Letní grilování: Nejlepší dip, omáčka i marináda ke grilování

Letní grilování: Nejlepší dip, omáčka i marináda ke grilování

Grilování nemusí být nuda. Připravili jsme pro vás recepty, na kterých si pořádně pochutnáte. Marináda na grilování, jakou jste ještě neochutnali. Dip nebo omáčka k pořádně propečenému masu? Račte si nabídnout, je z čeho vybírat.

Čtěte také:

Vegetariánské grilování - recepty a tipy na bezmasé pochoutky, které mile překvapí i masožravce

Grilování je tradiční letní zábavou Čechů. Rádi posedíme na zahrádce nebo na terase a opečeme si něco dobrého. Aby ale grilování mělo grády, připravte si omáčky, které běžné grilování změní na nevšední. A marináda na grilování? Ta musí být pečlivě připravená, aby maso z ní chutnalo opravdu skvěle!

Marináda na grilování I: Čistě zeleninová

Zeleninová marináda na grilování – přísady:

  • 4 lžíce oleje
  • mletý pepř
  • sůl
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • petrželka
  • pažitka
  • jarní cibulka

Zeleninová marináda na grilování – příprava:

Česnek oloupeme a protlačíme lisem. Jarní cibulku nakrájíme na drobné kousky. Stejně tak pažitku i petrželku. Zeleninu i bylinky smícháme dohromady v jedné míse a přidáme sůl i mletý pepř. Promícháme. Nakonec přilijeme olej a sójovou omáčku. Opět důkladně promícháme. V připravené směsi obalíme ze všech stran maso na grilování a necháme alespoň dvě hodiny odležet v lednici. Zeleninová marináda na grilování vyniká decentní chutí.

Marináda na grilování II: S vůní koňaku

Koňaková marináda na grilování – přísady:

  • 1 lžíce oblíbeného koňaku (dle chuti)
  • 1 lžička barevného drceného pepře
  • 1 lžíce šalvěje
  • 6 lžic olivového oleje
  • ½ lžičky soli

Koňaková marináda na grilování – příprava:

Šalvěj volíme pochopitelně čerstvou. Nasekáme ji nadrobno a zasypeme drceným pepřem. Přidáme koňak i olivový olej. Promícháme. Nakonec osolíme. Znovu pořádně promícháme. Koňaková marináda na grilování má grády. A maso by si v ní mohlo poležet klidně přes noc. V tomto případě rozhodně platí, že čím déle, tím lépe.

Marináda na grilování III: Bylinkové pokušení

Bylinková marináda na grilování – přísady:

  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého chilli
  • 2 stroužky lisovaného česneku
  • 1 lžička čerstvé citrónové šťávy
  • Hrst čerstvých bylin (může být například směs oregano, tymián, majoránka, šalvěj, petržel)

Bylinková marináda na grilování – příprava:

Bylinky důkladně omyjeme a nadrobno nasekáme. Vhodíme do mísy a přidáme k nim ostatní ingredience. Promícháme. Marináda na grilování bude mít pořádně štiplavou vůni a počítejte i s pikantnější chutí. Naložte do ní maso a nechte minimálně hodinu odležet v lednici. Bylinková marináda na grilování vás v každém případě svou chutí očaruje. Chutná dokonale!

Omáčka ke grilování I: Domácí BBQ

BBQ omáčka ke grilování – přísady:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 balení rajčatové passaty
  • ½ hrnku jablečného octa
  • ⅓ hrnku javorového sirupu
  • ¼ hrnku melasy, případně nahradit 2 lžícemi třtinového cukru
  • ¼ hrnku rajčatového protlaku
  • ⅓ hrnku worcesterské omáčky
  • 1 lžíce uzené papriky
  • ½ lžičky čerstvě namletého pepře
  • ½ lžičky soli
  • 1 cibule, nasekaná najemno
  • 5 stroužků česneku, nasekaných najemno
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • bobkový list
  • případně chilli papričku
  • 2 lžíce tekutého kouře

BBQ omáčka ke grilování – příprava:

V hrnci rozpálíme a olej a za stálého míchání orestujeme cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme česnek a restujeme další minutu. Nakonec přidáme všechny ostatní přísady, zmírníme plamen a za občasného míchání necháme probublávat dalších cca dvacet minut. Jakmile omáčka zhoustne, odstavíme ji. V uzavřené nádobě vydrží v lednici asi týden. Domácí BBQ omáčka ke grilování se hodí ke každému masu.

NEPŘEHLÉDNĚTE – Letní grilování: Vyzkoušejte netradiční pochoutky z grilu

Omáčka ke grilování II: Pažitková omáčka

Pažitková omáčka ke grilování – přísady:

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžiček worcesterové omáčky
  • hrst nasekané pažitky
  • špetka mletého černého pepře
  • sůl dle chuti

Pažitková omáčka ke grilování – příprava:

Zakysanou smetanu promixujeme s nasekanou cibulkou a česnekem dohladka. Přidáme worcesterovou omáčku, majonézu a pořádně umícháme. Přisypeme pepř i sůl a znovu zamícháme. Necháme pořádně vychladnout. Před podáváním přidáme nasekanou pažitku a promícháme.

Dip ke grilování I: Česnekovo-bylinkový dip

Česnekovo-bylinkový dip ke grilování – přísady:

  • 100 g nízkotučného měkkého sýra
  • 50 g jogurtu
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • hrst drobně nasekané pažitky
  • trocha citrónové šťávy
  • čerstvě namletý pepř

grill omacka

Česnekovo-bylinkový dip ke grilování – příprava:

K jogurtu a sýru přidejte 1 stroužek prolisovaného česneku, hrst drobně nasekané pažitky, trochu citrónové šťávy a čerstvě namletý pepř. Promíchejte a podle chuti můžete dosolit. Česnekovo-bylinkový dip ke grilování skvěle ladí s vepřovým masem.

Dip ke grilování II: Bylinkový dip z tofu

Bylinkový dip z tofu ke grilování – přísady:

  • 1 balíček sýra tofu
  • 50 ml mléka (může být rostlinné)
  • hrst nasekané cibule
  • hrst čerstvých nasekaných bylin

Bylinkový dip z tofu ke grilování – příprava:

Tofu rozmixujeme s mlékem podle potřeby. Přidáme nasekanou cibulku i bylinky. Ochutíme solí, pepřem a sladkou mletou paprikou. Podáváme s malými chlebíčky – kanapkami. Bylinkový dip ke grilování se však skvěle hodí i ke grilovanému masu nebo sýru.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Restaurace Viktoria, Uherský Brod
Hledáte v Uherském Brodě…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...