
Domácí hnojivo z kuchyňských zbytků. Využijte banánové slupky, kávu i zbytky zeleniny
Vyhazujete zbytky zeleniny, kávovou sedlinu nebo třeba banánové slupky? To je velká škoda! Jde totiž o přírodní zdroje živin, které rozhodně ocení pokojové květiny nebo naše zahrada. Mnoho potravinových zbytků lze využít jako organická hnojiva, která zlepšují zdraví rostlin a přispívají i k ekologickému způsobu života. Stačí vědět, jak je správně zpracovat a využít. Nejenže tím ušetříte, ale zároveň podpoříte zdraví své zeleně i přírody.
Často zbytečně vyhazujeme organické zbytky z kuchyně, aniž bychom možná tušili, že mohou posloužit jako cenné hnojivo pro naše rostliny. Zbylé slupky, stonky nebo dokonce kávová sedlina jsou přírodními zdroji živin, které mohou výrazně zlepšit zdraví nejen našich pokojových květin, ale i rostlin na zahradě. Správným zpracováním těchto potravinových zbytků získáme přírodní a ekologické hnojivo, které podporuje růst a vitalitu rostlin.
Hnojivo z organických zbytků
Mezi nejběžnější organické kuchyňské odpady, které lze využít, patří banánové slupky, skořápky od vajec, cibulové slupky, kávová sedlina nebo zbytky zeleniny. Například banánové slupky jsou skvélé pro obohacení draslíkem, což je ideální pro kvetoucí rostliny. Kávová sedlina zase zlepšuje strukturu půdy a dodává dusík, což podpoří růst zelených rostlin. Skořápky od vajec jsou bohaté na vápník a pomáhají především rajčatům a paprikám. Tyto organické odpady lze kompostovat nebo přímo zapravit na záhon či do květináčů, kde se postupně rozloží a obohatí půdu.
Vybudujte si domácí vermikompostér. Poradíme, jak založit kompost
Bioodpad není odpad. Kompostování přináší samá pozitiva
Kávová sedlina jako přírodní hnojivo, repelent i peeling. 6 zajímavých nápadů, jak ji zužitkovat
Využití organických zbytků doma i na zahradě
Kávová sedlina je skvělým přírodním hnojivem, bohatým na dusík, které podporuje růst zelených rostlin, jako jsou rajčata nebo saláty. Zbytky zeleniny a ovoce, jako jsou zbytky z oloupané mrkve nebo okurky, můžete přidat na kompost, kde se postupně přemění na živiny pro zahradu. Vylouhované bylinky z čaje nebo použité čajové sáčky poskytují rostlinám draslík a fosfor, které podporují květy a plody.
Kuchyňské odpady, hnojivo a kompost
Pro zpracování kuchyňských zbytků je praktické i založení domácího kompostu. Navíc je to jednoduché a ekologické řešení. Kompostér si můžete buď koupit nebo vyrobit třeba ze dřeva či jiného materiálu. Ideální je umístit jej na stinné místo s dobrou cirkulací vzduchu. Kompost potřebuje rovnováhu mezi "hnědými" (suché listí, karton) a "zelenými" materiály (kuchyňské zbytky, tráva). Důležité je pravidelné obracení, aby se materiály rovnoměrně rozkládaly. Kompost by měl být vlhký, ale ne přemokřený. Správně udržovaný kompost bude bohatý na živiny a zlepší kvalitu půdy.
Využít jako hnojivo lze většinu zbytků, třeba i kávovou sedlinu
Kompost i hnojivo na kuchyňské lince
Jestliže nemáte možnost mít větší kompost na zahradě nebo na balkóně, je možné založit si malý kompost i v kuchyni. Pro tento účel jsou skvělé kompostéry speciálně určené pro interiéry. Koupíte je jako kompaktní nádoby s víkem. Kromě běžného kompostování můžete zkusit i vermikompostování, které k rozkladu organických zbytků využívá žížaly. Takový kompostér je malý, nenápadný a nezabere mnoho místa. Na kompost můžete přidávat zbytky ovoce, zeleniny, kávovou sedlinu nebo třeba i čajové sáčky.
Nové rostliny z kuchyňských zbytků
Z některých kuchyňských zbytků je možné dokonce snadno vypěstovat novou rostlinu. Například pórek můžete dát nejprve do vody a pak znovu zasadit. Pokud ponecháte kořenovou část jen v misce s vodou, začne růst nová nať. Stejně tak z odřezků celeru, mrkve nebo řapíkatého celeru, když je umístíte do vody, vyrostou nové listy. Zeleninu, jako je ledový salát nebo petržel, lze opětovně zasadit ze stonků. Tímto způsobem nejen šetříte, ale i obohatíte svou kuchyni o čerstvou zeleninu.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku