Jak vařit v rýžovaru a tipy na nejlepší recepty

img
13. 12. 2015 Přečteno: 65111x

Také jste si všimli, že téměř v každém asijském bistru vaří lepší rýži, než se doma daří vařit vám? Pokud jste milovníci rýže a potrpíte si i na její správnou konzistenci, pak pro vás existuje ideální pomocník jménem rýžovar. V rýžovaru se rýže nikdy nepřevaří ani nepřipálí, výsledný pokrm má lepší chuť, konzistenci a v rýži navíc díky šetrné úpravě zůstanou zachovány všechny živiny. Jak snadné je vaření v rýžovaru a nejlepší recepty pro rýžovar se dozvíte v tomto článku. 

Když chcete uvařit rýži klasicky, můžete použít buď rýži v pytlíku anebo rýži sypkou. Pytlíková rýže bývá obecně méně kvalitní a navíc při vaření nemůžete ochutnat, zda už je hotová. Sypká rýže je určitě lepší volba, u ní ale hrozí připálení, převaření či neodhadnutí množství vody a její následné slévání, které připravuje pokrm o živiny. Rýžovar si všechny tyto věci pohlídá sám a navíc dokáže rýži po uvaření udržovat v teple ještě několik hodin.

Čtěte také:

Vaření v rýžovaru je hračka! Poradíme vám, jak na to, a prozradíme vynikající recepty pro rýžovar

Princip fungování rýžovaru

Rýžovar se skládá ze dvou mís – vnější a vnitřní – a z topné spirály s termostatem. Během vaření v rýžovaru se rýže s vodou zahřejí až k bodu varu. Jakmile se většina vody vypaří a vsákne do rýže, teplota stoupne nad tento bod a termostat ukončí vaření.

Některé typy rýžovarů se na konci vaření přepnou do režimu nízké spotřeby a udržují hotovou rýži o teplotě okolo 65 °C. Na chuti a kvalitě rýže se přitom nic nezmění a rýže bude i po pěti hodinách udržování pořád skvělá.

V některých rýžovarech můžete rovnou s rýží připravovat i zeleninu či maso. Díky tomu máte celý pokrm hotový v jednom bez námahy a špinavého nádobí. Rýžovary mají navíc i tu výhodu, že se velmi snadno čistí.

Jak vařit v rýžovaru

Když s rýžovarem začínáte, je nejlepší držet se návodu konkrétního přístroje a začít svými oblíbenými druhy rýže. Obecně platí, že na jeden díl rýže se přidávají jeden a půl až dva díly vody, ale pozor – záleží jak na konkrétním rýžovaru, tak i na druhu rýže. Postup při vaření v rýžovaru je následující:

1.) Odměřte rýži (odměrkou, hrnkem či na váze) a propláchněte ji

Propláchnutím se rýže zbaví přebytečného škrobu a otrub i zbytků nežádoucích látek, proto rýži důkladně promyjte v sítě. Některé druhy rýže (např. japonská rýže) potřebují být před vařením nějakou dobu máčeny ve vodě. Naopak jiné typy rýže (např. jasmínová rýže) před vařením nevyžadují ani proplachování. Vždy se řiďte konkrétním druhem rýže.

2.) Odměřte vodu a nalijte ji do rýžovaru

Množství vody závisí na druhu rýže a na návodu k danému rýžovaru. Mnoho rýžovarů má uvnitř rysky, které ukazují, jaký má být poměr vody a rýže. Vodu doporučujeme použít studenou, ale u některých receptů (např. na sushi rýži) se rýže vkládá až do vařící vody.

3.) Přidejte k rýži libovolné přísady

Pro zvýraznění chutí můžete přidat bobkový list, hřebíček nebo kardamom, přidat můžete také sůl, kousek másla nebo olej.

4.) Zapněte rýžovar

Přiklopte poklici a zapněte rýžovar. Až bude rýže hotová, přístroj se sám vypne či případně přejde do udržovacího režimu. Důležité je, abyste při vaření nemíchali a ani nenadzdvihovali pokličku rýžovaru. Proces vaření v rýžovaru zahrnuje páru, která by neměla z přístroje nijak unikat.

5.) Nechejte rýži „dojít"

Po dovaření rýže doporučujeme počkat 5 až 10 minut, aby rýže stihla absorbovat poslední zbytky vody, některé přístroje mají dokonce tuto funkci nastavenu automaticky. Poté odklopte poklici, rýži promíchejte a můžete podávat.

Nejlepší recepty pro rýžovar

Paella s mořskými plody vařená v rýžovaru

Suroviny:

  • 300 g rýže
  • 500 ml horkého rybího vývaru
  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • 75 g mraženého hrášku
  • 250 g čerstvých míchaných mořských plodů (krevety, mušle, kalamáry)
  • 3 oloupaná rajčata zbavená semínek
  • 2 špetky větviček šafránu
  • uzená paprika
  • čerstvá petržel
  • sůl a černý pepř
  • 1 citron na plátky

Paella s mořskými plody vařená v rýžovaru - postup:

Do horkého vývaru nasypte šafrán, nechte několik minut nasakovat a mezitím propláchněte rýži. Do rýžovaru vložte rýži, cibuli, česnek, papriku a hrášek, přidejte vývar se šafránem a promíchejte. Zavřete víko a nastavte program na bílou rýži. Během vaření dvakrát promíchejte. Přibližně po půl hodině vmíchejte mořské plody, rajčata a petržel a nechte ještě 5 minut prohřát. Dochuťte solí a pepřem. Ihned podávejte ozdobené plátky citronu.

Zeleninová směs s rýží vařenou v rýžovaru a s madras curry

Suroviny:

  • 3 šálky rýže uvařené v rýžovaru
  • 100 – 150 g květáku
  • 1 velká mrkev
  • 100 g přírodního tofu
  • 200 ml 12% smetany
  • slunečnicový nebo olivový olej
  • madras curry (zhruba 3 lžičky)

sůl

Zeleninová směs s rýží vařenou v rýžovaru a s madras curry - postup:

Na oleji za stálého míchání nechte rozvonět madras curry. Přidejte na kousky pokrájený květák, mrkev a tofu, osolte a promíchejte. Nechte osmahnout, pak podlijte trochou vody a duste. Občas promíchejte či přidejte trochu vody. Jakmile zelenina změkne, zalijte smetanou či ještě přidejte trochu vody. Nakonec přidejte v rýžovaru uvařenou rýži, promíchejte a můžete ihned podávat.

Barevné tofu s jasmínovou rýží vařenou v rýžovaru

Suroviny:

  • hrst fazolových lusků
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 zelená paprika
  • 1 lžíce hrášku
  • 1 hrnek jasmínové rýže
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 tofu natural
  • tandori masala
  • chilli
  • sůl a pepř
  • hřebíček
  • muškátový květ

Barevné tofu s jasmínovou rýží vařenou v rýžovaru - postup:

V rýžovaru uvařte jasmínovou rýži, do které přidejte hřebíček a špetku muškátového květu. Na pánvi nechte rozehřát olej a mezitím si nakrájejte fazolové lusky, papriku, mrkev a tofu. Vše vložte do pánve a přidejte hrášek. Během smažení přidávejte koření dle chuti a úplně na závěr přidejte prolisovaný česnek. Servírujte s připravenou rýží.

Ovocná rýže s kešu vařená v rýžovaru

Suroviny:

  • 250 g hnědé rýže basmati
  • 600 ml studené vody
  • 100 g pokrájených sušených meruněk
  • 50 g slazených sušených brusinek
  • 75 g rozpůlených kešu ořechů
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • slunečnicový olej
  • mletý zázvor
  • mletá skořice
  • jemně nasekaný koriandr

Ovocná rýže s kešu vařená v rýžovaru - postup:

V pánvi rozehřejete olej a osmažte cibuli. Vmíchejte zázvor a skořici a za stálého míchání vařte asi minutu. Propláchněte rýži a dejte ji do rýžovaru spolu s vodou, cibulí, meruňkami a brusinkami. Zavřete víko a zapněte program na hnědou rýži. Mezitím rozprostřete kešu na pečící plech a pečte v předehřáté troubě při 180°C dokud nebudou rovnoměrně hnědé. Promíchejte je a dejte stranou. Když se přístroj přepne na udržování teploty, promíchejte rýži a nakypřete ji vidličkou. Vmíchejte k ní opečené kešu a nasekaný koriandr. Podávejte jako vegetariánské hlavní jídlo nebo jako přílohu k masu.

Fritata se zeleninou připravená v rýžovaru

Suroviny:

  • stroužek česneku
  • 1 malá paprika
  • 1 menší brambora
  • 1 menší cuketa
  • špetka soli a pepře
  • 6 vajec
  • troška olivového oleje
  • hrst strouhaného sýru dle chuti

Fritata se zeleninou připravená v rýžovaru - postup:

Na pánev nalijte olej a přidejte nakrájený česnek a později co nejjemněji nakrájenou zeleninu. Rychle osmahněte a odložte stranou. Na dno rýžovaru nalijte trošku oleje a rozprostřete jej. Pak do něj nalijte rozmíchaná vejce, posypte tenkou vrstvou sýru a na ni rovnoměrně rozprostřete grilovanou zeleninu. Rýžovar nastavte na běžné vaření rýže a zapněte. Po dokončení vařícího cyklu je hotovo. Servírujte s čerstvým pečivem.



Napsat komentář: Jak vařit v rýžovaru a tipy na nejlepší recepty

RE: Jak vařit v rýžovaru a tipy na nejlepší recepty

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.