Grilování: recepty, co vás dostanou
Nastalo období, kdy se z mnoha zahrad, teras a balkónů linou příjemné vůně grilovaných pokrmů. Grilování se stalo velice oblíbenou činností, pro mnohé až rituálem, bez kterého si neumí představit prosluněné chvíle volna. Pokud i vy patříte k fanouškům grilování a upřednostňujete tento způsob přípravy jídla kdykoliv je to možné, pak vás jistě následující řádky potěší. Na nich vás čekají nejen výtečné recepty, které určitě stojí za vyzkoušení, ale také zajímavé informace, které vám prozradí o grilování vše podstatné.
Výsledek grilování ovlivňuje nejen typ grilu, ale také postup, který při přípravě zvolíte. Chcete-li, aby maso bylo co nejlahodnější, nezapomeňte ho před grilování naložit do marinády. Pokud si ho takto připravíte den předem, tím lépe. Gril a jeho povrch (mřížka, rošt) by měl být řádně očištěný. Maso během grilování nepropichujte, aby neztrácelo šťávu, dále se také doporučuje vyhýbat se grilování příliš tučných kusů. Odtékající tuk by zbytečně rozpaloval uhlí (v případě klasického grilu) a pokrm by se mohl spálit. Nezapomeňte také na to, že grilovaná pochoutka by se měla konzumovat hned, jakmile ji sundáte z grilu. Pokud se teprve chystáte rozšířit řadu šťastných majitelů grilu, přečtěte si, čím se od sebe liší jednotlivé druhy grilu – elektrický, plynový, na dřevěné uhlí.
Při grilování se neobejdete bez nástrojů, které pomohou upravovat jednotlivé suroviny tak, aniž by cokoliv ztrácely ze své specifické chutě či vůně. Pro vybavení zajděte do osvědčeného obchodu a vždy žádejte takové, které má certifikát o zdravotní nezávadnosti. Určitě by vám neměly chybět grilovací kleště na obracení jídla, grilovací jehly a grilovací štětec na potírání marinádou. Ta je vlastně jedním z klíčových tajemství grilování.
Marináda na grilování – proč je tak důležitá?
Základem chuti je marináda na grilování. Může být sladká, kyselá, pikantní i ovocná, výjimečné nejsou ani exotické a na první dojem nesourodé kombinace příchutí v ní. Rozhodně se vyplatí experimentovat a zkoušet, jak která marináda na grilování ovlivní výsledek. V každém případě je díky ní maso jemné, nevysušené a ochucené. Základní pravidlo hovoří o tom, že na libové maso je lepší olejová marináda na grilování (nejlépe z olivového oleje), naopak na to s tukem jsou vhodnější různé vinné a octové varianty. Nepatří do ní sůl, který by z masa vytáhlad vodu, a tak by ho nadměrně vysušila ještě před tepelnou úpravou.
Marináda na grilování: hlavní zásady
- před naložením maso omyjte a osušte v utěrce
- maso musí být ponořeno celé
- používejte plastové, keramické nebo nerezové misky (od hliníku či kovu by maso získalo „železnou chuť“)
- nádobu s marinádou a masem zavřete, můžete ji ještě překrýt kusem látky, uložte ji na chladné a tmavé místo
Tip: chilli marináda na grilování s medem a česnekem (nejlépe v kombinaci s vepřovou krkovicí)
Ingredience (množství uzpůsobte dle potřeby):
- cca 200 ml oleje
- 2 až 3 lžičky středně pálivého chilli v prášku
- 2 lžíce medu
- cca 6 stroužků česneku
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžičky grilovacího koření
- čerstvé bylinky – například rozmarýn
Recepty na grilování masa
-
Česnekové kuře
Ingredience:
- 1 celé kuře bez drobů
- 8 stroužků česneku
- šťáva z 1 citronu
- sůl a pepř
- trocha sladké papriky
- trocha sušeného česneku
- 2 červené cibule
- půl kostky másla
Jak se česnekové kuře připraví?
Nejprve je nutné kuře pořádně omýt a vysušit. Poté ho potřeme šťávou z citronu a necháme zhruba 40 minut v chladu odležet. Česnek prolisujeme, po uplynutí doby odležení kuře důkladně osolíme a opepříme, přidáme papriku a sušený česnek. Ten prolisovaný vetřeme do masa. Vnitřek naplníme na větší kusy nakrájenou cibulé a máslem. Pomocí nitě a jehly kuře zašijeme. Následně se kuře napíchne na grilovací jehlu tak, aby jím bylo možné po celou dobu otáčet. Grilujeme zhruba 50 minut, dáváme pozor, aby žár nebyl příliš velký.
-
Vepřové špízy s hořčičným dipem
Ingredience:
- 500 g vepřové panenky
- 2 paličky česneku
- sůl a pepř
- 200 g kořeněné hořčice
- 200 g tvarohu
- 50 g šlehačky
- 1 lžička chilli v prášku
Jak se vepřové špízy s hořčičným dipem připraví?
Omyté maso nakrájíme na kousky, které budeme moci napichovat na grilovací jehly. Česnek pokrájíme na tlustší plátky, aby se při napichování nerozpadl. Střídáme maso a česnek, osolíme a opepříme, ne příliš. Hotové špízy potíráme hořčicí. Co nám z ni zbyde, to využijeme na dip. Ten vytvoříme smícháním s tvarohem a šlehačkou, nakonec přimícháme chilli. Špízy vložíme na grilovací misku a opekáme do zlatohněda. Podáváme s dipem.
Recepty na grilování ryb
-
Grilovaný losos
Ingredience:
- 2 plátky lososa
- sůl a pepř
- 50 g česnekového másla
- čerstvá pažitka
- 1 středně velká cibule
- olivový olej
- šťáva z citronu
Jak se grilovaný losos připraví?
Omyté a osušené plátky lososa opepříme a osolíme, poté nakrájíme cibuli na tenká plná kolečka. Položíme je na talíř a na ně ochucený plátek lososa, poslední vrstvu opět utvoříme z cibule. Do olivového oleje přidáme zhruba 2 lžičky citronové šťávy a touto směsí polijeme lososa i s cibulí. Přikryjeme a necháme v chladu a temnu 30 minut odležet. Na středně rozpáleném oleji opečeme na každé straně po dobu zhruba 8 minut. Na hotový plátek položíme kousek česnekového másla a zasypeme nakrájenou pažitkou.
-
Pstruh s tymiánem
Ingredience:
- pstruh
- sůl a pepř
- 4 snítky tymiánu
- 2 až 3 lžíce olivového oleje
Jak se pstruh s tymiánem připraví?
Nejprve rybu důkladně, ale opatrně omyjeme a osušíme v utěrce. Pstruha naplníme snítkami tymiánu, jednu si necháme do oleje. Poté ho osolíme a zlehka opepříme. Gril by měl být roztopen tak, aby mřížka byla rozpálená. Potřeme jí trochou olivového oleje a do jeho zbytku pak přidáme rozmělněný tymián. Pstruha grilujeme necelých 10 minut, a to na každé straně. Během pečení ho potíráme olejem, ve kterém je tymián.
Recepty na grilování zeleniny
-
Grilovaná rajčata s bazalkou, česnekem a šunkou
Ingredience:
- 6 rajčat (nesmí být příliš měkká)
- čerstvá bazalka dle chuti
- 3 stroužky česneku
- 3 plátky šunky
- sůl a pepř
- zázvorový olej
- alobal
Jak se grilovaná rajčata s bazalkou, česnekem a šunkou připraví?
Rajčata pořádně omyjeme a osušíme. Rozpůlíme je a obě plochy osolíme a opepříme. Přidáme bazalku a na tenké plátky nakrájený česnek. Plátek šunky si natrháme tak, aby bylo možné dát ho mezi obě poloviny rajčete, aniž by příliš přečníval. Obě poloviny spojíme zpět a vložíme do alobalu. Ještě než ho zabalíme, pokapeme rajče zázvorovým olejem. Na několika místech v horní polovině alobalu ho lehce propíchneme vidličkou. Opékáme na silnějším žáru zhruba 10 minut.
-
Brambory plněné nivou
Ingredience:
- 4 větší brambory
- cca 100 g nivy
- jarní cibulka
- pepř
- grilovací koření
- olivový olej
- sladká paprika
- sušená bazalka
- alobal
Jak se brambory plněné nivou připraví?
Brambory uvaříme ve šlupce, nesmí být však příliš měkké. Poté je podélně rozřízeneme a z obou polovin vydlabeme vnitřek, asi ze dvou třetin. Nevyhazujeme ho, dál ho použijeme. Nivu si nastrouháme na hrubo, smícháme s najemno posekanou jarní cibulkou. Přidáme vydlabaný vniřek brambor, pepř, sladkou papriku a špetku bazalky. Touto směsí naplníme vydlabané brambory, pokapeme olivovým olejem a vložíme do alobalu. Poklademe na mřížku a na středním žáru grilujeme zhruba 20 minut.
Grilování a přílohy
Lámete si často při grilování hlavu nad tím, jaká je nejvhodnější příloha? Obvykle se podává čerstvé pečivo (tmavé i světlé, vhodné nejsou rohlíky a toastový chléb) nebo samotná zelenina. K masu si můžete ugrilovat i brambory, příloha nesmí přebíjet chuť ani aroma hlavního jídla. Platí jedno pravidlo, a to že všechny suroviny, jako na samotné grilování, musí být zcela čerstvé. Máte-li možnost upéct si domácí chléb, neváhejte. A když nevíte, jak na to, nezapomeňte si přečíst článek „Domácí pekárna – recepty, co musíte vyzkoušet“.
Grilované ovoce aneb tip na vitaminový zákusek
V tuzemských domácnostech se při grilování nejčastěji používají různé druhy masa a uzenin. Ale mimo zeleninu můžete grilovat i ovoce. A pokud k němu přidáte třeba trochu skořice (článek o ní najdete ZDE) a medu, získáte lahůdku, kterou můžete nahradit odpolední zákusek. Grilovat se dají třeba banány, jablka, ananas, mango, hrušky. Ovoce vhodné na gril nesmí být příliš vodnaté a měkké. Také se vyplatí vkládat ho do alobalu a péct spíše na mírnějším žáru. Někteří lidé takto grilují i citron a limetku, a to především k rybám či mořským plodům. Jak je vidno, fantazii se při grilování rozhodně meze nekladou.
Grilování je nejen možností, jak si připravit lahodné jídlo, ale také příležitostí, při které se může sejít celá rodina nebo přátelé. Nezáleží na tom, jak bude hostina bohatá, záleží jen na tom, aby chvíle při grilování byly chvílemi pohody a klidu. Na závěr si připomeňte bezpečnostní zásady, aby se odpolední grilování neproměnilo v katastrofu.
Bezpečnostní zásady grilování |
|
|
|
|
|
|
|
|
Grilujete? Podělte se s ostatními o váš oblíbený recept, napište ho do komentářů pod článkem!
Diskuse k článku
Hahanka
tady v tom článku mě zaujaly brambory plněné nivou, vyzkouším to!!