Letní grilování: tipy na netradiční marinády
Letní grilování a večerní posezení s přáteli venku láká snad každého z nás. Základem grilování je vždy dobré maso, ale taky kvalitní marináda. Právě díky ní může být maso z grilu křehké a chuťově harmonické. V létě je ideální do marinády využít čerstvé bylinky, které se ke grilování skvěle hodí. Vyzkoušejte naše tipy na netradiční marinády plné bylinek, svěžího citronu a aromatického koření, se kterými bude maso z grilu gastronomický zážitek.
Do marinády nakládejte vepřové, kuřecí maso, zeleninu nebo sýry. U kvalitního hovězího steaku je lepší se marinády vyvarovat a nechat vyniknout chuť masa. Doba, která je potřebná na marinování masa, se liší v závislosti na jeho druhu. Nejkratší dobu se marinuje drůbeží maso a zelenina, kterým stačí i hodinka. Vepřové maso je lepší marinovat o něco déle, ideálně přes noc. Před začátkem grilování by mělo mít maso pokojovou teplotu. Minimálně hodinu předtím je potřeba vytáhnout z lednice, abychom předešli teplotnímu šoku.
Vychytané marinády pro letní grilování
Bylinkovo-hořčičná marináda
Dokonalou krkovičku z grilu zajistí marináda z čerstvých bylinek, hořčice a piva, které jí dodá správný říz. Do této marinády je výborné naložit také kuřecí prsa a stehna, vepřové kotlety nebo zeleninu.
Ingredience:
2 lžíce hrubozrnné hořčice
50 ml olivového oleje
50 ml piva
3 stroužky česneku
1 hrst čerstvých bylinek (tymián, bazalka, rozmarýn…)
sůl
pepř
Bylinky nasekáme a rozdrtíme v hmoždíři. V míse smícháme olivový olej s hořčicí, pivem a prolisovaným česnekem. Můžeme osolit a opepřit nebo můžeme okořenit přímo maso.
Marináda shawarma
Pokud máte při grilování rádi exotické chutě, vyzkoušejte Shawarma marinádu, která je na gril ideální na kuřecí maso. Výborně se ale taky hodí na méně kvalitní hovězí maso nebo zeleninu.
Ingredience:
1 citrony
1 lžíce medu
50 ml olivového oleje
2 stroužky česneku
1 lžička římského kmínu
1 lžička sušeného zázvoru
1 lžička uzené papriky
1 lžička mleté skořice
1 lžička kurkumy
1 lžička sušeného oregana
Šťávu z citronu vymačkáme do mísy, přidáme med, olivový olej a důkladně promícháme. Česnek prolisujeme. V hmoždíři smícháme všechno koření, nadrtíme a přidáme do marinády. Maso důkladně promícháme s marinádou a uložíme nejlépe na noc do lednice.
Marináda Chermoula
Základem této marocké marinády jsou čerstvé bylinky a česnek. Skvěle se na gril hodí ke krevetám, které si s bylinkami rozumí. Naložit do marinádu můžeme i kuřecí maso, které díky ní bude krásně křehké, grilovanou zeleninu a ryby. Ty nemusíme do Chermoula marinády nakládat, ale stačí je na konci grilování pouze potřít.
Ingredience:
petrželová nať
koriandr
máta
3 stroužky česneku
50 ml olivového oleje
2 citrony
1 lžička římského kmínu
1 lžička uzené papriky
1 lžička sušeného chilli
sůl
pepř
Římský kmín rozdrtíme v hmoždíři a česnek prolisujeme. Všechny suroviny dáme do mixéru a dobře rozmixujeme. Maso do marinády naložíme na 6 hodin.
Řecká marináda
Kuřecí maso na grilu dokáže řecká marináda posunout na další level. Naložit do ní můžete jakoukoli část kuřete a skvělá je také na vepřové, které bude díky jogurtu křehčí.
Ingredience:
150 g řeckého jogurtu
1 citron
3 stroužky česneku
1 lžíce medu
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce vinného octa
čerstvé oregano
sůl
pepř
Z citronu vymačkáme šťávu a promícháme ji s jogurtem. Přidáme drcený česnek, med, olej, ocet, drcené oregano, sůl a pepř. Důkladně promícháme. Maso necháme marinovat alespoň 6 hodin.
Autor článku: Klára Hanačíková
Diskuse k článku