Zamezte plýtvání, naučte se vše zpracovat do poslední kapky

Stop plýtvání! Naučíme vás, jak zpracovávat zbytky jídla

Plýtvání je poměrně závažný problém. A zdaleka se netýká jen jednotlivců, ale i například i obchodních řetězců. Odhaduje se, že až třetina potravin se ročně vyhodí. Začněte žít šetrněji a naučte se zpracovávat i veškeré zbytky jídla. Poradíme vám jak.

Plýtvání vyčerpává přírodní zdroje, zvyšuje emise skleníkových plynů a tím přispívá ke změně klimatu. I některé obchodní řetězce se už učí, jak plýtvání zamezit. Potraviny, které už nemůže prodávat, přesto jsou stále ještě v pořádku, dávají do potravinových bank nebo věnují například do zoo. Stále jsou však ještě takové obchody, které zbytky jídla nemilosrdně vyhodí do kontejnerů, jejichž obsah je určen k likvidaci. Zastavme plýtvání a začněme u sebe samých!

Zamezte plýtvání, ušetříte svoji peněženku i planetu

Sami můžeme podniknout hned několik účinných kroků k tomu, abychom plýtvání zamezili. Jednak je vhodné předem plánovat, co nakoupíme. Tím se vyvarujeme nákupu zbytečností, které bychom třeba ani nespotřebovali. Navíc i méně utratíme. Kupujte výhradně jen to, co potřebujete. A v neposlední řadě je nezbytné naučit se doma potraviny správně skladovat, aby se nekazily.

Čtěte také:

Jak ušetřit v domácnosti? Pozor na kapající kohoutky i plýtvání jídlem

Zero Waste neboli nulový odpad: Přestaňte plýtvat s jídlem a šetřete peněženku i přírodu

Chutná vám káva? Vypěstujte si vlastní kávovník!

Stop plýtvání: Melounové slupky nevyhazujte

Už žádné zbytky jídla. Oblíbená letní pochoutka je už opět na pultech obchodů za rozumnou cenu. Věděli jste, že i melounové slupky jsou pochoutkou, kterou nemusíte vyhazovat? Slupky stačí povařit ve směsi vody, cukru, soli a octa. Jakmile změknout, dejte je do ledničky a nechte do druhého dne odležet. Chcete-li, můžete k nim přidat i oblíbené koření. Meloun tak zužitkujete beze zbytku a zamezíte plýtvání.

Stop plýtvání: Vývar z kostí

Že vám zbyly kosti od oběda? Nevyhazovat, nepodporujte plýtvání! Zalijte je studenou vodou, přikryjte pokličkou a dejte pomalu vařit. Vývar z kostí se vaří klidně i den a půl. Jakmile je hotový, sceďte jej, přelijte do sklenic a otočte dnem vzhůru. Jakmile sklenice zchladnou, uložte je to ledničky. Vývar z kostí můžete následně využít nejen jako základ polévky, ale i na omáčku nebo do nádivky.

Stop plýtvání: Chlebové krutony

Co děláte se starým nespotřebovaným chlebem? Tedy jen tvrdším, nesmí být plesnivý. Pokud už nevíte co s ním a jedlý vám příliš nepřipadá, udělejte z něj chlebové krutony. Žádné plýtvání! Chleba (případně jakékoliv jiné pečivo) nakrájejte na malé kostky, potřete olejem nebo směsí oleje a koření a rozložte na plech. Pečte 15 minut při teplotě 200 stupňů. Domácí krutony se hodí do polévky nebo třeba na salát.

Stop plýtvání: Zeleninové chipsy

Podobně jako s chlebem můžete naložit s listovou zeleninou. Zbytky jídla do koše rozhodně nepatří a listová zelenina přímo vybízí k tomu, abychom si z ní vyrobili nějakou lahůdku. Potřete zbytky jídla olivovým olejem, posypte kořením a dejte péct do trouby na vysokou teplotu. Stačí jen pár minut a máte skvělou dobrotu například k vínu. Navíc i zdravou a bez plýtvání.

Stop plýtvání: Zelenina pěstovaná ve vodě

Napadlo vás někdy, že zbytky zeleniny nemusíte vyhazovat, ale můžete je dál pěstovat? Tím naprosto eliminujete plýtvání a ještě ušetříte, protože za jednu cenu si danou rostlinu vypěstujete hned několikrát. Odkrojený kus stonku dejte do vody a uvidíte, jak rychle začne znovu klíčit. Ovšem pozor, vodu je nutné každý den měnit. Pěstování zeleniny ve vodě funguje dobře například u zelené jarní cibulky, u pórku nebo u celeru. A pokud se vám nechce pěstovat, pak si ze zbytků odkrojené zeleniny můžete připravit i pomalu tažený zeleninový vývar.

Domácí krutony chutnají v polévce skvěle!

Stop plýtvání: Jezte nejen plody, ale i listy!

Odkrajujete “to zelené nahoře” z ředkviček, mrkve nebo z červené řepy? Od teď už na to zapomeňte. Vyhazujete to nejlepší! Zelené části odkrojte a využijte například do salátu, do polévky anebo si z listů přiravte lahodné pesto. Obzvlášť chutné je právě z listů červené řepy. Už žádné plýtvání!

Stop plýtvání: Kávová sedlina jako hnojivo

Kdo by si nedal rád šálek dobré kávy? Ale co s tou sedlinou? Tady přeci nejde o žádné plýtvání! Tak to pozor, nenechejte se mýlit. I kávovou sedlinu můžete využít hned několika způsoby. Nepodporujte plýtvání! Kávová sedlina je jednak vynikajícím přírodním hnojivem pro rostliny a přidává se k nim, aby lépe rostly. Navíc také pomáhá lákat žížaly. A kávovou sedlinu můžete využít i pro krásu. Je ideálním základem pro “anti-age” peeling. Aplikujte jej ideálně dvakrát týdně, změny uvidíte velmi brzy.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Potřebujete urgentní půjčku od velmi silného investora na konsolidaci nevýhodných půj...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!