Jarní recepty - kuře s nádivkou, jarní bramborový salát a jarní zeleninová polévka Jarní recepty - kuře s nádivkou, jarní bramborový salát a jarní zeleninová polévka

Jarní recepty - kuře s nádivkou, jarní bramborový salát a jarní zeleninová polévka

Příchod jara přináší hned několik výhod – vařit můžeme z čerstvých surovin, které jsou nabité vitamíny, jídlo je barevnější a i pohled na něj veselejší. Nabízíme vám tři jarní recepty, ve kterých nechybí jarní bylinky a další jarní ingredience: kuře s nádivkou, jarní bramborový salát a jarní zeleninová polévka. Tak které jarní recepty vyzkoušíte nejdřív?

Čtěte také:

Kopřiva dvoudomá má jedinečné léčebné účinky. Vyzkoušejte kopřivový čaj, špenát z kopřivy i kopřivový sirup

Jarní recepty 3x jinak - barevné, lehké a zdravé

Kuře s nádivkou – recept  

Ingredience na kuře s nádivkou:

  • 1 větší kuře
  • 7 rohlíků
  • 5 vajec
  • 1 cibule
  • 3 hrsti mladých kopřiv
  • 1 svazek medvědího česneku
  • sůl
  • pepř
  • mléko

Kuře s nádivkou – postup

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Kopřivy spaříme a medvědím česnekem je nasekáme. Oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme z nich sníh. Rohlíky, nejlépe den staré, nakrájíme na kostičky a namočíme je do mléka. Po chvíli je vytáhneme a vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu.
  2. Do mísy dáme namočené rohlíky, nakrájenou cibuli, nasekané kopřivy, česnek, žloutky a podle chuti sůl a pepř. Vše promícháme a na závěr opatrně vmícháme sníh z bílků. Kuře omyjeme zvenku i zevnitř, osušíme ho a osolíme. Nádivku plníme dovnitř kuřete i pod kůži. Nohy kuřete svážeme k sobě, aby se kuře nerozevíralo.
  3. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Kuře dáme na pekáč, podlijeme ho malým množstvím vody a zakryjeme ho víkem nebo alobalem. Pokud nám zbyla nádivka, můžeme ji upéct zvlášť nebo přidat do pekáče ke kuřeti. Pekáč vložíme do trouby. Podle potřeby podléváme kuře vodou a čas od času přelijeme kuře výpekem. Po cca 90 minutách kuře odkryjeme a dopečeme dozlatova.
  4. Kuře s nádivkou podáváme s vařenými bramborami s čerstvou pažitkou a oblíbeným zeleninovým salátem. Mezi jarní recepty se tento hodí i proto, že se na Velikonoce peče nádivka samostatně a přidává se do ní uzené maso.

Jarní bramborový salát – recept

Jarní bramborový salát má se svým jmenovcem společné snad jen brambory. Stejně jako ostatní jarní recepty je lehčí a lépe stravitelný.

Ingredience na jarní bramborový salát:

  • 800 g malých salátových brambor
  • 4 vejce
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce bílého vinného octa nebo citronové šťávy
  • 6 lžic olivového oleje
  • sůl
  • mletý pepř
  • 100 g rukoly
  • 1 svazek pažitky

Jarní bramborový salát – postup

  1. Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Brambory uvaříme doměkka. Rukolu nasekáme nahrubo a pažitku najemno.
  2. Na zálivku nejprve rozmícháme hořčici s octem/citronovou šťávou, poté přidáme olivový olej, sůl a pepř s opět vše důkladně promícháme. Výsledný dressing bude mít konzistenci jemné emulze. Ještě horké brambory oloupeme, nakrájíme a smícháme se zálivkou. Na závěr do salátů vmícháme rukolu a pažitku. Vejce nakrájíme na čtvrtiny a vložíme k salátu.
  3. Jarní bramborový salát podáváme samostatně nebo s čerstvým pečivem. Podle chuti jej můžeme obměňovat přidáním ředkviček, vařeného chřestu či jarní cibulky. 
  4. Jarní bramborový salát patří mezi jarní recepty, které vám určitě zachutnají. 

jarní recepty2jarní recepty2

Jarní zeleninová polévka – recept

Jarní zeleninová polévka patří mezi jarní recepty, které mají mnoho variant. 

Ingredience na jarní zeleninovou polévku:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 pórek
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 150 g čerstvého zeleného hrášku
  • 300 g brambor
  • hrst čerstvé petrželové natě
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 vejce

Jarní zeleninová polévka – postup

  1. V hrnci na oleji lehce osmahneme nakrájenou jarní cibulku s nakrájeným pórkem. Oloupané a nakrájené brambory přidáme do hrnce, orestujeme je a vše zalijeme vodou. Polévku vaříme, dokud brambory nezměknou, poté přidáme hrášek, část nasekané petrželové nati a ještě krátce ji povaříme. Polévku dochutíme solí a pepřem a přidáme do ní rozkvedlané vejce. Polévku podáváme ozdobenou zbylou nasekanou natí.
  2. Jarní zeleninová polévka je, stejně jako další jarní recepty, skvělá na využití dostupné mladé zeleniny – můžete do ní přidat nastrouhaný kedluben nebo ředkvičky, petrželovou nať vyměnit za čerstvou pažitku či bazalku. Tuto výhodu mají ostatně i další jarní recepty – použijte vždy bylinky a zeleninu, kterou máte po ruce, a vznikne vždy nové neotřelé jídlo.

jarní recepty1jarní recepty1

A jaké jarní recepty jsou vaše oblíbené?



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Umělé oplodnění

9 měsíců je v dnešní době bohužel běžná doba snažení. Do roka se to považuje za no...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Vietnamská kuchyně u vás doma: 6 receptů, které zpestří váš běžný jídelníček

Jestli jste se rozhodli, že konečně začnete jíst zdravě, pak je vietnamská kuchyně ideální volbou. Řídí se filozofií pěti elementů a celkově se dá říci, že je mnohem lehčí než naše tradiční pokrmy. Ostatně vyzk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!