Klasický i netradiční recept na svíčkovou: Uvařte si k nedělnímu obědu proslulou omáčku!

Klasický i netradiční recept na svíčkovou: Uvařte si k nedělnímu obědu proslulou omáčku!

Recept na svíčkovou má v českých domácnostech nespočet variací. Každá hospodyňka praktikuje totiž svůj vlastní osvědčený postup, který zajistí dokonalý a chutný výsledek. Pokud jste ještě svíčkovou omáčku nevařili a chcete ji zkusit, inspirujte se našimi tipy!

Připravili jsme pro vás klasický český recept na svíčkovou, který jsme sami mnohokráte vyzkoušeli a neměl chybu. Lahodný oběd vás tedy určitě nemine. A také jsme vypátrali jeden netradiční recept, díky němuž ozvláštníte jídelníček.

KLASICKÝ RECEPT NA SVÍČKOVOU, KTERÝ NIKDY NEZKLAME

Pokud dáváte přednost osvědčeným postupům a ingrediencím, jistě dáte přednost klasickému receptu na svíčkovou. Připravit si tuhle voňavou omáčku můžete třeba na víkendový oběd nebo na rodinnou oslavu. Je to dokonalé sváteční jídlo.

Čtěte také:

Rajská omáčka 3x jinak podle zkušených babiček

Potřebné ingredience

  • cca 800 až 900 g hovězího masa (krk nebo zadní)
  • 600 až 900 g kořenové zeleniny – buď čerstvá ve stejném poměru nebo mražená předpřipravená (mrkev, celer, petržel)
  • 1 cibule
  • 50 g plnotučné hořčice
  • 2 lžíce třtinového nebo bílého krystal cukru
  • 2 lžíce octa
  • trochu oleje
  • kousek másla
  • 100 g uzené slaniny
  • 250 ml smetany na šlehání 33%
  • 3 ks bobkového listu
  • 5 ks nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • citronová šťáva na dochucení
  • sůl dle chuti
  • cca 2 l hovězího vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky rozmíchaná v troše vody (nemusí být, pokud je omáčka dost hustá)

Poznámka: koření na svíčkovou si můžete koupit již hotové v sáčcích – stačí použít při vaření 2 až 3 sáčky na ovonění omáčky

Klasický recept na svíčkovou

Než začnete vařit, zapněte troubu, aby se předehřála aspoň na 170 °C.

  1. Příprava masa: Slaninu vytáhněte z lednice a nakrájejte na tenčí hranolky. Jimi pak rovnoměrně prošpikujte hovězí maso. Poté jej osolte ze všech stran a prudce opékejte ve větším hrnci s trochou másla a oleje.
  2. Restování zeleniny: Jakmile se hovězí maso dozlatova opeče z každé strany, vyjměte jej na talíř a na výpeku smažte nakrájenou či nastrouhanou kořenovou zeleninu buď v čerstvé nebo mražené podobě. K ní také nezapomeňte přidat nahrubo nakrájenou cibuli. Jakmile začne mrkev pouštět barvu, přidejte třtinový nebo klasický bílý krystal cukr, pečlivě zeleninu promíchejte a nechte zkaramelizovat.
  3. Dochucení a dušení: Následně k restované zelenině přidejte plnotučnou hořčici, koření na svíčkovou (ideálně předpřipravené v sáčcích), ocet a promíchejte. Po asi minutě vraťte do hrnce opečené hovězí maso, vše zalijte vroucím hovězím vývarem (aby bylo maso ponořené) a vložte hrnec do předehřáté trouby. Pečte přikryté přibližně 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
  4. Zahuštění a dochucení omáčky: Po dvou hodinách vyjměte hrnec z trouby. Následně vyjměte z hrnce maso i koření a omáčku rozmixujte nebo přepasírujte přes síto. Pokud je omáčka příliš řídká, zahustěte ji jíškou (z hladké mouky a vody) a provařte alespoň 20 minut. Nakonec dochuťte solí podle potřeby.
  5. Zjemnění omáčky: Svíčkovou omáčku ještě zjemněte smetanou a dochuťte citronovou šťávou. Posléze jen krátce prohřejte na nízkém plamenu, aby se smetana nesrazila.
  6. Servírování: A nyní je recept na svíčkovou u konce. Hovězí maso tedy nakrájejte na plátky, vložte na talíř, přelijte hotovou omáčkou a podávejte s houskovým nebo karlovarským knedlíkem, kouskem citronu, šlehačkou a brusinkami. Dobrou chuť.

V klasickém receptu na svíčkovou nesmí chybět mrkev a petržel.

NETRADIČNÍ RECEPT NA SVÍČKOVOU OMÁČKU SE ŠTIPLAVÝM ZÁZVOREM

Jste-li otevření novým variacím, můžete vyzkoušet tento netradiční recept na svíčkovou, v němž najdete kromě standardních surovin i štiplavý zázvor a slaďoučký med. Jde o zdravější variantu, k níž můžete podávat třeba celozrnný knedlík.

Potřebné ingredience

  • ½ kg hovězí plece (lze ale použít i falešnou svíčkovou nebo zadní)
  • ½ kg očištěné a nakrájené mrkve
  • 300 g očištěného a nakrájeného celeru
  • 30 g čerstvého zázvoru (oloupaný a nakrájený)
  • 1 střední cibule (nakrájená najemno)
  • 15 g másla
  • 1 lžíce přírodního medu
  • 1 lžička třtinového cukru
  • trochu citronové šťávy
  • pár kuliček černého pepře
  • pár kuliček nového koření
  • 1 bobkový list
  • sůl dle chuti

Poznámka: použít lze při vaření i hotové sáčky s kořením na svíčkovou – cca 1 až 2 ks

Netradiční recept na svíčkovou

  1. Osmahnutí cibule a masa: Rozehřejte máslo v tlakovém (nebo i obyčejném) hrnci a osmahněte na něm krátce najemno pokrájenou cibuli. Poté přidejte očištěné hovězí maso a zprudka opečte z každé strany, aby se zatáhlo.
  2. Přidání zeleniny a koření: Do hrnce pak vložte mrkev, celer a zázvor. Zalijte vodou tak, aby byla všechna zelenina ponořená. Přidejte koření na svíčkovou a osolte dle preferencí. Tlakový hrnec uzavřete a vařte zhruba hodinu, dokud maso nezměkne. V obyčejném hrnci se vaření může protáhnout až na 3 hodiny.
  3. Dochucení omáčky: Po uplynutí doby vaření vyjměte z hrnce hovězí maso, koření a zbytek ingrediencí rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Omáčku dochuťte lžící medu, třtinovým cukrem a trochou citronové šťávy.
  4. Servírování: Netradiční svíčkovou omáčku podávejte s plátkem hovězího masa, kopečkem zakysané smetany, brusinkami a knedlíkem. Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.