Mohou rostlinné bílkoviny nahradit bílkoviny získané z masa?

Mohou rostlinné bílkoviny nahradit bílkoviny získané z masa?

Nejčastěji se doporučuje dávka 1 g bílkovin na 1 kg hmotnosti člověka denně, pokud se věnujete nějakému sportu nebo potřebujete nabudovat svalovou hmotu, můžete tuto dávku navýšit až o 30%. To je však maximum, jakýkoliv vyšší příjem bílkovin už Vaše tělo nezdravě zatěžuje.

Příjem a podíl bílkovin ve stravě by měl rovněž odpovídat věku člověka a aktuálnímu zdravotnímu stavu jeho organismu. Denní příjem na 1 kg hmotnosti by měl u dětí činit 0,9 až 1,1 gramu, u dospělých ve věku do 35 let věku cca 0,8 gramu a u věkové kategorie nad 45 let věku dokonce méně než 0,7 gramu. Při nižším příjmu však mohou nastat zdravotní obtíže, proto by neměl příjem bílkovin klesnout více než o 10% z uvedených hodnot.

Vyšší potřebu bílkovin mívají dospívající v období intenzívního růstu, tedy zejména na počátku puberty. V tomto období je lidské tělo schopno zpracovat až 2,4 gramu bílkovin na kilogram hmotnosti těla. Podobně mívají zvýšenou potřebu i kojící ženy, a to cca až 2 gramy na kilogram hmotnosti těla, protože velkou část spotřebovávají na produkci mateřského mléka.

Charakteristika bílkovin

Bílkoviny neboli také proteiny jsou tvořeny aminokyselinami, pospojovanými vzájemně v řetězce. V bílkovinách se běžně vyskytuje 23 základních aminokyselin a vlastnosti jsou jim dodávány různorodostí pořadí, způsob, jak jsou v řetězci aminokyseliny za sebou pospojovány je v tomto ohledu určující. I počet aminokyselin v řetězci je různý.

Molekuly bílkovin jsou příliš velké na to, aby mohly přestupovat přes střevní stěnu do krve. Proto jsou v trávicím ústrojí postupně rozkládány na krátké řetězce a jednotlivé aminokyseliny. Volné aminokyseliny a krátké řetězce obsahující maximálně 8 - 12 aminokyselin jsou transportovány do krve a přenášeny do jaterních buněk. Zde jsou dále štěpeny, slouží k výstavbě bílkovin potřebných pro tělo.

Využitelnost bílkovin

Bílkoviny jsou obsaženy v mnohých potravinách, jejich využitelnost se ale liší. Nejlépe využitelné jsou bílkoviny potřebné k vývoji zárodků a růstu mláďat. Na vrcholu žebříčku z hlediska využitelnosti bílkovin tedy dominuje vejce a mléko. Je to vlastně celkem logické, příroda ví velmi dobře, proč zrovna tyto bílkoviny dodává tělu v čase vývoje a intenzivního růstu. I vyšší obsah cholesterolu ve vejcích je zcela cíleným záměrem přírody. Cholesterol i aminokyseliny obsažené v bílkovinách jsou totiž potřebné pro tvorbu buněčné stěny a v období růstu je jejich potřeba výrazně vyšší než v jiných obdobích života.

Rostlinné zdroje bílkovin

Zdroje bílkovin jsou živočišné a rostlinné. Výhodou rostlinných zdrojů bílkovin je především nízký obsah tuků, vyšší obsah vlákniny a řady dalších ochranných látek rostlinného původu. Luštěniny obsahující vysoký podíl bílkovin a současně vlákniny jsou v rámci rostlinných bílkovin vynikajícím zdrojem.

Rostlinné potraviny bohaté na bílkoviny:

Potravina Bílkoviny (g/100g)
Sojové maso   45
Čočka  26,9
Seitan   25
Hrách  23,7
Fazole  23,5
Robi 20
Tofu  16
Konopné semínko  44
Brokolice  4,4

 

Potraviny bohaté na bílkoviny jsou především luštěniny – sója, čočka, hrách, cizrna, fazole, fazole mungo. Luštěniny můžete uvařit nebo nechat naklíčit a poté konzumovat takto naklíčené. Jíst můžete také na rostlinné bílkoviny bohaté sójové maso nebo tofu, tempeh a podobné potraviny.

Dalšími důležitými zdroji rostlinných bílkovin jsou obilniny, například jihoamerická quinoa obsahuje okolo 15g/100g bílkovin, z tradičních potravin našeho kraje má vysoký obsah bílkovin například pohanka. Pohanka je významným zdrojem rutinu, který napomáhá při léčbě problémů s cévami, hemeroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje také imunitu člověka a užívá se i při detoxikaci organismu. V zimě pomáhá prohřívat organismus.

Dalším zdrojem rostlinných bílkovin jsou také například ořechy – vlašské ořechy, kešu, mandle nebo lískové ořechy – všechny obsahují okolo 15 až 20g/100g.

V menším množství najdeme rostlinné bílkoviny i v některých druzích zeleniny, například v brokolici, kukuřici, špenátu a dalších.

lusteniny

Robi "maso"

Robi je směsí rostlinných bílkovin, jedná se o výrobek racionální výživy. Neobsahuje tuk ani cholesterol, žádné živočišné bílkoviny nebo maso, je totiž vytvořeno pouze ze surovin rostlinného původu. Při jeho výrobě se neužívá konzervačních látek, aditiv ani náhražek. Příprava Robi je totožná, jako je tomu u přípravy masa. Z Robi polotovarů je možné vytvářet sekanou, hamburgery, nudličky ve stylu asijské kuchyně, marinovat, grilovat,... Robi je vhodné dochucovat všelijakým kořením nebo různými omáčkami, které na sebe chuťově velmi dobře váže. Oproti například sojovému masu je poněkud horší jeho dostupnost v našich podmínkách.

Sojové "maso"

Jedná se vlastně o dehydratovaný sojový protein, který je k sehnání v podobě kostek, granulí nebo nudliček. Hojně jsou v sojovém mase obsažené minerální látky, železo, vápník, fosfor a vitamíny A ,E, B, i obsah vlákniny je vysoký. Sojové bílkoviny snižují obsah cholesterolu v krvi člověka. Sojové maso je třeba nejprve povařit ve vodě, je to z toho důvodu, že se jedná o dehydratovaný výrobek. Sojové maso samotné je vlastně docela bez chuti, ale podobně jako je tomu u Robi, přípravou na sebe váže velmi dobře chuť koření. Pozitivní na sojovém mase je jeho dostupnost, a to i v rámci hypermarketů a lákavá je i jeho poměrně nízká cena.

Klaso

Klaso je opět většinou k dostání ve formě polotovaru. Obsah bílkovin je obdobný, jako je tomu u masa klasického. Klaso je vhodné k další tepelné úpravě, poměrně často se prodává ve formě různých „masových" produktů – paštik, pomazánek, klobás, sekané atd. Co se chuti týká, opět je vhodné si s ním při přípravě trochu pohrát a přidat koření nebo omáčky, oproti Robi masu je jeho konzistence celkově křehčí, měkčí a méně „masová". Základní surovinou klasa je obilná bílkovina, skvělý je jeho vysoký obsah vlákniny a minimum tuku. Receptů na jídla z Klasa je hodně a není těžké ho sehnat v rámci obchodů se zdravou výživou nebo i některých obchodních řetězců.

Seitan

Seitan je velmi kvalitní rostlinnou bílkovinou, která je vyrobená z pšeničné mouky a vlastními silami si ho dokonce můžete vytvořit i z pšeničné mouky doma svépomocí. V rámci obchodů je k dostání v různých příchutích a sám o sobě je i poměrně chuťově výrazný. Seitan je možné připravovat obdobným způsobem, jako se připravuje maso a skvělý je pro přípravu jídel inspirovaných asijskou kuchyní. Seitan byl původně vyvinut v Číně.

Tofu

Jedná se o asi nejznámější rostlinný výrobek s relativně vysokým obsahem bílkovin. Oproti ostatním výše zmíněným výrobkům má o něco vyšší obsah tuku, ale také větší energetickou hodnotu. Původ tofu je z Číny a jeho využití v asijské kuchyni je velmi časté a hojné. Užívá se k přípravě různých pomazánek, salámů a tak podobně.

Tempeh

V rámci naší české kuchyně je zatím relativně méně rozšířený a méně známou pochutinou, nicméně se dá říci, že se jedná o alternativu k masu velmi vhodnou. Tempeh má vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin, vápníku, železa a mnohých dalších tělu prospěšných látek. Obsah vápníku v tempehu je 2,5 krát vyšší, než je tomu například u mléka. Je vhodný ke konzumaci při redukčních dietách, při tréninku i při posilování a rýsování postavy. Pochází rovněž z Asie, v Japonsku nebo Číně se používá a připravuje poměrně hodně a je považován za plnohodnotnou náhradu masa. Při jeho výrobě se nechává uzrát, podobně, jako je tomu například u sýrů. Jeho příprava v kuchyni je klasická, stačí užít ho namísto masa. V našich podmínkách je jeho nevýhodou poměrně horší dostupnost. Není u nás bohužel zatím zdaleka tak rozšířen jako jiné bezmasé potraviny.

Cerie

Obsah bílkovin v Cerii je 23,5 g/100 g, tento obsah je dosti příznivý a překonává i některé druhy masa. Dá se konzumovat za studena, přidávat do salátů nebo i tepelně upravovat, nejlépe pak smažením s obsahem různých koření a omáček.

Výrobky z čočky

Čočka je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin. Ve 100 gramech čočka obsahuje téměř 27 gramů bílkovin. Ve srovnání s masem se jedná o jeden z nejbohatších zdrojů bílkovin. Například taková krůtí prsa obsahují ve 100 gramech něco kolem 24 gramů. Čočka se dá konzumovat samotná, v kombinaci například s rýží, je vhodná do různých salátů. Je možné sehnat i poměrně chuťově povedené čočkové hamburgery, které s celozrnným pečivem a zeleninovou oblohou výtečně mohou nahradit komplexní bílkoviny z masa. Takovýchto čočkových produktů můžete sehnat opravdu hodně. V kombinaci s celozrnným pečivem je možné dosáhnout příznivého aminokyselinového spektra.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...