Vajíčková pomazánka 10x jinak
Vajíčková pomazánka je stálice, na níž si pochutná každý. V tomto článku vám proto přinášíme 10 různých receptů, abyste si mohli připravit vajíčkovou pomazánku třeba trochu jinak než obvykle.
Vajíčková pomazánka je v tuzemsku vyhledávanou dobrotou, v některých rodinách v jistém smyslu slova i tradičním pokrmem k snídaním, svačinám a večeřím v několika dnech bezprostředně následujících po Velikonocích. Vajíčková pomazánka – recept je snadný a nezabere více jak několik minut. Fantazii se při přípravě meze nekladou, a tak si může každý svou vajíčkovou pomazánku přizpůsobit svým přáním a požadavkům na konečnou chuť. Jaká vajíčková pomazánka učaruje vám? Nezapomeňte nám pak napsat do komentářů pod článkem, které jste se nemohli nabažit!
Vajíčková pomazánka – recept 1
Tradiční vajíčková pomazánka
Ingredience:
- několik lžic másla (margarínu) – dle požadovaného množství a konzistence
- 4 až 5 vajec natvrdo
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
- 1 středně velká cibule
- čerstvá pažitka
Postup přípravy: Uvařená oloupaná vajíčka rozmačkáme vidličkou nebo nastrouháme nahrubo, opatrně smícháme s máslem či margarínem, přidáme majonézu a najemno nakrájenou cibuli. Nakonec dochutíme solí a pepřem a vmícháme hořčici. Pažitku lze zapracovat na závěr přímo do pomazánky, případně nasypat až na namazané pečivo.
Vajíčková pomazánka – recept 2
Jemná vajíčková pomazánka s jogurtem
Ingredience:
- několik lžic másla (margarínu) – dle požadovaného množství a konzistence
- 5 až 6 vajec natvrdo
- kelímek bílého jogurtu
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
- 1 středně velká cibule
- čerstvá pažitka
Postup přípravy: Vajíčka je třeba rozdělit na bílek a žloutek. Nejprve zpracujeme žloutek, a to utřením s máslem nebo margarínem. Dále přidáme hořčici, jogurt a dohladka vymícháme. Bílky, cibule a pažitka se následně nakrájí nadrobno a vmíchají se do již připravené směsi. Nakonec dochutíme solí a pepřem a necháme lehce zatuhnout v lednici zhruba 30 minut.
Vajíčková pomazánka – recept 3
Sýrová vajíčková pomazánka
Ingredience:
- 2 lžíce másla (ne margarín!)
- 4 až 5 vajec natvrdo
- tavený sýr dle chuti a potřeby
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
- 1 středně velká cibule
- čerstvá pažitka
Postup přípravy: Smícháme všechny uvedené suroviny kromě vajec a soli s pepřem, přičemž cibuli je třeba nakrájet najemno. Pořádně je promícháme, vejce rozmělníme například pomačkáním vidličkou nebo nastrouháním nahrubo a opatrně přidáme do připravené směsi. Nakonec osolíme a opepříme.
Vajíčková pomazánka – recept 4
Vajíčková pomazánka s česnekovým nádechem
Ingredience:
- několik lžic másla (margarínu) – dle požadovaného množství a konzistence
- 4 až 5 vajec natvrdo
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 3 stroužky česneku (může být více dle chuti)
- sůl
- pepř
- 1 středně velká cibule
Postup přípravy: Oloupaná vajíčka rozmačkáme a smícháme s máslem. Postupně přidáme majonézu, hořčici, najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Nakonec přijde na řadu sůl a pepř.
Vajíčková pomazánka – recept 5
Vajíčková pomazánka se sýrem cottage
Ingredience:
- 1 balení přírodního sýru cottage
- 4 až 5 vajec natvrdo
- 2 až 3 lžíce taveného sýra
- sůl
- pepř
- mletá sladká paprika (na obarvení)
Postup přípravy: K rozmačkaným vajíčkům přidáme cottage a tavený sýr a opatrně promícháme. Přisypeme papriku dle chuti a nakonec osolíme a opepříme. Můžeme servírovat ve vydlabaných vejcích tak jako na fotce.
Vajíčková pomazánka – recept 6
Vajíčková pomazánka s brokolicí
Ingredience:
- několik lžic másla (margarínu) – dle požadovaného množství a konzistence
- 3 až 4 menší růžičky brokolice
- 4 až 5 vajec natvrdo
- 2 lžíce majonézy
- sůl
- pepř
- 1 středně velká cibule
Postup přípravy: Nejprve si uvaříme brokolici, povařením ne více jak 5 minut v osolené vodě do změknutí. Nesmí se zcela rozpadnout. Až vychladne, tak ji nakrájíme na malé kousky a smícháme s máslem a majonézou. Posléze k této směsi přimícháme vidličkou pomačkaná vejce a najemno nakrájenou cibuli. Na závěr dochutíme solí a pepřem.
Vajíčková pomazánka – recept 7
Bramborová vajíčková pomazánka
Ingredience:
- 3 až 4 středně velké brambory
- 4 až 5 vajec natvrdo
- 2 středně velké cibule
- 3 lžíce másla
- 5 lžic majonézy
- sůl
- pepř
- pažitka
Postup přípravy: Nejprve si nachystáme brambory. Uvaříme je běžným způsobem do změknutí v osolené vodě. Společně s vejci je pak vychladlé nastrouháme nahrubo a promícháme (v tomto případě není vhodné použít mixér). Přidáme máslo, majonézu a najemno nakrájenou cibuli. Nakonec přimícháme pažitku a dochutíme solí a pepřem.
Vajíčková pomazánka – recept 8
Vajíčková pomazánka s tvarohem
Ingredience:
- 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 3 až 4 vejce natvrdo
- 1 středně velká cibule
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
Postup přípravy: Nahrubo nastrouhaná vajíčka smícháme s tvarohem a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme hořčici a nakonec dochutíme solí a pepřem.
Vajíčková pomazánka – recept 9
Vajíčková pomazánka z pomazánkového másla
Ingredience:
- 3 až 4 vejce natvrdo
- 200 g přírodního pomazánkového másla
- tavený sýr (dle chuti a množství – 2 až 3 trojúhelníčky)
- 2 středně velké cibule
- sůl
- pepř
- 1 lžička mleté sladké papriky
Postup přípravy: Pomazánkové máslo je třeba ušlehat se sýrem, nejlépe s pomocí ručního mixéru. Přidáme sladkou papriku a promícháme. Následně vmícháme najemno nakrájenou cibuli a nakonec nahrubo nastrouhaná oloupaná vajíčka. Celou směs opatrně propracujeme a na závěr dochutíme solí a pepřem.
Vajíčková pomazánka – recept 10
Mrkvová vajíčková pomazánka s bazalkou
Ingredience:
- 3 mrkve
- několik lžic másla (margarínu) – dle požadovaného množství a konzistence
- 4 až 5 vajec natvrdo
- 2 lžíce majonézy
- sůl
- pepř
- 1 středně velká cibule
- 1 až 2 lžičky sušené bazalky
- pažitka
Postup přípravy: Mrkev nastrouháme najemno a smícháme s máslem a majonézou. Přidáme nahrubo nastrouhaná vajíčka, najemno nakrájenou cibuli a pažitku. Na závěr osolíme a opepříme a přidáme bazalku. Důkladně promícháme a necháme odležet při pokojové teplotě zhruba 20 minut.
Vajíčková pomazánka se nejlépe hodí k tmavému pečivu, které by vždy mělo být čerstvé a křupavé. Konzistenci lze upravovat přidáním másla či vajíček, ke zjemnění můžete u jakéhokoliv receptu využít trošku bílého jogurtu nebo mléko.
Poznámka redakce - 9. 8. 2018
Tento článek na téma Vajíčková pomazánka 10x jinak jsme zveřejnili v dubnu roku 2012. Za dobu 6 let si ho přečetlo téměř milion lidí a desítky lidí článek okomentovali a připsali recept na vlastní oblíbenou vajíčkovku. Proto jsme se po letech rozhodli článek oprášit a přidat do něj další nové podobné recepty - najdete je níže.
Vajíčková pomazánka – recept 11
Vajíčková pomazánka s lučinou
Ingredience:
- 5 vajec natvrdo
- 200g lučiny
- svazek pažitky
- špetka mletého koriandru
Postup přípravy: Vajíčka si uvaříme natvrdo a oloupeme. Vyjmeme si žloutky, které si smícháme v misce s lučinou. Poté přidáme bílky, které si nakrájíme nožem na malé kousky. Úplně nakonec pomazánku ochutíme pepřem, solí a špetkou mletého koriandru. Přidáme nakrájenou pažitku.
Vajíčkovou pomazánku s lučinou podáváme s celozrnným pečivem. Věděli jste, že lučinu si můžete vyrobit doma?
Vajíčková pomazánka – recept 12
Rychlá vajíčková pomazánka
Ingredience:
- 5 vajec natvrdo
- 250 g tvarohu
- 2 lžíce dijonské hořcice
- sůl, pepř
Postup přípravy: Tato vajíčková pomazánka je opravdu rychlá. Uvařená vejce natvrdo si oloupeme a vyjmeme z nich žloutky, které v misce utřeme s tvarohem. Bokem si nakrájíme bílky, stačí na větší kousky. Do rozmíchaného tvarohu se žloutky si přidáme hořčici a nakonec také nakrájené bílky.
Tuto pomazánku budete mít hotovou do 10 minut.
Vajíčková pomazánka – recept 13
Vajíčková pomazánka z tofu (veganská)
Ingredience:
- 250 g obyčejného tofu
- 2 lžíce veganského másla
- 1 lžička černé soli (nahradí vůni vajec)
- 1 lžička kurkumy (pro žlutou barvu)
- sůl, pepř
Postup přípravy: Vegani z etických důvodů nejí vejce. To ale neznamená, že se musí vzdát vajíčkovky. Stačí vejce nahradit jednoduše tofu!
Tofu si nastrouháme najemno a vložíme do misky. Přidáme černou sůl, kurkumu, pepř a promícháme. Měli bychom cítit typicky sirnou vaječnou vůni. Nakonec přidáme veganské máslo, které nám pomazánku krásně spojí. Můžeme podávat se sterilovanými okurkami.
Vajíčková pomazánka – recept 14
Vajíčková pomazánka s cibulí
Ingredience:
- 4 vejce
- 1 menší cibule
- 6 sterilovaných okurek včetně láku
- 200 g tvarohu
- 1 lžíce jogurtu (lehčí verze) nebo majonézy (těžší verze)
- sůl, pepř
Postup přípravy: Tato vajíčková pomazánka chuťově připomíná Vánoce. Uvaříme a oloupáme si vejce, které si nakrájíme na drobné kousky a dáme bokem. Cibuli si také nakrájíme na malé kousky a zalijeme třemi lžícemi láku z okurek. Díky tomu cibule ztratí svou štiplavost. V misce si promícháme tvaroh s nakrájenými vejci, přidáme cibuli, nakrájené okurky nadrobno a jogurt nebo majonézu.
Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Podáváme s chlebem.
Vajíčková pomazánka – recept 15
Vajíčková pomazánka se šunkou
Ingredience:
- 4-5 vajec natvrdo
- 250 g tvarohu
- 1 lžíce másla
- 200 g šunky od kosti
- čerstvá petrželka
- sůl, pepř
Postup přípravy: Vejce si uvaříme natvrdo a oloupeme. V misce si rozmícháme tvaroh s máslem, směs osolíme a opepříme. Přidáme nakrájenou šunku na kostičky a nakrájenou petrželku. Dobře promícháme a ideálně necháme 1 hodinu odležet v lednici, aby se veškeré chutě propojily.
DOBROU CHUŤ!
Diskuse k článku
Renda
Redakce - Spektrum Zdraví
Míša
David Janda
Majka
marek
Renda
Viera
Andrea Hrnčiříková
Mirka
Kuba
Renda
eddings
Dagmar - Spektrum Zdraví
Milca
Marci