Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!
“Jste to, co jíte,” říká jedno staré moudro. A přesně tak to je. Mnohdy za naše problémy nemůže únava z práce nebo celkové vyčerpání. Ale můžeme si za ně sami. Naopak by pro nás veškeré problémy související s vitalitou měli být vodítkem k tomu, abychom se zamysleli nad tím, jestli neděláme něco špatně. Často totiž stačí jen obměnit jídelníček.
Máte málo energie, cítíte se unavení a vyčerpaní? Tak s tím začněte dělat něco dřív, než se z těchto počátečních symptomů vyklubou opravdové zdravotní potíže. Že jsme po pracovním dni unavení, je normální, ale únava se nesmí v žádném případě stát naším každodenním společníkem. Pokud tomu tak je, pak je nejvyšší čas zrekapitulovat si svůj životní styl. A začít bychom měli u pohybu a správné stravy.
Dobré jídlo a únava i vyčerpání mizí
Vaše tělo je tím, čím ho nakrmíte. Je veselé, odpočaté a cítí se zdravě? Nebo by nejraději celé dny prospalo a odpočívalo? Jen vy sami nejlépe víte, jak se cítíte a jestli vám tento stav vyhovuje. Jídlo, které sníte, ovlivňuje nejen vaši náladu, ale také energii. A často právě energii potřebuje náš organismus k tomu, aby ty nezdravé dobroty strávil. Místo toho, aby poháněla zbytek vašeho celého těla. Naštěstí je to věc, kterou lze poměrně snadno změnit. Zkusíte to?
Chronický únavový syndrom – když se únava stane diagnózou
Minerály v kostce: Draslík zatočí s únavou či vyčerpáním. A pečuje o zdravé srdce
Nervové vyčerpání oslabuje imunitu. Jaké bylinky přispějí ke zklidnění a pohodě?
Nezpracovaná jídla ubírají sílu a energii
Cheesburger a hranolky sice chutnají a udělají nám krátkodobě dobře, ale nutniční hodnota takového jídla je prakticky nulová. Podobně jsou na tom i polotovary a další průmyslově zpracované potraviny. Rovněž konzervovaná jídla, pokrmy plné konzervantů a zbytečných přísad. To všechno náš organismus zpomaluje a bere mu energii. Únava a vyčerpání na sebe pak nenechají dlouho čekat.
Jezte sezónní potraviny a únava zmizí
Čerstvé ovoce, zelenina a především lokální potraviny jsou pro naše tělo to pravé ořechové. Čím víc čerstvá potrava je, tím více živin bude obahovat. Tím, že jíme lokální čerstvé ovoce a zeleninu, přijímáme také dostatečné množství cenných látek, které naše tělo ke svému správnému fungování potřebuje. Únava, nedostatek energie nebo vyčerpání nás už trápit nebudou.
Nealkoholické nápoje nejsou tak neškodné, jak se zdají
Únava a vyčerpání je pro tělo náročná. Aby mohlo pořádně fungovat, potřebuje opravdové potraviny, které využívá jako pohon. A podobně je to pochopitelně i s nápoji. Zatímco káva nás sice na chvíli povzbudí, vypít denně dva litry kafe není rozhodně nic dobrého. Když už kávu, pak maximálně tři šálky denně. Slazené limonády, džusy nebo energetické nápoje bychom pak měli ze svého jídelníčku vyřadit úplně. Jako nejlepší pohon pro lidské tělo je čistá voda, bez bublinek samozřejmě. Únava se dá pravidelným a dostatečným pitným režimem vcelku slušně odbourávat.
Únava a vyčerpání: Pomohou bílkoviny?
Říká se, že pokud člověk nemá dostatek sil, pak je nutné jíst pořádné bílkoviny. Ale co jsou to pořádné bílkoviny? Červené maso je plné tuku a především nasycených tuků. Budeme po něm unavení a bez energie. Mnohem lepší volbou je tak maso kuřecí či krůtí nebo ryby. Tyto druhy poskytují kvalitní bílkoviny, ale mnohem méně nasycených tuků. Ryby navíc ukrývají i vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Přičemž nejlepší volbou je losos, pstruh nebo tuňák.
Celozrnné potraviny zabrání vyčerpání i únavě
Bílé pečivo nedá tělu vůbec nic a naopak ho vyčerpá. Zkuste jej, alespoň na čas, ze svého jídelníčku úplně vyřadit. Naopak se zaměřte na celozrnné potraviny, které obsahují komplexní sacharidy. Poznáte, že po takovém jídle pak máte mnohem více energie a na delší dobu. Netýká se to samozřejmě sušenek, které tvrdí, že vás udrží dlouho na nohou, přitom jsou ale plné cukru a výživově mají nulovou hodnotu. Kvalitních celozrnných produktů je dnes na trhu dostatek, stačí si jen vybrat. Aby zmizela únava a vyčerpání, je nezbytné jídelníček obměnit. Zároveň je také vhodné do jídelníčku zařadit ovoce a semínka, která navíc ukrývají i zdravé tuky. A pokud pečete, můžete jimi nahrazovat i celozrnnou mouku. Například mouka z vlašských ořechů se hodí do cukroví, mandlová je zase skvělá na muffiny a maková mouka je skvělá jako přisada do rohlíků.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku
Perla