Jarní recepty - kuře s nádivkou, jarní bramborový salát a jarní zeleninová polévka
Příchod jara přináší hned několik výhod – vařit můžeme z čerstvých surovin, které jsou nabité vitamíny, jídlo je barevnější a i pohled na něj veselejší. Nabízíme vám tři jarní recepty, ve kterých nechybí jarní bylinky a další jarní ingredience: kuře s nádivkou, jarní bramborový salát a jarní zeleninová polévka. Tak které jarní recepty vyzkoušíte nejdřív?
Jarní recepty 3x jinak - barevné, lehké a zdravé
Kuře s nádivkou – recept
Ingredience na kuře s nádivkou:
- 1 větší kuře
- 7 rohlíků
- 5 vajec
- 1 cibule
- 3 hrsti mladých kopřiv
- 1 svazek medvědího česneku
- sůl
- pepř
- mléko
Kuře s nádivkou – postup
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Kopřivy spaříme a medvědím česnekem je nasekáme. Oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme z nich sníh. Rohlíky, nejlépe den staré, nakrájíme na kostičky a namočíme je do mléka. Po chvíli je vytáhneme a vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu.
- Do mísy dáme namočené rohlíky, nakrájenou cibuli, nasekané kopřivy, česnek, žloutky a podle chuti sůl a pepř. Vše promícháme a na závěr opatrně vmícháme sníh z bílků. Kuře omyjeme zvenku i zevnitř, osušíme ho a osolíme. Nádivku plníme dovnitř kuřete i pod kůži. Nohy kuřete svážeme k sobě, aby se kuře nerozevíralo.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Kuře dáme na pekáč, podlijeme ho malým množstvím vody a zakryjeme ho víkem nebo alobalem. Pokud nám zbyla nádivka, můžeme ji upéct zvlášť nebo přidat do pekáče ke kuřeti. Pekáč vložíme do trouby. Podle potřeby podléváme kuře vodou a čas od času přelijeme kuře výpekem. Po cca 90 minutách kuře odkryjeme a dopečeme dozlatova.
- Kuře s nádivkou podáváme s vařenými bramborami s čerstvou pažitkou a oblíbeným zeleninovým salátem. Mezi jarní recepty se tento hodí i proto, že se na Velikonoce peče nádivka samostatně a přidává se do ní uzené maso.
Jarní bramborový salát – recept
Jarní bramborový salát má se svým jmenovcem společné snad jen brambory. Stejně jako ostatní jarní recepty je lehčí a lépe stravitelný.
Ingredience na jarní bramborový salát:
- 800 g malých salátových brambor
- 4 vejce
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce bílého vinného octa nebo citronové šťávy
- 6 lžic olivového oleje
- sůl
- mletý pepř
- 100 g rukoly
- 1 svazek pažitky
Jarní bramborový salát – postup
- Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Brambory uvaříme doměkka. Rukolu nasekáme nahrubo a pažitku najemno.
- Na zálivku nejprve rozmícháme hořčici s octem/citronovou šťávou, poté přidáme olivový olej, sůl a pepř s opět vše důkladně promícháme. Výsledný dressing bude mít konzistenci jemné emulze. Ještě horké brambory oloupeme, nakrájíme a smícháme se zálivkou. Na závěr do salátů vmícháme rukolu a pažitku. Vejce nakrájíme na čtvrtiny a vložíme k salátu.
- Jarní bramborový salát podáváme samostatně nebo s čerstvým pečivem. Podle chuti jej můžeme obměňovat přidáním ředkviček, vařeného chřestu či jarní cibulky.
- Jarní bramborový salát patří mezi jarní recepty, které vám určitě zachutnají.
Jarní zeleninová polévka – recept
Jarní zeleninová polévka patří mezi jarní recepty, které mají mnoho variant.
Ingredience na jarní zeleninovou polévku:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 pórek
- 1 svazek jarní cibulky
- 150 g čerstvého zeleného hrášku
- 300 g brambor
- hrst čerstvé petrželové natě
- sůl
- mletý pepř
- 1 vejce
Jarní zeleninová polévka – postup
- V hrnci na oleji lehce osmahneme nakrájenou jarní cibulku s nakrájeným pórkem. Oloupané a nakrájené brambory přidáme do hrnce, orestujeme je a vše zalijeme vodou. Polévku vaříme, dokud brambory nezměknou, poté přidáme hrášek, část nasekané petrželové nati a ještě krátce ji povaříme. Polévku dochutíme solí a pepřem a přidáme do ní rozkvedlané vejce. Polévku podáváme ozdobenou zbylou nasekanou natí.
- Jarní zeleninová polévka je, stejně jako další jarní recepty, skvělá na využití dostupné mladé zeleniny – můžete do ní přidat nastrouhaný kedluben nebo ředkvičky, petrželovou nať vyměnit za čerstvou pažitku či bazalku. Tuto výhodu mají ostatně i další jarní recepty – použijte vždy bylinky a zeleninu, kterou máte po ruce, a vznikne vždy nové neotřelé jídlo.
A jaké jarní recepty jsou vaše oblíbené?
Diskuse k článku