme na mysli jen podobnou barvu. Oba druhy zeleniny jsou totiž velmi bohaté na vitamíny, přitom jsou chutné a dají se upravovat na mnoho způsobů. Zatímco špenát nám maminky a babičky servírovaly od malička, zázračná brokolice začala získávat na popularitě teprve nedávno. Vyzkoušejte některý ze skvělých, rychlých a zdravých receptů na brokolicovou polévku, které vám přijdou vhod obzvlášť v chladných dnech.

Čtěte také:

Vyzkoušejte recepty z brokolice, superzdravé zeleniny

Zázrak zvaný brokolice

Brokolice je přímo zásobárnou na vitamíny a prospěšné látky. Kromě velmi vysokého množství vitamínu C, který posiluje naši obranyschopnost, obsahuje i celou řadu dalších vitamínů – konkrétně vitamíny D, E, B6 a B12. Brokolice je bohatá i na hořčík, který je nezbytný pro správné fungování svalů, srdce, pro přenos nervových vzruchů a pro tvorbu hormonů. V brokolici najdeme také hodně vlákniny, která pomáhá proti ochabnutí střev, posiluje sliznici střev a působí tak preventivně proti střevním onemocněním včetně rakoviny. Kromě toho brokolice obsahuje vysoký podíl železa, a proto by ho měly konzumovat třeba ženy v období menstruace, kdy dochází ke ztrátě železa v krvi. Brokolice příznivě působí i na srdce díky obsahu draslíku. Brokolice je oblíbenou složkou hubnoucích a zdravotních diet, je totiž z 90 % složena z vody a neobsahuje téměř žádné sacharidy. A jak brokolici skladovat se dozvíte TADY

Jak brokolici vařit?

Jak brokolici správně připravovat? Stejně jako u jiných druhů zeleniny, je známo, že nejvíce prospěšných látek se v pokrmu uchová v syrové úpravě. Proto je dobré brokolici nevařit nikdy příliš dlouho, kromě vitamínů by pak mohla ztratit i barvu a chuť. V případě přípravy polévek je proto vhodné růžičky brokolice povařit spíš krátce a pak ji společně s tekutinou rozmixovat. Vhodnou úpravou je blanšírování, kdy se zelenina krátce spaří vroucí vodou a ochladí.

Brokolicová polévka stokrát jinak

Brokolice je velmi vděčnou surovinou, protože se dá připravit mnoha způsoby a nikdy vás neomrzí. Vyzkoušet můžete zapečenou brokolici na mnoho způsobů nebo brokolicové placičky, tuto košťálovou zeleninu zužitkujete i jako přílohu k masu nebo rybě, použít ji můžete do zeleninových salátů a v neposlední řadě si na ní opravdu pochutnáte v polévkách. I ty jsou velmi variabilní a můžete je připravovat na mnoho způsobů. Vyzkoušejte některý z našich chutných receptů. Další recepty z brokolice najdete v odkazu TADY.

Brokolicová polévka 5x jinak (4)

Krémová brokolicová polévka

Z brokolicové polévky můžete udělat přímo luxusní záležitost. Tato krémová brokolicová polévka je zjemněná sýrem a její barva je zvýrazněná petrželovou natí. Bez ostychu ji můžete zařadit do jakéhokoliv menu slavnostnějšího rázu. Milovníci masa mohou sytě zelenou polévku ozdobit plátkem usmažené slaniny.

  • 4 stroužky česneku
  • 2 brokolice
  • Lístky petrželové nati
  • Kuřecí vývar
  • 130 ml krémového sýra
  • Pepř a sůl

Nejprve si připravte česnek – čtyři větší stroužky zabalte do alobalu a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Dvě zelené brokolice očistěte a opláchněte a ořežte z nich jednotlivé růžičky. Košťál ale nevyhazujte. Abyste uchovali co nejvíce výživných látek, růžičky brokolice spařte v hrnci s osolenou vroucí vodou a naběračkou přemístěte do hrnce s vodou ledovou. Společně s brokolicí spařte i lístky petrželové nati. Košťál nožem zbavte lesklého povrchu a vnitřek nakrájejte na kolečka. Ta společně s pečeným česnekem krátce orestuje na másle a zalijte kuřecím vývarem. Povařte společně s růžičkami brokolice a petrželovou natí a zahustěte krémovým sýrem. Osolte a opepřete podle chuti a na závěr polévku rozmixujte tyčovým mixérem.

Jednoduchá brokolicová polévka

Pokud vaříte na poslední chvíli nebo se vám jen nechce trávit příliš času v kuchyni, je tato jednoduchá brokolicová polévka přesně pro vás. Kromě brokolice nepotřebujete v podstatě nic, chuťově je přitom jednoduchá brokolicové polévka skvělá.

  • 1-2 brokolice
  • 1 brambora
  • chilli papričky
  • Mouka na zahuštění
  • Smetana
  • Sůl, pepř, chilli

Brokolici nalámejte nebo nařežte na menší části a nechte s bramborou v lehce osolené vodě vařit do měkka asi 8 minut. Odstavte z plotny. Následně upravte hustotu polévky podle vaší chuti. Pokud je polévka moc hustá, přilijte vodu, pokud je naopak moc řídká zahustěte jí jíškou nebo troškou mouky, kterou rozmíchejte v asi 1dcl vody. Polévku v případě chuti můžete zjemnit troškou smetany. Polévku už jen dochuťte solí, pepřem, případně troškou chilli nebo směsí sušené zeleniny. Jednoduchá brokolicová polévka chutná nejlépe s osmaženými krutonky z housky nebo rohlíku.

Brokolicová polévka 5x jinak (3)

Brokolicová polévka se smetanou

Krémová brokolicová polévka se smetanou vás osloví svou jemnou a přitom sytou chutí, je totiž provoněná muškátovým květem a česnekem a zjemněná smetanou. Doplňte ji tousty zapečenými se sýrem a budete mít jistotu, že se sní beze zbytku.

  • 50 g másla
  • 2 cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 2 l vody
  • 1 kg brokolice
  • 3 dl smetany
  • Muškátový květ
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl a pepř

Brokolici očistěte, odkrojte růžičky a košťál nakrájejte nahrubo. Na másle orestujte nakrájenou cibuli, až bude mít lehce zlatavou barvu, poprašte moukou, orestujte a po chvíli zalijte vodou. Vložte kusy košťálu, osolte a vařte asi 30 minut. Polévku poté sceďte, vložte růžičky brokolice a krátce (asi 2 minuty) povařte. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a zjemněte ji smetanou. Ochuťte solí, pepřem, muškátovým květem a utřeným česnekem. Brokolicová polévka se smetanou skvěle chutná s plátky toustového chleba zapečeného v troubě se sýrem.

Brokolicová polévka pro děti

Polévky pro děti musí být plné zdravých surovin, ale zároveň vábivé na pohled. Přesně to brokolicová polévka pro děti splňuje. Je zahuštěná pohankovými vločkami a hraje veselými barvami. Uvidíte, že dětem zachutná.

  • 1-2 ks brokolice
  • 50 g másla
  • 1 mrkev
  • 1 menší pórek
  • ½ l mléka
  • 50 g pohankových vloček

Brokolici rozeberte na růžičky a v osolené vodě vařte asi 8 minut. Na másle orestujte kolečka mrkve a pórku. Orestovanou zeleninu zalijte brokolicovým vývarem a mlékem, přidejte pohankové vločky a rozvařte do měkka. Pár kousků brokolice nechte stranou a vylovte i pár koleček mrkve. Zbytek brokolice vložte do polévky a vše rozmixujte do hladka. Do krémové polévky přidejte zbytek zeleniny. Brokolicová polévka pro děti dostane zvláštní kouzlo, když k ní přiložíte toustový chleba vykrojeny do různých tvarů a lehce orestovaný na pánvi.

Brokolicová polévka 5x jinak (2)

Brokolicová polévka bez smetany

Brokolicová polévka nemusí mít nutně podobu zeleného, jemného krému. Brokolicová polévka bez smetany je plná výrazné zeleninové chuti, hraje všemi barvami a představuje obzvláště zdravou variantu brokolicové polévky.

  • 2 ks brokolice
  • Asi 1 sklenice zeleninového vývaru
  • 2 l vody
  • 1 lžička másla
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Parmazán
  • Hrst slunečnicových semínek
  • Plátky syrového lososa
  • Sůl a pepř

Brokolici očistěte. Asi 2/3 jedné brokolice nalámejte na drobné růžičky, zbytek nelámejte na větší kusy. Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na másle. Přidejte na kousky nakrájený česnek a poté zalijte vývarem. Přiveďte k varu a do hrnce vložte větší kusy brokolice a 2 litry horké vody. Vše vařte asi 5 minut, poté rozmixujte. Opepřete, osolte, přidejte mrkev nastrouhanou nahrubo a malé růžičky brokolice. Vařte dalších 5 minut. Poté vroucí polévku rozlejte do talířů a hned do ní vložte pár jemných plátků lososa. Ryba se v horké polévce uvaří (pokud máte strach ze syrového lososa, přidejte ho již do hrnce asi 1 minutu před koncem vaření). Brokolicová polévka bez smetany skvěle chutná s opraženými slunečnicovými semínky a parmazánem.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 21. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...