Vyzkoušejte chutné a zdravé recepty z luštěnin
Zatímco v některých rozvojových zemích zkonzumuje průměrný obyvatel až 60 kilogramů luštěnin za rok, u nás je číslo až třicetkrát nižší. Každý Čech sní průměrně pouze dva kilogramy za dvanáct měsíců. Luštěniny mají přitom skvělé výživové hodnoty. Obsahují velké množství minerálních látek (železo, draslík, hořčík a vápník), dále množství rostlinných bílkovin a potřebnou vlákninu. Zároveň mají jen velmi malé množství tuků. Přesto je spousta lidí nemá ráda a jejich konzumaci se vyhýbá. Snad je to způsobené nutností namáčet den předem či nepříjemným nadýmáním, někteří lidé mají také problém připravit recepty z luštěnin tak, aby jim chutnalo.
Dýně Hokaido – recepty: 12 skvělých receptů z dýně Hokaido, které z vás udělají mistry kuchaře!
Jaké máme druhy luštěnin? A jak se správně upravují? Na to všechno odpovíme v tomto článku.
Existuje velké množství luštěnin, některé druhy jsou notoricky známé, jiné méně. Mezi ty nejznámější a nejpoužívanější luštěniny patří:
- hrách (žlutý a zelený)
- čočka (žlutá, zelená, hnědá a červená)
- cizrna
- fazole (červená, máslová, mungo, černá, adzuki, borlotti)
- sójové boby
Jak namáčet luštěniny?
Luštěniny způsobují nadýmání. Trávicím obtížím můžete zamezit jejich vhodnou úpravou. Existují druhy, které se namáčet nemusí, například červená čočka. Jak na namáčení luštěnin?
- Připravte si velký hrnec a luštěninu zalijte studenou vodou.
- Nechejte přes noc nabobtnat. Pamatujte, že luštěnina zvětší svůj objem.
- Druhý den vodu slijte, vařte vždy s novou dávkou studené vody – odplavíte tím částečně látky, které nadýmají.
- Pro chutné recepty z luštěnin můžete přidat majoránku, která navíc zčásti zabraňuje nadýmání.
- Doba vaření luštěnin je různá, poznáte to vždy podle vzhledu a chuti. Pokud máte tlakový hrnec, použijte ho.
Jak naklíčit luštěniny?
Klíčení luštěnin je velmi jednoduché. Nejčastěji se na klíčení používají mungo fazole, vhodná je i cizrna nebo čočka. Naklíčené luštěniny obsahují více vitaminů a jsou lépe stravitelné. Stačí vám k tomu běžná plastová láhev a několik minut denně. Pokud jste přes týden vytížení, můžete se klíčení věnovat od pátku do neděle a přes týden hotové klíčky jen konzumovat. Klíčky jsou vhodné pro různé recepty z luštěnin. Fazole mungo se používají například v asijské kuchyni, můžeme je přidávat k čerstvé zelenině, do salátů, polévek, nebo je konzumovat na čerstvé topince.
- Připravíme si vymytou pet láhev a odšroubujeme uzávěr.
- Do spodní části plastové láhve uděláme asi deset dostatečně velkých otvorů.
- Luštěniny propláchneme pod studenou vodou a nasypeme nad dno pet lahve.
- Třikrát denně proplachujeme pod studenou vodou, aby naklíčily.
- Asi po třech až pěti dnech luštěnina naklíčí v délce od 3 do 6 centimetrů.
- Uřízneme vrchní část láhve a klíčky vysypeme.
- Klíčky uchováváme v lednici maximálně týden.
HRÁCH
Na vaření používáme dva druhy hrachu – zelený a žlutý. Hrách žlutý se na rozdíl od zeleného nemusí před vařením namáčet. Hrách obsahuje vitamíny skupiny B a některé minerální látky. Hrách je vhodný k přípravě polévek, placek nebo pomazánek. Nejznámějším a nejpoužívanějším receptem z této luštěniny je hrachová kaše. Do kaše není nutné přidávat zásmažku, a vy si tak můžete dopřát odlehčenou variantu.
Hrachová kaše se slaninou
- 500 g žlutého hrachu
- 150 g slaniny
- střední cibule
- lžíce másla
- čtyři stroužky česneku
- majoránka
- 7 lžic smetany
Půl kila hrachu si uvaříme do měkka, polovinu oddělíme, rozmixujeme a vrátíme do hrnce. Mezitím si nakrájíme cibuli, kterou zpěníme na lžíci másla. Přidáme slaninu, pokrájenou na kostičky, a krátce orestujeme. Směs přidáme do hrachové kaše. Podle potřeby naředíme smetanou a ochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou a solí. Hrachová kaše je výborná s pečivem, nebo jako příloha k oblíbené uzenině.
ČERVENÁ ČOČKA
Z této luštěniny bude těžit především váš trávicí trakt, červená čočka je totiž nejstravitelnější luštěninou. Obsahuje vitamíny skupiny B, rostlinné bílkoviny, hořčík, draslík i fosfor. Červená čočka je skvělá do pomazánek, jako příloha nebo do polévek. Výborný a snadný recept je polévka z červené čočky. Červená čočka nenadýmá a nemusí se předem namáčet, hotová je do patnácti minut!
Polévka z červené čočky
- 80 g červené čočky
- 2 střední brambory
- 3 velké mrkve
- čerstvý zázvor
- čerstvá petrželka
Zeleninu očistíme a nakrájíme na stejně velké kusy. Spolu s červenou čočkou a zázvorem vaříme do změknutí. Po uvaření odebereme polovinu polévky do misky. Umixujeme do hladka a vrátíme zpět do hrnce. Ochutíme solí, pepřem a čerstvou petrželkou. Červená čočka se navíc nemusí předem namáčet, hotová bude do patnácti minut.
Červená čočka s rýží a rajčaty
- 150 g červené čočky
- 150 g rýže Basmati
- 5 velkých rajčat (mimo sezónu plechovka krájených rajčat)
- plátek másla
- velká cibule
- 4 stroužky česneku
- rozmarýn, bazalka a tymián
Rýži dejte vařit spolu s červenou čočkou do velkého hrnce. Mezitím v pánvi orestujte velkou cibuli a promíchejte ji spolu s rajčaty a česnekem, dokud směs nebude bublat. Přidejte sůl, pepř a bylinky a nechte vyvařit přebytečnou vodu. Rýži s čočkou sceďte a propláchněte pod studenou vodou. Přidejte plátek másla a nechte rozpustit. Smíchejte s rajčatovou směsí. Jídlo z této luštěniny si zamilujete.
CIZRNA
Neboli římský hrách obsahuje železo, bílkoviny a některé z řady vitamínů skupiny B. Typickým receptem z této luštěniny je cizrnový hummus. Cizrnu můžete koupit sušenou, musíte ji ale nechat namočit přes noc. Druhý den vodu slijete a vaříte cizrnu asi hodinu. Cizrna se prodává také už uvařená, většinou ale bývá už osolená. Na naše recepty z luštěnin můžete použít sušenou i sterilovanou cizrnu.
Cizrnový hummus
- 250 g sušené cizrny
- 2 lžíce olivového oleje
- hrst sezamových semínek
- citrónová šťáva
- nasekaná petrželka
Cizrnu propláchněte pod studenou vodou a přes noc namočte ve vodě. Druhý den cizrnu uvařte, trvá to asi 45 minut. Poté přidejte olivový olej a rozmixujte do hladka. Kaši nařeďte trochou studené vody. Přidejte sezamová semínka, ochuťte citrónovou šťávou a solí. Podávejte s pečivem posypané petrželkou.
Falafel – vegetariánský hamburger
- 400 g sušené cizrny / konzerva sterilované cizrny
- 1 vejce
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 3 stroužky česneku
- střední cibule
- čerstvá bazalka a petrželka
- chléb pita nebo celozrnná houska
- dva listy ledového salátu
- dvě rajčata nakrájená na plátky
Cizrnu přes noc namočte a ráno uvařte do měkka. Případně můžete použít i už uvařenou cizrnu z plechovky. Cizrnu pomačkejte, přidejte jedno vejce, dvě lžíce mouky, pokrájené bylinky, osolte a dejte prolisovaný česnek. Mezitím si v pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku a přidejte do směsi z luštěniny. Z kaše vytvarujte placky, které smažte z každé strany asi čtyři minuty. Falafel podávejte s pita chlebem a zeleninou. Případně ho můžete spolu s rajčaty a ledovým salátem vložit do housky.
FAZOLE MUNGO
Recepty z luštěnin jsou bohaté na vitamíny, železo, draslík a další prvky. Stejně tak je tomu i u fazolí mungo. Použití této luštěniny v kuchyni je velmi jednoduché, platí pouze pravidlo s namáčením předem. Fazole se dají i naklíčit, návod jsme popsali výše. Mungo fazole jsou vhodné do polévek, pomazánek a kari. Naklíčené mungo je skvělé v horké polévce, na topince i se zeleninou. Klíčky se používají hlavně v asijské kuchyni.
Ostrý vepřový vývar s mungo klíčky
- 300 g vepřového od kosti
- 200 g thajských nudlí
- 100 g naklíčených mungo fazolí (viz předchozí návod)
- 4 vejce natvrdo
- ¼ čínského zelí
- citrónová omáčka
- ostrá chilli omáčka
- naložený česnek nebo zázvor
Udělejte si silný vývar z vepřového masa. Maso oberte, nakrájejte na tenké plátky a dejte stranou. Vývar proceďte a uvařte v něm thajské nudle. Mezitím si v jiném hrnci uvařte vejce nahniličko. Do horkého vývaru s thajskými nudlemi přidejte plátky vepřového masa, naklíčené mungo fazole a pokrájené čínské zelí. Vývar osolte a dochuťte. Ne ochucení můžete použít citrónovou šťávu, nasekané čerstvé chilli papričky, ostrou chilli omáčku i naložený česnek nebo zázvor. Polévka z této luštěniny je skvělá na zahřátí a celkové prokrvení organizmu.
MÁSLOVÉ FAZOLE
V české kuchyni nejoblíbenější druh fazolí je zdraví velmi prospěšný. Působí totiž dobře na naše zažívání, chrání nás před rakovinou střev a pomáhají snižovat vysoký krevní tlak. Máslové fazole se musí namáčet přes noc. V hrnci se vaří přes hodinu, v tlakovém hrnci asi polovinu. Jsou skvělé jako základ do gulášů, polévek, pomazánek nebo salátů.
Fazolová pomazánka
- 200 g máslových fazolí
- hrst vlašských ořechů
- 3 stroužky česneku
- chilli paprička
- čerstvá petrželka
Fazole si přes noc namočíme a uvaříme v hrnci. Mezitím si nadrobno nasekáme vlašské ořechy, chilli papričku, čerstvou petrželku a prolisujeme česnek. Fazole rozmačkáme vidličkou, případně rozmixujeme. Smícháme s ostatními přísadami a dochutíme solí a pepřem. Fazolová pomazánka je výborná na opečené bagetě s ledovým salátem.
SÓJOVÉ BOBY
Sója je v posledních letech mimořádně na vzestupu. Obsahuje totiž asi dvakrát více bílkovin než stejné množství masa, dále vlákninu a některé aminokyseliny. Ze sóji se vyrábí mnoho výrobků, například omáčky, jogurty, sójové nápoje a podobně. Do vašeho jídelníčku si ale můžete zařadit i původní sójové boby. Po uvaření jsou tyto luštěniny vhodné do polévek, pomazánek, salátů i do rizota.
Salát ze sójových bobů
- 200 g sójových bobů
- červená paprika
- žlutá paprika
- pórek
- balkánský sýr
- čerstvé bylinky (bazalka a petrželka)
Sóju si den předem namočíme a další den uvaříme do měkka. Červenou i žlutou papriku si opečeme nad plamenem, sloupneme slupku a nakrájíme. Mezitím si na pánvi osmahneme pórek nakrájený na kolečka. Zeleninu smícháme a přidáme balkánský sýr nakrájený na kostičky. Zeleninu spojíme se sójou, ochutíme solí, zasypeme čerstvými bylinkami a podáváme. Možná to bude právě salát ze sójových bobů, který zařadíte mezi své oblíbené recepty z luštěnin.
Sójové kari s cuketou a žampiony
- 1 balíček sójových plátků
- 200 g rýže Basmati
- pět velkých žampionů
- střední cuketa
- dva plátky másla
- hrst sušených rajčat v olivovém oleji
- střední červená cibule
- kari a kurkuma
- chilli paprička
- čerstvý zázvor
Sójové plátky si připravíme podle návodu na obalu a necháme stranou. Mezitím si osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme k ní pokrájenou cuketu a po chvíli i žampiony. Nakonec přidáme čerstvý zázvor na plátky, chilli papričku, kurkumu a kari – vše podle chuti. V dalším hrnci si připravíme rýži, kterou po uvaření propláchneme a spojíme s máslem a pokrájenými sušenými rajčaty. Do zeleninové směsi přidáme uvařenou sóju a podáváme dohromady. Jídlo z této luštěniny vás zasytí a zcela jistě si ho oblíbíte.
Udělejte něco pro své zdraví a zahrňte recepty z luštěnin i do vašeho jídelníčku. S luštěninami se snadno vaří, jsou vydatné a zdravé. Vyberte si z našich receptů ten, který sedne právě vám.
Diskuse k článku
EP