Jak si připravit domácí směsi koření

Jak si připravit domácí směsi koření
14. 10. 2015 Přečteno: 32973x

Přemýšlíte, jak v kuchyni kořenit, aby mělo vaše jídlo dokonale vyváženou chuť? Nechte se inspirovat a místo nákupu klasických předpřipravených směsí koření si namíchejte své vlastní kořenící směsi – přímo na míru vašim chuťovým buňkám. V tomto článku najdete tipy na nejčastěji užívané i na neobvyklé a originální směsi koření.

Když se podíváte do regálů s kořením v libovolném obchodě, zjistíte, že s nejrůznějšími speciálními směskami koření se roztrhl pytel. Možná vás překvapí, že předpřipravených směsí je v obchodech daleko více než základních druhů koření. Proč ne? Používat směsi koření je jednoduché, rychlé, kuchař u toho nemusí příliš přemýšlet a chuť jednotlivých druhů koření je v nich příjemně vyvážená a přímo lahodící pro ten který účel – ať už se jedná o koření do polévek, na ryby, mletá masa či na grilování.

Čtěte také:

Směsi koření: Vyrobte si domácí kořenící směsi bez glutamátu a nadbytku soli

Když si ale pořádně prostudujete složení kořenicích směsí v obchodech, zjistíte, že vzhledem k tomu, co obsahují, jsou vyloženě předražené. Hlavně ty, jejichž největší podíl často tvoří obyčejná sůl. Problémem také je, že hodně směsí koření obsahuje glutamát či dokonce protispékací látky, nic z toho ale není v koření doopravdy potřeba. Co s tím?

Jak si namíchat vlastní kořenící směsi

Řešení je prosté – zkuste si namixovat vlastní směsi koření dle vaší chuti a preferencí. Namíchat si vlastní kořenící směs je velmi jednoduché a zvládne to i úplný začátečník. Směs koření vyrobíte prostě tak, že jednotlivá koření odměříte do zavařovací sklenice, pevně uzavřete víčkem a pořádně protřepete.

Základem úspěchu jsou kvalitní suroviny – základní jednodruhové koření. Dalším důležitým aspektem mixování vlastního koření je cit pro vyváženost. Myslete na to, že obzvláště pálivé koření jako je pepř či chilli pálí pokaždé trochu jinak. Množství ingrediencí v uvedených receptech proto berte raději orientačně a věřte spíš vlastnímu jazyku. Vždy míchejte podle vlastní chuti.

Jak skladovat koření

Správné skladování je půl úspěchu. Koření byste měli mít uskladněné v samostatných skleničkách bez přístupu vzduchu. Ideální pro skladování domácích kořenících směsí jsou malé skleničky od dětské výživy. Jejich víčka si můžete zvenčí přestříkat barvou ve spreji nebo jinak nazdobit a dostanete tak jednotný vzhled celé sady kořenek. Polička s kořenkami by nikdy neměla být přímo nad sporákem, aby se do koření nedostala vlhkost a vůně připravovaných jídel.

Důležité je nikdy si nezapomenout kořenky řádně popsat, abyste i v budoucnu věděli, co přesně v které z nich máte. Kořenku označte papírkem s názvem nebo přímo s použitým receptem dané směsi.

Tip: Pěkné kořenky s vlastní směsí koření jsou i skvělým dárkem pro kuchaře a kuchařky ve vašem okolí.

Recepty na kořenící směsi na grilování

Klasická grilovací směs

Smíchejte po jedné čajové lžičce od každé z následujících surovin: sušený česnek, sladká či pálivá paprika, černý či kajenský pepř, kmín, tymián, oregano a případně kari.

Barbeque směs

Smíchejte dvě čajové lžičky sladké papriky, chilli a cibulové šťávy a přidejte po jedné čajové lžičce od každé z následujících surovin: celerová nať, muškátový oříšek, oregano, nové koření, koriandr, hořčičné semínko, šalvěj, kmín, hřebíček, pepř a šťáva z česneku.

Bylinková grilovací směs

Smíchejte 2 rozmačkané stroužky česneku, po 1 čajové lžičce rozmarýnu, bazalky a oregana a po půl čajové lžičce šalvěje, máty, tymiánu a pepře.

Směs na grilování z čerstvých bylinek

Smíchejte po jedné čajové lžičce libečku, čerstvé petrželky a čerstvé pažitky, přidejte špetku rozmarýnu, tymiánu a pepře. Ihned použijte.

Recepty na kořenící směsi na maso

Klasická směs na pečená masa

Smíchejte po jedné čajové lžičce pepře, saturejky, soli, pálivé papriky, sladké papriky, tymiánu, sušené bazalky, majoránky a drceného nebo mletého kmínu. Směs je výborná také na pečené brambory.

Divoké koření

10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 kuličky jalovce, 1 bobkový list a trochu zázvoru nasypte do hmoždíře a rozdrťte na jemno.

Tymiánová směs

Smíchejte 2 čajové lžičky tymiánu, a po jedné čajové lžičce citronové kůry, nového koření, hřebíčku, černého pepře a zázvoru. Můžete pracovat buďto s mletou formou koření anebo s klasickou a vše rozdrtit v hmoždíři.

Italská směs na mletá masa

Smíchejte po jedné čajové lžičce oregana, tymiánu, saturejky, rozmarýnu, šalvěje a bazalky. Směs se hodí zejména do karbanátků, masových kuliček či do omáček na těstoviny.

Směs koření na ryby

Smíchejte po jedné čajové lžičce bazalky, sušeného česneku, černého pepře, papriky, kurkumy, kmínu, koriandru, tymiánu, mletého zázvoru, pískavice a saturejky.

Recepty na exotické kořenící směsi

Garam masala

Pomelte v mlýnku 2 polévkové lžíce semínek koriandru, 1 čajovou lžičku římského kmínu, půl čajové lžičky celého černého pepře, 1 čajovou lžičku kardamom semínek, dva asi sedmicentimetrové kousky celé skořice, půl čajové lžičky celých hřebíčků a půlku nastrouhaného muškátového oříšku.

Indické kari koření

Připravte si 2 kusy hřebíčku, 1 čajovou lžičku celého černého pepře, 1 polévkovou lžíci kurkumy, 1 čajovou lžičku hořčičného semínka, 2 polévkové lžíce koriandru, 2 kusy chilli papriček a 2 čajové lžičky kmínu. Vše kromě kurkumy nasucho opražte na pánvi. Jakmile začne koření vonět, sejměte a nechte vychladnout. Pak koření rozdrťte v hmoždíři a smíchejte s kurkumou.

Čínské koření pěti vůní

Smíchejte po jedné čajové lžičce sečuánského pepře, badyánu, fenyklu, hřebíčku a skořice. Pokud budete mít suroviny celé (ne mleté), použijte hmoždíř.

Recept na polévkové koření aneb domácí vegeta

1 kg mrkve, 1 kg celeru, 1 kg petržele, 1/2 kg cibule, 1/2 kg pórku očistěte, kořenovou zeleninu nastrouhejte a cibuli a pórek nakrájejte na drobno. Přidejte hrst petržele, hrst pažitky a hrst libečku a vše usušte a poté rozmixujte. Získáte směs o váze desetiny původních ingrediencí. Můžete přidat sůl či lahůdkové sušené droždí. Podle chuti lze přidat i další zeleninu jako je česnek, kapusta, kedlubna, pastinák a podobně.



Napsat komentář: Jak si připravit domácí směsi koření

RE: Jak si připravit domácí směsi koření

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
  • Marcela Čapková

    16. 10. 2018 16:05
    Sami si sušíme papriky,rajčata, kořenovou zeleninu a bylinky. Potom podle složení dle jednotlivých firem mícháme směsi. Krom toho, že je to bez chemie a chuť je nesrovnatelná s kupovaným kořením, ušetříme i nemalé peníze.
  • Lenka Nová

    21. 5. 2018 08:35
    A co si umíchat koření sám? Ono v těch kupovaných je takové chemie, že po tom člověk spíše přibere, než aby zhubnul.
  • VERA NECHVATALOVA

    11. 10. 2017 13:06