Letní grilování: Vyzkoušejte netradiční pochoutky z grilu
Sezóna grilování je v plném proudu. A na internetových fórech se opět množí dotazy na nové grilovací dobroty. Stejně jako na dipy, které je možné u grilování využít. Dali jsme pro vás dohromady osvědčené dobroty na gril. A ručíme vám za to, že grilování letos už nuda rozhodně nebude.
Kuřecí nebo vepřové? Steak nebo raději jen zeleninu? Zkuste tyhle předvolby u grilování hodit za hlavu a vyzkoušejte něco nového. Neokoukaného. Grilování může být zábava i kulinářské potěšení zároveň. A nezapomeňte si k hlavnímu jídlu připravit lahodný dip. Přichystali jsme jich pro vás hned několik, abyste měli z čeho vybírat.
Exotické grilování: Krevetový burger s jarní cibulkou, slaninou a citrónovou majonézou
Přísady na grilování:
Na karbanátky na grilování:
- 550 g středně velkých syrových oloupaných krevet bez střeva
- 6–8 lžic jemné strouhanky
- 3 jarní cibule, nakrájené najemno
- 1 mírně rozkvedlané vejce
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce majonézy
- kůra z 1 citrónu, nastrouhaná najemno
- ½ lžičky hrubé mořské soli
- 1 špetka čerstvě umletého černého pepře
Na majonézu ke grilování:
- 4 lžíce majonézy
- kůra z 1 citrónu, nastrouhaná najemno
- 1 lžička čerstvě vylisované citrónové šťávy
- 1 lžička sterilovaného křenu
- 1 špetka hrubé mořské soli
Další přísady na grilování:
- 8 plátků pancetty (italská slanina)
- olivový olej
- 4 rozkrojené burgerové bulky
- 2 lžíce najemno nasekané jarní cibule (jen světle zelené části)
Příprava grilování:
Krevety zabalíme do papírové kuchyňské utěrky a vymačkáme z nich přebytečnou vodu, potom je v kuchyňském robotu nahrubo rozmělníme. Ve velké misce je smícháme se zbývajícími surovinami na karbanátky, avšak nejdřív zapracujeme jen šest lžiček strouhanky. Suroviny mícháme vidličkou, dokud hmota nedrží pohromadě, když ji pevně stiskneme. Pokud to tak není, zahustíme ji zbývajícími dvěma lžícemi strouhanky. Na pět minut ji uložíme do mrazáku.
Navlhčenýma rukama vytvarujeme z hmoty čtyři kompaktní karbanátky. Ty pak zakryjeme potravinářskou fólií a dáme alespoň na půl hodiny odležet do chladničky.
Rozpálíme gril. V malé misce smícháme suroviny na majonézu. Pancettu opečeme po obou stranách dokřupava a na kuchyňské utěrce ji zbavíme přebytečného tuku.
Karbanátky (na obou stranách) a rozkrojené plochy burgeru potřeme olejem. Karbanátky grilujeme na grilovací desce na přímém vysokém žáru pod přiklopeným víkem, dokud nezískají zlatohnědou barvu a kompaktní strukturu. Minutu před koncem grilování opečeme na roštu žemle rozkrojenou stranou dolů.
Burgerové bulky naplníme vždy jedním karbanátkem, majonézou, dvěma plátky pancetty a polovinou lžíce jarních cibulí.
Lehké grilování: Cukety z grilu a petrželový salát
Přísady na grilování:
- 4 cukety
- 1 lžíce česnekového oleje
- 1 lžička nastrouhané kůry z bio citrónu
- 1 lžička čtyřbarevného namletého pepře
Na salát ke grilování:
- 30 g kalifornských vlašských ořechů
- 3 svazky hladkolisté petržele
- 1 svazek petrželky kudrnky
- 1 červená cibule
- 1 lžíce bílého vinného octa
- sůl, pepř
- 2 lžíce olivového oleje
Příprava na grilování:
Cukety na grilování očistíme a opláchneme. Nakrájíme je na silnější plátky. Olej smícháme s citrónovou kůrou a pepřem. Cukety na grilování směsí potřeme a necháme necelou půlhodinu uležet. Mezitím opražíme nahrubo nasekané vlašské ořechy. Petrželku opláchneme a nahrubo nasekáme. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na jemné proužky. Smícháme ocet se solí, pepřem a olivovým olejem. Všechny přísady na salát ke grilování promícháme. Cukety grilujeme na horkém grilu s dřevěným uhlím cca 2–3 minuty. Podáváme se salátem. A s česnekovým dipem.
Netradiční grilování: Gaucho burger s volským okem a omáčkou chimichurri
Přísady na grilování:
Na karbanátky na grilování:
- 450 g hovězího mletého masa z plece
- 250 g pikantně kořeněné italské směsi do masa
- 2 lžíce šalotek nakrájených na malé kostičky
- ½ lžičky hrubé mořské soli
- ¼ lžičky čerstvě umletého černého pepře
Na omáčku ke grilování:
- 30 g hladkých listů celeru s řapíky
- 2 lžíce lístků oregana
- 4 stroužky česneku, oloupané a rozčtvrcené
- 125 ml olivového oleje
- 1 lžička hrubé mořské soli
- 1 lžička čerstvě umletého černého pepře
- ¼ lžičky rozdrcených červených chilli vloček
- 3 lžíce bílého nebo červeného vinného octa
Další přísady na grilování:
- čerstvě umletý černý pepř
- 4 plátky francouzské nebo italské veky
- olivový olej
- 1 lžíce másla
- 4 vejce
Příprava na grilování:
Suroviny na karbanátky na grilování opatrně smícháme a navlhčenýma rukama vytvarujeme z mletého masa čtyři nadýchané karbanátky. Přitom nesmíme maso příliš silně mačkat nebo hníst, jinak při grilování ztvrdne. Karbanátky uložíme do chladu nejméně na půl hodiny. V kuchyňském robotu najemno nasekáme koření a česnek. Vmícháme je do misky s olejem, solí, pepřem a chilli. Směs okamžitě použijeme nebo dáme na chvíli odležet do chladu. Krátce před podáváním vmícháme ocet.
Rozpálíme gril a karbanátky připravené na grilování grilujeme na přímém středním až silném žáru pod přiklopeným víkem, dokud se nepropečou. V horké pánvi rozpustíme máslo. Rozklepneme vedle sebe vejce a smažíme 4–6 minut, dokud bílek neztuhne – žloutek musí zůstat tekutý. Minutu před koncem grilování opečeme bulky. Na každý krajíček dáme karbanátek, volské oko a omáčku. Ihned podáváme.
Zdravé grilování: Burger z černých fazolí s chilli sýrem a avokádem
Přísady na grilování:
- 1 plechovka (425 g) propláchnutých a okapaných černých fazolí
- 4 lžíce lístků koriandru a hladkých lístků petržele
- 1 šalotka nakrájená na tenká kolečka
- 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- ¾ lžičky mletého chilli
- ½ lžičky sušeného oregana
- olivový olej
- hrubá mořská sůl
- čerstvě umletý černý pepř
- 1 vejce a 1 bílek
- 90 g jemné strouhanky
- 4 tenké plátky chilli sýra
- 4 rozkrojené celozrnné burgerové housky
- 4 lžíce majonézy
- 4 křupavé listy salátu (například římský salát)
- 1 velké nebo 2 malá avokáda, dužinu nakrájíme na tenké plátky
Příprava na grilování:
V kuchyňském robotu mixujeme fazole, koriandr a petržel, šalotku, česnek, mleté chilli a oregano s lžící oleje, polovinou lžičky soli a čtvrtinou lžičky pepře do podoby husté, mírně hrudkovité pasty. Tu poté přendáme do velké misky. V malé misce rozkvedláme vejce a bílek a přidáme se strouhankou do fazolové pasty. Suroviny důkladně smícháme – hmota by měla být velmi hustá. Navlhčenýma rukama vytvarujeme čtyři pokud možno stejně velké kompaktní karbanátky. Položíme je na talíř, zakryjeme potravinářskou fólií a umístíme minimálně na hodinu do lednice.
Rozpálíme gril a grilovací pánev postavíme na rošt, aby se rozehřála. Karbanátky po obou stranách potřeme olejem, rovnoměrně osolíme, opepříme a grilujeme na grilovací pánvi na přímém středním až silném žáru pod přiklopeným víkem, dokud nezhnědnou a celé se neprohřejí. Minutu před koncem grilování necháme na každém karbanátku rozpustit plátek sýra a polovinu housky opečeme na roštu rozkrojenou plochou dolů. Na spodních polovinách na housku rozetřeme vždy jednu lžičku majonézy, dáme na ni list salátu, karbanátek a plátky avokáda. Nasadíme horní polovinu a burgery podáváme teplé.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku