
Jarní zelenina na talíři: 6 receptů nabitých vitamíny a minerály
Jarní zelenina jako například mrkev, hrášek, chřest, špenát, ředkvičky nebo petržel se bude výtečně vyjímat na vašem menu. Zapomeňte tedy již na hutné a těžké pokrmy zimního období a osvěžte se lehčími variacemi, díky nimž také posílíte imunitní systém.
Připravili jsme pro vás 6 jednoduchých receptů s jarní zeleninou, které uvítají i milovníci masa. Vlijte si energii do žil díky sezónním surovinám! Ty si můžete buď sami vypěstovat, nebo jednoduše zakoupit na farmářských trzích.
Jarní zelenina na talíři: Citronová kuřecí polévka
Pokud chcete zužitkovat jarní zeleninu v podobě mrkve a hrášku, máte skvělou příležitost to udělat při vaření této chutné a osvěžující polévky s vůní citronu a petrželky.
Potřebné ingredience:
- 9 hrnků kuřecího vývaru se sníženým obsahem soli
- 4 hrnky trhaného vařeného kuřecího masa (asi z jednoho kuřete)
- ¾ hrnku pokrájené cibule (1 malá cibule)
- ¾ hrnku naplátkované oloupané mrkve (2 velké mrkve)
- ½ hrnku naplátkovaného řapíkatého celeru (3 stonky celeru)
- ½ hrnku suchého bílého vína
- 2 a ½ lžičky soli
- asi 220 g nevařené těstovinové rýže Orzo
- ¾ hrnku mraženého hrášku (nechte rozmrznout)
- ¼ hrnku nasekané čerstvé petrželky (hladkolisté)
- 1 polévková lžíce citronové kůry plus ¼ hrnku čerstvé šťávy (ze 2 citronů)
Recept na citronovou kuřecí polévku
- Vložte ingredience do pomalého hrnce: Smíchejte kuřecí vývar, kuřecí maso, cibuli, mrkev, celer, víno a sůl v 6litrovém pomalém hrnci. Zakryjte a vařte na nízké teplotě, dokud zelenina nezměkne – asi 4 hodiny.
- Přidejte těstovinovou rýži Orzo: Po uplynutí doby vaření zvyšte teplotu plotny na vysokou a vmíchejte těstovinovou rýži Orzo. Polévku přikryjte a vařte do změknutí, asi 15 až 20 minut.
- Přidejte poslední ingredience a podávejte: Nakonec do polévky vmíchejte hrášek, nasekanou petrželku, citronovou kůru a citronovou šťávu. Podávejte ihned.
Jarní zelenina na talíři: Kuřecí prsa plněná zeleným chřestem
Chřest je velice oblíbenou jarní zeleninou a perfektně se hodí při vaření vegetariánských nebo masových pokrmů. Jeho sezóna začíná v dubnu a končí v červnu. Dopřejte si jej třeba s kuřecími prsy.
Potřebné ingredience
- 1 lžička sušeného italského koření
- ¾ lžičky hrubozrnné (košer) soli
- ¾ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- ½ lžičky sušeného česneku
- ½ lžičky sušené cibule
- 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže (každé cca 170–200 g)
- 170 g čerstvého chřestu (asi 12 středních kusů)
- 75 g grilované červené papriky z konzervy, nakrájené na proužky
- 60 g sýru Gruyère, nastrouhaného
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 polévkové lžíce suchého koňaku
- 2 polévkové lžíce nesoleného másla
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 375 ml kuřecího vývaru
- nasekaná hladkolistá petržel na posypání
Recept na kuřecí prsa plněná zeleným chřestem
- Předehřejte troubu a připravte koření: Troubu nechte vyhřát na 220 °C. V malé misce pak smíchejte italské koření, sůl, pepř, česnekový a cibulový prášek.
- Připravte kuřecí prsa: Každé prso rozřízněte na bocích tak, aby vznikla kapsa. Pak maso ochuťte zevnitř i zvenku připravenou směsí koření. Do každé kapsy následně vložte 3 stonky chřestu, 2 polévkové lžíce nakrájené grilované papriky a 3 polévkové lžíce sýru. Okraj prsa uzavřete pomocí párátek.
- Upečte kuřecí prsa: Na pánvi vhodné do trouby rozpalte olivový olej. Pak na ní opečte kuřecí prsa z obou stran dozlatova (asi 2 až 3 minuty na každé straně). Nakonec přesuňte celou pánev do trouby a pečte maso 20 minut, dokud vnitřní teplota nedosáhne 74 °C. Po dopečení kuřecí prsa přemístěte na talíř a nechte 5 minut odpočinout.
- Připravte omáčku: Slijte tuk z pánve, v níž se peklo maso, ale ponechte výpek. Pak pánev vraťte na plotnu, přidejte koňak a nechte zredukovat (1 až 2 minuty). Dále vložte máslo, po rozpuštění přisypte mouku a chvíli restujte (asi 30 vteřin). Pomalu přilévejte kuřecí vývar, zašlehávejte dohladka a nechte vařit 3 až 5 minut, až omáčka zhoustne.
- Servírujte: Z masa odstraňte párátka a nakrájejte ho na plátky. Kuřecí kapsu s jarní zeleninou nandejte na talíř, přelijte omáčkou, posypte čerstvou petrželkou a podávejte s oblíbenou přílohou. Hodí se třeba vařené brambory nebo opečená bageta.
Jarní zelenina na talíři: Salát s cukrovým hráškem, medovým dresinkem a jedlými květy
Tento pestrý salát lahodí nejen chuťovým buňkám ale i oku. Jarní zelenina v něm obsažená vám doplní především potřebné vitamíny. Tento vegetariánský recept si oblíbíte i jako masožravci.
Potřebné ingredience:
- cca 450 g čerstvého cukrového hrášku, neořezaný a vodorovně rozpůlený
- 2 hrnky rukoly
- 1 malá šalotka, nakrájená na tenké plátky
- 1 a ½ lžičky citronové kůry a 2 lžíce citronové šťávy (z 1 středního citronu)
- ¾ lžičky soli
- 1 a ½ lžičky medu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 polévková lžíce plus ¼ hrnku extra panenského olivového oleje
- 1/3 hrnku panko strouhanky
- 1 střední stroužek česneku, nastrouhaný
- cca 20 g parmazánu, jemně nastrouhaný
- cca 30 g hoblinek parmazánu
- jedlé květy (volitelné)
Recept na salát s cukrovým hráškem, medovým dresinkem a jedlými květy
- Příprava panko směsi: Zahřejte 1 polévkovou lžíci oleje na středně velké nepřilnavé pánvi. Přidejte panko strouhanku a smažte za častého míchání, dokud se olej nevstřebá a panko strouhanka nezačne opékat – asi 2 minuty. Dále přidejte česnek a smažte za stálého míchání, dokud nebude panko strouhanka sytě zlatohnědá a česnek voňavý – asi další 2 minuty. Poté směs přeneste do malé misky a nechte 5 minut vychladnout. Nakonec do ní vmíchejte strouhaný parmezán, citronovou kůru a 1/4 lžičky soli.
- Příprava dresinku: Ve velké míse smíchejte citronovou šťávu, med, hořčici a půl lžičky soli. Postupně zašlehejte zbývající čtvrt šálek oleje, dokud se neemulguje.
- Sestavení salátu: Do mísy s dresinkem vložte cukrový hrášek, rukolu, šalotku a hoblinky parmezánu. Všechny suroviny řádně promíchejte lžící a posypte v závěru panko směsí. Dozdobit můžete i jedlými květy.
- Podávání: Salát s jarní zeleninou ihned podávejte a vychutnejte si jeho čerstvou chuť.
Jarní zelenina na talíři: Pečený losos se špenátem a těstovinovou rýží
Máte-li v oblibě lososa, bude se vám zamlouvat tento skvělý recept, v němž je hlavní jarní zeleninou špenát. S celozrnnou těstovinovou rýží Orzo pak získáte plnohodnotný oběd nebo večeři.
Potřebné ingredience:
- 450 ml kuřecího vývaru
- 60 ml husté smetany
- 1 lžička česnekového prášku
- ½ lžičky soli
- trochu mletého pepře
- asi 380 g nakrájených hub (např. žampiony)
- 250 g celozrnné těstoviny Orzo
- 1 kg čerstvého špenátu
- 2 lžičky extra panenského olivového oleje
- asi 550 g čerstvého lososa, naporcovaného
Recept na pečeného lososa se špenátem a těstovinovou rýží
- Předehřejte troubu na 230 °C.
- Na velké pánvi smíchejte kuřecí vývar, smetanu, česnekový prášek a dle chuti osolte i opepřete. Dále přidejte houby, těstovinovou rýži Orzo a na prudkém ohni přiveďte k varu.
- V další fázi vmíchejte čerstvý špenát a pokračujte ve vaření na mírném plamenu, dokud těstovinová rýže nezměkne a omáčka se nezredukuje a nezahustí – to bude trvat asi 10 až 12 minut.
- Mezitím potřete olejem obě strany kousků lososa a také osolte i opepřete dle chuti. Rybu položte na plech a pečte v troubě zhruba 8 až 10 minut.
- Upečeného lososa podávejte se směsí jarní zeleniny a těstovinové rýže Orzo. Dobrou chuť.
Jarní zelenina na talíři: Pikantní salát s bramborami, fazolemi a citronovo-koprovým dresinkem
Tento lehký bramborový salát bez majonézy je skvělou volbou na pikniky, grilování nebo jako příloha k masu. Osvěží ho citronovo-koprová zálivka a křupavé ředkvičky jakožto oblíbená jarní zelenina.
Potřebné ingredience:
Na salát:
- 1,4 kg malých červených brambor (půlené nebo čtvrcené podle velikosti)
- 2 lžíce soli do vody na vaření brambor
- cca 200 g zelených fazolek, nakrájených na 4 cm kousky
- 3 ředkvičky, nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce nasekané pažitky
Na dresink:
- kůra z 1 citronu + šťáva ze 2 citronů (asi 60 ml)
- 1 šalotka, jemně nasekaná
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžička soli
- hrst čerstvého kopru (asi 25 g), nasekaná – část do dresinku, část na závěr
- 160 ml olivového oleje
Recept na pikantní salát s bramborami, fazolemi a citronovo-koprovým dresinkem
- Uvařte brambory a fazolky: Vložte brambory do velkého hrnce, zalijte vodou, přidejte 2 lžíce soli a přiveďte k varu. Vařte 8 až 10 minut, dokud nejsou měkké, ale ne rozvařené. Přidejte fazolky a vařte společně ještě 1 minutu. Poté vše slijte a nechte vychladnout (cca 30 minut). Přesuňte do velké mísy a přikryjte fólií, dokud nebudete salát sestavovat.
- Připravte dresink: V míse smíchejte citronovou kůru, citronovou šťávu, šalotku, ocet, hořčici, pepř, sůl a asi 1 lžíci nasekaného kopru. Za stálého šlehání přilívejte olivový olej, dokud nevznikne emulze.
- Ochucení brambor: K bramborám a fazolkám přidejte asi polovinu zálivky a promíchejte. Nechte odstát 30 minut, aby se chutě propojily.
- Dokončení salátu: Krátce před podáváním vmíchejte ředkvičky, zbytek kopru a zálivky. Na závěr posypte pažitkou. Salát s jarní zeleninou podávejte studený nebo vlažný.
Jarní zelenina na talíři: Krémové penne s pestem a krevetami a hráškem
Rychlé krémové těstoviny s pestem, krevetami a jarní zeleninou v podobě sladkého hrášku vás osloví jako lehký oběd nebo večeře.
- 340 g nevařených penne těstovin
- 450 g syrových krevet (střední velikosti, oloupané a očištěné)
- 150 g mraženého sladkého hrášku
- 200 g chlazeného bazalkového pesta
- 1/4 lžičky soli (ideálně hrubozrnné)
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 30 g parmazánu (na hoblinky, cca 1/2 hrnku)
Recept na krémové penne s pestem a krevetami a hráškem
- Uvařte těstoviny: Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou uvařte penne podle návodu. Dvě minuty před koncem varu přidejte do vody hrášek a krevety. Vařte společně, dokud nejsou těstoviny al dente a krevety růžové.
- Sceďte a uchovejte vodu: Směs těstovin, hrášku a krevet sceďte a ponechte si asi 120 ml vody z vaření. Vše vraťte zpět do hrnce.
- Spojte s pestem: Do horké směsi vmíchejte bazalkové pesto, sůl a pepř. Postupně přilévejte část odložené vody a míchejte, dokud nevznikne jemná, krémová omáčka.
- Dokončete pokrm: Přendejte těstoviny do servírovací mísy, posypte hoblinkami parmazánu a ihned podávejte.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku