Zpestřete si letní grilování: Co ochutnat a jak udělat jídlo zdravější?

Zpestřete si letní grilování: Co ochutnat a jak udělat jídlo zdravější?

Grilovací sezóna je v plném proudu. Teplé večery a dlouhý den nabízí možnost prožít s rodinou nebo s přáteli příjemný čas. I grilování má však svá jasná „pravidla“, díky kterým je jídlo nejen chutnější, ale také zdravější. Vyhněte se nejčastějším chybám při grilování a zkuste s námi kromě masa udělat třeba i grilovanou zeleninu nebo ovoce!

Čtěte také:

7 nejlepších receptů na dipy ke grilovanému masu, které budete zbožňovat

Grilování: Hlavní zásady, aby vám chutnalo

Základem jsou samozřejmě kvalitní suroviny, ať už se jedná o zeleninu, maso anebo sýry. Vedle toho však je dobré pamatovat, že i přípravou mohou vznikat nebezpečné látky a z jinak zdravé potraviny se stane nezdravá, případně může nepříjemně prověřit stav našeho mikrobiomu. Co byste tedy měli při grilování dodržovat?

  1. Gril je třeba udržovat v čistotě. Jídlo z předchozí várky grilování před několika dny/týdny na tom dnešním úplně dobře chutnat nebude. Existují speciální nástroje/kartáče, ale můžete použít i třeba kuličku z alobalu.
  2. Zbavte maso přebytečného tuku, případně jej grilujte v grilovacích miskách (většinou z alobalu). Jinak bude tuk kapat do grilu, tam se připalovat a tvořit karcinogenní látky.
  3. Vyměňte klobásky za naložené maso. Domácí marináda udělá zázraky a rozhodně není těžké ji udělat. Navíc se vyhnete nepříjemným výplním z uzenin.
  4. Velké kusy masa můžete předpéct v troubě.
  5. Čas grilování nelze urychlit. Začněte včas. V opačném případě bude maso buď tuhé, nedodělané nebo naopak připálené a vy mezitím sníte několik příloh a kila drobností okolo.
  6. Manipulujte s masem mimo ostatní potraviny, aby nedošlo ke kontaminaci škodlivými bakteriemi.

Grilování: Jak jídlo udělat zdravější a chutnější?

Triků, jak své jídlo vylepšit je mnoho a řadu se jich naučíte v okamžiku, kdy se spřátelíte se svým grilem. Každý totiž griluje svým specifickým způsobem. Nicméně existuje pár doporučení, která mohou váš výtvor výrazně podpořit.

  1. Nechte maso v klidu. Zapomeňte na okamžité přetáčení masa sem a tam, sotva se dotkne grilu. V ideálním případě jej položte na vyhřátý gril a tam ho nechte pár minutek, aby stihlo stáhnout vše potřebné, aby šťáva zůstala uvnitř.
  2. Maso nejde hned na talíř. Nejdřív musí odpočívat. Například v alobalu, aby zůstalo šťavňaté. V opačném případě šťáva z masa po naříznutí „jen“ vyteče.
  3. Příliš ohně škodí. Nejen, že vytvoříte spíše připálenou houžev než šťavnatý stejk, ale navíc si můžete ještě zdravotně uškodit. Nejen, že nezlikvidujete všechny případné „bacily“, ale ještě zde vytvoříte karcinogenní povrch.
  4. Na gril studené maso nepatří. Vytáhněte maso z ledničky minimálně hodinu před tím než jde na gril. Pokud jej na gril hodíte rovnou z ledničky, pak se jen stáhne a zůstane tuhé a už s ním nic neuděláte.
  5. Grilování sluší čerstvé bylinky. Nepodceňujte sílu bylin. Ne náhodou se k různým jídlům používají konkrétní byliny, podporují totiž trávení a zároveň zvýrazní chuť pokrmu. Například k masu se hodí saturejka.

2541396

Co libo grilovaná zelenina nebo grilovaný hermelín?

Nejjistější volbou v případě grilované zeleniny je: paprika, rajčata, cibule, cuketa nebo i lilek. Samozřejmostí jsou i brambory. Grilovaná zelenina je skvělou volbou jako příloha. Můžete ji však připravit i jako hlavní chod, např. chutný špíz, což ocení nejen vegetariáni. Výhodou také je, že během tepelné úpravy nevytváří na rozdíl od masa žádné škodlivé látky. Zeleninu můžete trochu pokapat olejem a ochutit dle preferencí. Velmi oblíbená je varianta, kdy se grilovaná zelenina namáčí v domácím dipu. Zkuste i grilovanou kukuřici (doporučujeme nakrájet na kolečka).

Příjemným zpestřením je také grilovaný sýr. Grilovat lze víceméně cokoli. Ale grilovaný hermelín bývá klasikou. Zkuste jej rozkrojit, uvnitř lehce oživit paprikou, vložit plátek cibule, osolit a zakápnout olejem. Pote hermelín zabalte do alobalu a postavte na gril. Grilovaný hermelín je poměrně sytý, proto se nejlépe kombinuje s grilovanou nebo čerstvou zeleninou.

Grilovat lze i ovoce!

Pokud chcete něco opravdu zajímavého, sáhněte po ovoci. Budete překvapeni, že i „zákusek“ lze stvořit na vašem grilu. Naprostou klasikou je grilovaný ananas. Nakrájejte ho na cca 1 cm silné plátky a vložte na gril. Velký úspěch však bude mít i lokální ovoce, např. grilovaná hruška či jablko. Ty můžete nakrájet buď na poloviny nebo na silnější čtvrtiny. Pro zvýraznění chuti se někdy zakapují medem.

Autor článku: Markéta Palatin



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...