Pěstování bylinek: Pažitka
V tomto seriálu o pěstování bylinek se budeme věnovat pažitce. Pažitka patří mezi jedny z prvních jarních bylinek a ke konci zimy je pro nás ideální, co se zdraví týče. Dodává nám hlavně vápník a draslík, posiluje naši imunitu a přispívá k aktivitě trávícího traktu. Pažitka se dá použít na pomazánky, nejlepší je na vajíčkové pomazánce, na saláty nebo s ní můžete posypat brambory. Jak tedy pěstovat pažitku doma v květináči?
Hlavní je světlo
Při pěstování pažitky si musí dát záležet na výběru místa, kde pažitku necháme růst. Pažitku v bytě pěstujeme nejlépe na jednom místě a nikam ji moc nepřenášíme. Pažitka má ráda světlo a nemá ráda výkyvy teplot způsobené větráním nebo průvanem.
Pažitka patří mezi bylinky, které vyžadují hodně světla, proto květník s pažitkou dejte na okno orientované na jih, jihovýchod anebo na západ. Na severní straně se bohužel pažitce kvůli nedostatku světla dařit nebude. Nedostatek světla vede k tomu, že bylinky jsou slabé a nažloutlé.
Důležité je i správné zalévání
Další důležitá věc při pěstování pažitky je pak zálivka. Protože pažitka roste v omezeném množství zeminy, kontrolujeme vodní režim každý den. Pokud bude mít pažitka hodně tepla, kořenový bal může rychle vysychat. Je dobré tedy pažitku zalévat častěji a menšími dávkami vody. Zároveň je třeba hlídat, aby nedošlo k přelití rostlin. Dobré je také pažitku pravidelně přihnojovat, nejlépe organickými hnojivy.
Výsev pažitky do květináče
- Pažitka se pěstuje v květináči se zeminou s vysokým obsahem živin (půda by měla být spíše lehčí).
- Vyhloubíme si jamku a do té vyséváme pažitku po více kusech.
- Po výsevu substrát zalijeme a postavíme ho na světlé místo. Po několika dnech můžeme čekat první semínka.
- Po zastřihnutí můžeme nechat pažitku znovu vyrůst.
- Tento postup je možné opakovat mnohokrát po sobě. Pažitka, i přesto, že je vytrvalou rostlinou začne po čase slábnout a ztrácet aroma. V tuto dobu je dobrý výsev nové pažitky.
Tipy:
- Pažitku nikdy nestříhejte blízko zeminy, jinak bude usychat.
- Dejte nastříhanou pažitku do chladničky do vlhké utěrky, vydrží vám déle čerstvá.
Pažitka obsahuje vitaminy C a B2
Pažitka má dobrý vliv na náš organismus a naše zdraví. Obsahuje velké množství vitamínu C a B2, vápník a draslík. Pažitka také zlepšuje trávení a chuť k jídlu. Pokrmy jsou díky ní dobře ochucené, pažitkou můžeme posypat chleba s máslem, dají se s ní ozdobit polévky, omáčky i další jídla. Použít ji také můžeme jako náhradu za cibuli, například ve vaječné omeletě nebo na míchaných vajíčkách.
Diskuse k článku