Zamezte plýtvání, naučte se vše zpracovat do poslední kapky

Stop plýtvání! Naučíme vás, jak zpracovávat zbytky jídla

Plýtvání je poměrně závažný problém. A zdaleka se netýká jen jednotlivců, ale i například i obchodních řetězců. Odhaduje se, že až třetina potravin se ročně vyhodí. Začněte žít šetrněji a naučte se zpracovávat i veškeré zbytky jídla. Poradíme vám jak.

Plýtvání vyčerpává přírodní zdroje, zvyšuje emise skleníkových plynů a tím přispívá ke změně klimatu. I některé obchodní řetězce se už učí, jak plýtvání zamezit. Potraviny, které už nemůže prodávat, přesto jsou stále ještě v pořádku, dávají do potravinových bank nebo věnují například do zoo. Stále jsou však ještě takové obchody, které zbytky jídla nemilosrdně vyhodí do kontejnerů, jejichž obsah je určen k likvidaci. Zastavme plýtvání a začněme u sebe samých!

Zamezte plýtvání, ušetříte svoji peněženku i planetu

Sami můžeme podniknout hned několik účinných kroků k tomu, abychom plýtvání zamezili. Jednak je vhodné předem plánovat, co nakoupíme. Tím se vyvarujeme nákupu zbytečností, které bychom třeba ani nespotřebovali. Navíc i méně utratíme. Kupujte výhradně jen to, co potřebujete. A v neposlední řadě je nezbytné naučit se doma potraviny správně skladovat, aby se nekazily.

Čtěte také:

Jak ušetřit v domácnosti? Pozor na kapající kohoutky i plýtvání jídlem

Zero Waste neboli nulový odpad: Přestaňte plýtvat s jídlem a šetřete peněženku i přírodu

Chutná vám káva? Vypěstujte si vlastní kávovník!

Stop plýtvání: Melounové slupky nevyhazujte

Už žádné zbytky jídla. Oblíbená letní pochoutka je už opět na pultech obchodů za rozumnou cenu. Věděli jste, že i melounové slupky jsou pochoutkou, kterou nemusíte vyhazovat? Slupky stačí povařit ve směsi vody, cukru, soli a octa. Jakmile změknout, dejte je do ledničky a nechte do druhého dne odležet. Chcete-li, můžete k nim přidat i oblíbené koření. Meloun tak zužitkujete beze zbytku a zamezíte plýtvání.

Stop plýtvání: Vývar z kostí

Že vám zbyly kosti od oběda? Nevyhazovat, nepodporujte plýtvání! Zalijte je studenou vodou, přikryjte pokličkou a dejte pomalu vařit. Vývar z kostí se vaří klidně i den a půl. Jakmile je hotový, sceďte jej, přelijte do sklenic a otočte dnem vzhůru. Jakmile sklenice zchladnou, uložte je to ledničky. Vývar z kostí můžete následně využít nejen jako základ polévky, ale i na omáčku nebo do nádivky.

Stop plýtvání: Chlebové krutony

Co děláte se starým nespotřebovaným chlebem? Tedy jen tvrdším, nesmí být plesnivý. Pokud už nevíte co s ním a jedlý vám příliš nepřipadá, udělejte z něj chlebové krutony. Žádné plýtvání! Chleba (případně jakékoliv jiné pečivo) nakrájejte na malé kostky, potřete olejem nebo směsí oleje a koření a rozložte na plech. Pečte 15 minut při teplotě 200 stupňů. Domácí krutony se hodí do polévky nebo třeba na salát.

Stop plýtvání: Zeleninové chipsy

Podobně jako s chlebem můžete naložit s listovou zeleninou. Zbytky jídla do koše rozhodně nepatří a listová zelenina přímo vybízí k tomu, abychom si z ní vyrobili nějakou lahůdku. Potřete zbytky jídla olivovým olejem, posypte kořením a dejte péct do trouby na vysokou teplotu. Stačí jen pár minut a máte skvělou dobrotu například k vínu. Navíc i zdravou a bez plýtvání.

Stop plýtvání: Zelenina pěstovaná ve vodě

Napadlo vás někdy, že zbytky zeleniny nemusíte vyhazovat, ale můžete je dál pěstovat? Tím naprosto eliminujete plýtvání a ještě ušetříte, protože za jednu cenu si danou rostlinu vypěstujete hned několikrát. Odkrojený kus stonku dejte do vody a uvidíte, jak rychle začne znovu klíčit. Ovšem pozor, vodu je nutné každý den měnit. Pěstování zeleniny ve vodě funguje dobře například u zelené jarní cibulky, u pórku nebo u celeru. A pokud se vám nechce pěstovat, pak si ze zbytků odkrojené zeleniny můžete připravit i pomalu tažený zeleninový vývar.

Domácí krutony chutnají v polévce skvěle!

Stop plýtvání: Jezte nejen plody, ale i listy!

Odkrajujete “to zelené nahoře” z ředkviček, mrkve nebo z červené řepy? Od teď už na to zapomeňte. Vyhazujete to nejlepší! Zelené části odkrojte a využijte například do salátu, do polévky anebo si z listů přiravte lahodné pesto. Obzvlášť chutné je právě z listů červené řepy. Už žádné plýtvání!

Stop plýtvání: Kávová sedlina jako hnojivo

Kdo by si nedal rád šálek dobré kávy? Ale co s tou sedlinou? Tady přeci nejde o žádné plýtvání! Tak to pozor, nenechejte se mýlit. I kávovou sedlinu můžete využít hned několika způsoby. Nepodporujte plýtvání! Kávová sedlina je jednak vynikajícím přírodním hnojivem pro rostliny a přidává se k nim, aby lépe rostly. Navíc také pomáhá lákat žížaly. A kávovou sedlinu můžete využít i pro krásu. Je ideálním základem pro “anti-age” peeling. Aplikujte jej ideálně dvakrát týdně, změny uvidíte velmi brzy.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
STŘEDA 10. 07. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 11. 07. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 12. 07. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Nejslavnější čeští řezbáři z historie i současnosti

KOntaktujte mě ohledně řezbářství-historie na: vs-sova@seznam.cz, anebo tel.723547413
S pozdravem
Soudil

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?