Jídelníček pro rychlé hubnutí. Dopřejte si potraviny bohaté na bílkoviny
Je první jarní den! Napovídají tomu teploty i venkovní počasí. Odhazujeme svetry a zjišťujeme, co na nás napáchala dlouhá zima. Chceme-li být štíhlí do plavek, je nejvyšší čas pustit se do hubnutí. K tomu ale bude třeba správně sestavený jídelníček, ve kterém nesmí chybět bílkoviny. Ty totiž mohou naši hubnoucí snahu značně urychlit.
Hubnutí do plavek se letos povede, ručíme vám za to. Zařaďte do denního režimu trochu pohybu a především si sestavte nebo nechejte sestavit optimální jídelníček. A aby se hubnutí dařilo, bude třeba do něj zařadit bílkoviny. Hodně bílkovin. Pomohou nám rychleji se zbavit tukových polštářů.
Správný jídelníček a bílkoviny
Budete-li svému tělu dostatečně dopřávat bílkoviny, nebudete mít hlad a kilogramy půjdou snáz dolů. Navíc se budete cítit skvěle a budete pociťovat i spoustu energie, která vám možná dříve chyběla. Ne nadarmo by bílkoviny měly být v jídelníčku i v případě, že nás trápí jarní únava.
Zdravá dieta neznamená hladovění. Hubnutí pomocí nebezpečných diet je cesta do pekel
Mohou rostlinné bílkoviny nahradit bílkoviny získané z masa?
Recepty z tofu – obohatí jídelníček a prospějí vašemu zdraví
Bílkoviny jako zázrak?
Pokud se pustíte do hubnutí a zařadíte do jídelníčku bílkoviny, počítejte s tím, že vaše váha půjde, především zpočátku, rychle dolů. Bílkovinná dieta se tak může zdát doslova zázračná. Ale nenechte se mýlit. I při dietě, kde prim hrají bílkoviny, je třeba dodržovat i další zásady zdravého hubnutí. V opačném případě by vás neminul takzvaný jo-jo efekt. Bílkovinná dieta je tedy vhodná pouze na začátek, později ale budete muset vyvážit svůj jídelníček ve všech směrech. Pokud tedy chcete zhubnout rychle, účinně a dlouhodobě. V takovém případě jsou bílkoviny v dietě nepřekonatelné.
Bílkoviny, tuky, cukry
Bílkovinná strava nebo také moderně proteinová dieta je založená na vysokém příjmu bílkovin. Pochopitelně těch kvalitních. Aby fungovala co nejlépe, je nutné, především zpočátku, snížit ve stravě příjem tuků a cukrů. Ideálně je tedy vynechat úplně. Ne každému to však budete vyhovovat, řiďte se proto v každém případě vždy a výhradně svým vlastním tělem. Jestliže se vám tuky a cukry podaří eliminovat a tudíž hlavní složkou jídelníčku budou bílkoviny, pak se začne dít to, že vaše tělo začne pálit zásobní tuk. Ten se tak stane hlavním zdrojem energie. Je to přesně ten tuk, kterého se chceme zbavit. A zároveň s tímto zásobním tukem se začnou uvolňovat a z těla vyplavovat i odpadní látky. Máte zde tedy hubnutí do plavek a jarní očistu v jednom. Rozhodně ale nezapomínejte pít dostatečné množství tekutin, ty jsou při této dietě skutečně nezbytné.
Bílkoviny a jejich kvalitní zdroje
Živočišné bílkoviny: obsahují kompletní spektrum esenciálních aminokyselin. Mezi nejlepší zdroje patří pochopitelně maso (především hovězí, kuřecí či ryby), sušené maso, dále pak mléčné výrobky a vejce.
Rostlinné bílkoviny: kvůli limitním aminokyselinám (určují využitelnost zastoupených aminokyselin v daném zdroji) je nutné zdroje rostlinných bílkovin mezi sebou kombinovat. Ukrývají se v luštěninách, obilovinách a pseudoobilovinách, v oříšcích a semínkách nebo v mořských řasách.
Bílkoviny – recept: Vegan burgery s květákovým pyré
Přísady:
- 500 g veganské alternativy mletého masa
- 2 lžíce lněných semínek
- 2 jarní cibulky
- 2-3 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- sůl, pepř
- snítka čerstvého koriandru
- 1 střední květák
- 50 ml mandlové smetany
- pažitka
- olivový olej
Příprava:
Burgery: Lněná semínka podrtíme, dáme je do sklenice, zalijeme vodou a necháme deset minut nabobtnat. Mletou alternativu masa (pochopitelně obsahuje bílkoviny) smícháme s nasekaným koriandrem, jarní cibulkou i rozmačkanými stroužky česneku. Přidáme i oloupaný a nadrobno nasekaný zázvor a následně také nabobtnalá lněná semínka. Osolíme a opepříme. Tvarujeme menší placky a opečeme je na troše olivového oleje.
Květákové pyré: Květák uvaříme doměkka, scedíme, necháme zchladnou a rozmixujeme. Pak jej osolíme a opepříme, přidáme mandlovou smetanu a nasekanou pažitku. Znovu promixujeme a podáváme jako přílohu k vegan burgerům.
Bílkoviny – recept: Dýňový losos
Přísady:
- 500 g lososových filetů
- 1 střední dýně (ideálně Hokkaidó)
- olivový olej
- sójová smetana
- 2 stroužky česneku
- 150-200 ml zeleninového vývaru
Příprava:
Nejprve připravíme lososa (skvělý zdroj bílkoviny). Pouze jej osolíme a opepříme. Na pánvi necháme rozpálit trochu olivového oleje a lososa na něm z obou stran opečeme. A jak na dýňové pyré? Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Lehce jej necháme zezlátnout na rozpáleném olivovém oleji. Dýni oloupeme, nakrájíme na kostky a přidáme ji k česneku. Chvíli restujeme. Osolíme a podlijeme zeleninovým vývarem. Přikryjeme pokličkou a vaříme do změknutí. Pak odstavíme, necháme zchladnout, přilijeme mandlovou smetanu a důkladně rozmixujeme. Ihned podáváme.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku