Svíčková na smetaně v parním hrnci
Ingredience
- hovězí zadní: 300 g
- hovězí vývar: 300 ml
- mrkev: 4 ks
- petržel: 4 ks
- celer
- cibule: 1 ks
- smetana ke šlehání: 200 ml
- červené víno: 30 ml
- slanina: 50 g
- máslo: 2 PL
- tymián - snítek: 2 ks
- citronová šťáva
- cukr
- sůl
- pepř
- olej
- bobkový list
- nové koření
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Svíčková na smetaně v parním hrnci - recept
Maso důkladně prošpikujeme slaninou ze všech stran. Potřeme jej olejem, osolíme a opepříme. V pánvi rozpálíme olej, na kterém zprudka orestujeme hovězí maso, které posypeme lístky tymiánu. Maso by před smažením mělo mít pokojovou teplotu. Poté jej zabalíme do alobalu a dáme stranou.
Do výpeku přidáme máslo, na kterém dozlatova osmažíme nastrouhanou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Na závěr přidáme cibuli a ještě chvilku restujeme.
Zeleninovou směs vložíme do parního hrnce, přidáme červené víno a vložíme maso (pokud pustilo v alobalu šťávu, přidáme ji do hrnce také). Zalejeme vývarem. Maso by mělo být ve šťávě ponořené asi ze dvou třetin. Přidáme bobkový list, nové koření, pepř a případně ještě lístky tymiánu.
Maso necháme dělat v parním hrnci asi 1 hodinu. Poté jej vyjmeme a opět zabalíme do alobalu, aby zůstalo teplé.
Zeleninovou směs propasírujeme přes síto, přidáme smetanu a podle chuti sůl, citronovou šťávu a cukr. Na mírném plameni necháme zhruba 5 minut probublávat.
Svíčkovou na smetaně podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem, šlehačkou a brusinkami.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.