Exotická černá čočka: Beluga nenadýmá, nenamáčí se a svou barvou připomíná kaviár
Červená čočka, cizrna, hrách. Jsou luštěniny, které už asi nikoho nepřekvapí. Znáte ale exotickou černou čočku? Přestože má spoustu kladů, do povědomí Čechů se dostává jen pomalu. Proč byste jí tedy do svého jídelníčku měli začlenit?
Černou čočku v obchodě najdete také pod označením čočka beluga. Její malé černé bobulky si při vaření dovedou zachovat svůj tvar, což je její největší výhoda. Černou čoku nemůžete rozvařit!
Svým tvarem pak čočka beluga připomíná kaviár, proto je vhodná na zdobení sendvičů, polévek nebo pomazánek. Pravý kaviár můžete čočkou nahradit například v jednohubkách a vykouzlit elegantní občerstvení pro návštěvu.
Černá čočka - zdravotní účinky
Kromě zajímavého tvaru, oříškové chuti a nápadité barvy má černá čočka také skvělé nutriční vlastnosti.
- 100 g uvařené čočky beluga obsahuje 15 g vlákniny. To je poloviční množství vlákniny, které byste měli denně sníst pro správné zažívání a střevní mikroflóru.
- Černá čočka je dietní! Ve 100 gramech najdete jen 1g tuků. Pokud si držíte štíhlou linii, bez problému si tuto luštěninu dopřejte.
- Černá čočka je navíc přirozeně bezlepková. Nabídněte ji tedy k snědku i celiakům.
Hlavní výhoda čočky beluga? Nemusí se namáčet
Mnoho lidí luštěniny nemusí z prostého důvodů. Musí se předem namáčet, a navíc nadýmají. Černá čočka ale spolu s červenou čočkou patří mezi unikátní luštěniny, které namáčet nemusíte. Stačí je zalít studenou vodou a povařit do změknutí asi 25 minut. Pokud se přesto bojíte nadýmavosti luštěnin, máme pro vás několik rad.
Tipy, jak na lepší stravitelnost luštěnin
- Luštěniny vařte spolu s bylinkami proti nadýmání. Vhodná je majoránka, rozmarýn, fenykl, semínka kopru i nať z máty.
- Pro lepší stravitelnost po uvaření luštěniny pomelte nebo propasírujte.
- Pokud luštěniny předem namáčíte, vodu z nich slijte a vařte je s novou studenou vodou.
Černá čočka obsahuje vysoké množství bílkovin
Ať už maso jíte nebo nejíte, bílkoviny byste si dopřávat měli. Jsou důležité pro správný růst svalů a jejich adekvátní množství vám dokonce pomůže zhubnout. Souhlasíte s kontroverzním výrokem, že rostlinné bílkoviny mohou nahradit bílkoviny živočišné?
Bílkoviny jsou obsaženy v masu, rostlinných náhražkách jako je tofu, seitan nebo superzdravý tempeh - připravte si domácí tempeh. Dále v mléčných výrobcích a právě v luštěninách. Černá čočka je navíc perfektní v tom, že obsahuje velké množství bílkovin - jen posuďte sami.
Množství bílkovin v luštěninách
Luštěnina | Množství bílkovin ve 100 gramech |
Černá čočka | 24 g |
Fazole | 21,8 g |
Čočka | 8 g |
Červená čočka | 8 g |
Cizrna | 8 g |
Hrách | 8 g |
Černá čočka - recepty
Černá čočka se zeleninou
Pokud nemáte na přípravu jídla příliš častu, připravte si černou čočku se zeleninou. Černá čočka se vaří 30 minut, mezítím si orestujete zeleninu a na závěr jen zkompletujete. Hotovo budete mít do 45 minut a sytí se budete cítit minimálně 2,5 hodiny.
Recept na černou čočku se zeleninou
Indický máslový dhál z černé čočky
Indický dhál nepatří mezi dvakrát dietní recepty. Obsahuje totiž poměrně dost másla a smetany a když se zkombinuje s indickým chlemem naan, kalorie rychle naskáčou. Jednou za čas byste si ale tohle jídlo dopřát měli. Jeho chuť je totiž delikátní a černá čočka vás v něm mile překvapí.
Ingredience
- 1/2 hrnku černé čočky (čočka beluga)
- 1/4 hrnku černých fazolí
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 velká rajčata
- 1/2 hrnku loupaných krájených rajčat
- 1 velká cibule
- 3 lžíce másla
- 1 lžička oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 cm zázvoru
- 1 lžička garam masaly
- 2 lžičky římského kmínu
- sůl, pepř
Postup
- Černou čočku i fazole si mamočte přes noc do studené vody. Fazole se namáčet musí a čočce to neuškodí.
- Druhý den ráno vodu slijte, přilijte čerstvou vodu a vařte do změknutí asi 35 minut.
- V jiném hrnci si rozpalte máslo s olejem a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Zasmažte a poté přidejte česnek i zázvor nakrájený na malé kousky.
- Po 1 minutě přidejte veškeré koření a nechte ho, ať se rozvoní. Osolte a opepřete.
- Poté přidejte pokrájená rajčata i rajčatovou passatu. Povařte 5 minut, poté směs rozmixujte ponormým mixérem na kaši.
- Do rajčatové směsi nyní přidejte uvařenou černou čočku a na mírném plameni vařte zhruba dalších 40 minut. Čím déle budete dhál vařit, tím bude jeho chuť delikátnější.
- Nakonec dhál promíchejte se smetanou, krátce prohřejte a servírujte s indickým chlebem naan - připravte si ho podle našeho receptu.
Toast s avokádovou pomazánkou a čočkou beluga
Tento recept je velmi snadný. Připravte si avokádovou pomazánku a natřete ji na opečený toast. Vrchní část toastu poté posypejte uvařenou černou čočkou, která vás zbyla z jiného vaření.
Diskuse k článku