Chystáte se založit kompost a začít s kompostováním? Poradíme vám, jak na to
Kompostování je proces, při kterém se organická hmota, jako jsou zbytky potravin, listí či tráva, rozkládá na půdu. Je to tedy ideální způsob, jak recyklovat zbytky z kuchyně a třeba i nevyužité přebytky ze zahrady. Díky kompostování budete mít na zahradě mnohem kvalitnější půdu.
Skvělá zpráva je i to, že kompostování je velice jednoduché a nestojí vlastně ani žádné peníze. A nenechte se mýlit: kompostování není jen pro ty, kteří mají zahradu. Malý kuchyňský kompost si můžete založit třeba i v bytě. A hlínu pak využít třeba do květináčů s kytkami.
Co je to kompost a kompostování?
Kompost je vlastně organická hmota, kterou je možné přidávat do půdy, abychom podpořili rostliny v jejich růstu. K výrobě kompostu se využívají výhradně přírodní materiály, které bychom jinak vyhodili, například zbytky jídla, odřezky ovoce a zeleniny, shrabané listí, posekanou trávu a podobně. V kompostu se totiž všechny tyto ingredience časem rozloží.
Vybudujte si domácí vermikompostér. Poradíme, jak založit kompost
Výhody kompostování
Kompostování má nesporně mnoho výhod. Mezi ty největší rozhodně patří:
Snížení množství odpadu – místo toho, abychom vyhodili zbytky jídla, je jednoduše dáme do kompostu a přeměníme na užitečnou surovinu. Snižujeme tedy plýtvání potravinami a pomáháme minimalizovat náš dopad na životní prostředí.
Obohacování půdy – kompostování pomáhá půdě, aby mohla zadržovat více vlhkosti i živin. Rovněž kompost pomáhá zabránit půdní erozi.
Eliminace syntetických hnojiv – když budete používat kompost, nepotřebujete využívat syntetická hnojiva. Kompost má oproti nim navíc tu výhodu, že neobsahuje škodlivé chemikálie a půdě navíc ještě pomáhá.
Kompostování: Co všechno lze kompostovat?
Než se do kompostování pustíte, měli byste si zjistit, co všechno můžete do kompostu dávat a čemu je naopak vhodné či důležité se zcela vyhnout. Kompostovat lze téměř většinu organických materiálů, například zbytky ovoce a zeleniny nebo shnilou zeleninu i ovoce, odřezky pokojových rostlin, zbytky po vylouhování bylin na čaj, vaječné skořápky, ořechové skořápky (krom vlašských ořechů), vlasy a zvířecí srst, nebělené papírové ubrousky, ekologický rozložitelný toaletní papír, posekanou trávu, shrabané listí, květiny, piliny či dřevěné třísky.
Naopak některé, i když organické ingredience, do kompostu nepatří. Mohou totiž například přitahovat škůdce či hlodavce. Anebo obsahují škodlivé či nevhodné sloučeniny. Patří sem výkaly domácích zvířat, použité stelivo, zbytky a kosti z masa a ryb, listy a větve ořešáku (uvolňují sloučeninu, která je pro rostliny toxická), popel z kamen či dřevěné uhlí, tuk nebo olej na vaření, pečivo, napadené či nemocné rostliny.
Jak začít s kompostováním?
Nejprve si určete místo, kde kompost založíte. Měla by to být větší plocha, ideálně ve stínu a s dostatkem drenáže. Rovněž by to měla být snadno dostupná část zahrady, kam se ale běžně nedostanou zvířata. Budete-li kompostovat doma, pak si jednoduše pořiďte kompostovací nádobu. Dá se koupit téměř ve všech prodejnách s domácími nebo zahradnickými potřebami.
Jakmile budete na kompostování připraveni, můžete začít přidávat organický materiál. Ideálně je doporučeno střídat hnědé a zelené materiály ve vrstvách. Mezi zelené materiály patří především potraviny a květiny, mezi hnědé materiály se pak řadí větve, papír, sláma, piliny či dřevěné štěpky.
Vytvořenou hromadu je pak vhodné pravidelně obracet, abyste zajistili efektivitu kompostování. Použít k tomu můžete lopatu nebo vidle. Do kompostu tak přivedete i vzduch a vlhkost, což je potřeba. Obracet kompost je vhodné zhruba jednou týdně, záleží však na jeho velikosti.
Počítejte také s tím, že potrvá několik týdnů až rok, než se všechny materiály zcela rozloží. Kompost, který je připravený k využití, je tmavě hnědý a drobí se, podobně jako půda. Rovněž by měl mít zemitou vůni a nesmí obsahovat žádné velké kusy původně vloženého materiálu.
Nyní už tedy můžete svůj kompost využít pro zahradu nebo pro pokojové květiny.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku