Letní grilování: Nejlepší dip, omáčka i marináda ke grilování
Grilování nemusí být nuda. Připravili jsme pro vás recepty, na kterých si pořádně pochutnáte. Marináda na grilování, jakou jste ještě neochutnali. Dip nebo omáčka k pořádně propečenému masu? Račte si nabídnout, je z čeho vybírat.
Vegetariánské grilování - recepty a tipy na bezmasé pochoutky, které mile překvapí i masožravce
Grilování je tradiční letní zábavou Čechů. Rádi posedíme na zahrádce nebo na terase a opečeme si něco dobrého. Aby ale grilování mělo grády, připravte si omáčky, které běžné grilování změní na nevšední. A marináda na grilování? Ta musí být pečlivě připravená, aby maso z ní chutnalo opravdu skvěle!
Marináda na grilování I: Čistě zeleninová
Zeleninová marináda na grilování – přísady:
- 4 lžíce oleje
- mletý pepř
- sůl
- 2 lžičky sójové omáčky
- 2 stroužky česneku
- petrželka
- pažitka
- jarní cibulka
Zeleninová marináda na grilování – příprava:
Česnek oloupeme a protlačíme lisem. Jarní cibulku nakrájíme na drobné kousky. Stejně tak pažitku i petrželku. Zeleninu i bylinky smícháme dohromady v jedné míse a přidáme sůl i mletý pepř. Promícháme. Nakonec přilijeme olej a sójovou omáčku. Opět důkladně promícháme. V připravené směsi obalíme ze všech stran maso na grilování a necháme alespoň dvě hodiny odležet v lednici. Zeleninová marináda na grilování vyniká decentní chutí.
Marináda na grilování II: S vůní koňaku
Koňaková marináda na grilování – přísady:
- 1 lžíce oblíbeného koňaku (dle chuti)
- 1 lžička barevného drceného pepře
- 1 lžíce šalvěje
- 6 lžic olivového oleje
- ½ lžičky soli
Koňaková marináda na grilování – příprava:
Šalvěj volíme pochopitelně čerstvou. Nasekáme ji nadrobno a zasypeme drceným pepřem. Přidáme koňak i olivový olej. Promícháme. Nakonec osolíme. Znovu pořádně promícháme. Koňaková marináda na grilování má grády. A maso by si v ní mohlo poležet klidně přes noc. V tomto případě rozhodně platí, že čím déle, tím lépe.
Marináda na grilování III: Bylinkové pokušení
Bylinková marináda na grilování – přísady:
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého chilli
- 2 stroužky lisovaného česneku
- 1 lžička čerstvé citrónové šťávy
- Hrst čerstvých bylin (může být například směs oregano, tymián, majoránka, šalvěj, petržel)
Bylinková marináda na grilování – příprava:
Bylinky důkladně omyjeme a nadrobno nasekáme. Vhodíme do mísy a přidáme k nim ostatní ingredience. Promícháme. Marináda na grilování bude mít pořádně štiplavou vůni a počítejte i s pikantnější chutí. Naložte do ní maso a nechte minimálně hodinu odležet v lednici. Bylinková marináda na grilování vás v každém případě svou chutí očaruje. Chutná dokonale!
Omáčka ke grilování I: Domácí BBQ
BBQ omáčka ke grilování – přísady:
- 2 lžíce oleje
- 1 balení rajčatové passaty
- ½ hrnku jablečného octa
- ⅓ hrnku javorového sirupu
- ¼ hrnku melasy, případně nahradit 2 lžícemi třtinového cukru
- ¼ hrnku rajčatového protlaku
- ⅓ hrnku worcesterské omáčky
- 1 lžíce uzené papriky
- ½ lžičky čerstvě namletého pepře
- ½ lžičky soli
- 1 cibule, nasekaná najemno
- 5 stroužků česneku, nasekaných najemno
- 2 lžíce dijonské hořčice
- bobkový list
- případně chilli papričku
- 2 lžíce tekutého kouře
BBQ omáčka ke grilování – příprava:
V hrnci rozpálíme a olej a za stálého míchání orestujeme cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme česnek a restujeme další minutu. Nakonec přidáme všechny ostatní přísady, zmírníme plamen a za občasného míchání necháme probublávat dalších cca dvacet minut. Jakmile omáčka zhoustne, odstavíme ji. V uzavřené nádobě vydrží v lednici asi týden. Domácí BBQ omáčka ke grilování se hodí ke každému masu.
NEPŘEHLÉDNĚTE – Letní grilování: Vyzkoušejte netradiční pochoutky z grilu
Omáčka ke grilování II: Pažitková omáčka
Pažitková omáčka ke grilování – přísady:
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 lžíce majonézy
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 5 lžiček worcesterové omáčky
- hrst nasekané pažitky
- špetka mletého černého pepře
- sůl dle chuti
Pažitková omáčka ke grilování – příprava:
Zakysanou smetanu promixujeme s nasekanou cibulkou a česnekem dohladka. Přidáme worcesterovou omáčku, majonézu a pořádně umícháme. Přisypeme pepř i sůl a znovu zamícháme. Necháme pořádně vychladnout. Před podáváním přidáme nasekanou pažitku a promícháme.
Dip ke grilování I: Česnekovo-bylinkový dip
Česnekovo-bylinkový dip ke grilování – přísady:
- 100 g nízkotučného měkkého sýra
- 50 g jogurtu
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- hrst drobně nasekané pažitky
- trocha citrónové šťávy
- čerstvě namletý pepř
Česnekovo-bylinkový dip ke grilování – příprava:
K jogurtu a sýru přidejte 1 stroužek prolisovaného česneku, hrst drobně nasekané pažitky, trochu citrónové šťávy a čerstvě namletý pepř. Promíchejte a podle chuti můžete dosolit. Česnekovo-bylinkový dip ke grilování skvěle ladí s vepřovým masem.
Dip ke grilování II: Bylinkový dip z tofu
Bylinkový dip z tofu ke grilování – přísady:
- 1 balíček sýra tofu
- 50 ml mléka (může být rostlinné)
- hrst nasekané cibule
- hrst čerstvých nasekaných bylin
Bylinkový dip z tofu ke grilování – příprava:
Tofu rozmixujeme s mlékem podle potřeby. Přidáme nasekanou cibulku i bylinky. Ochutíme solí, pepřem a sladkou mletou paprikou. Podáváme s malými chlebíčky – kanapkami. Bylinkový dip ke grilování se však skvěle hodí i ke grilovanému masu nebo sýru.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku