Pikantní asijská kuchyně je stále oblíbenější. Proč jíst pálivé jídlo?

Pikantní asijská kuchyně je stále oblíbenější. Proč jíst pálivé jídlo?

Asijská kuchyně patří mezi nejzdravějších světě a vaří se čím dál víc i u nás. Jednou z nejpopulárnějších exotických kuchyní je ta thajská, pro kterou jsou charakteristické výrazné chutě a pálivé jídlo. Thajci chilli zkrátka milují, vnese do vaření říz a do života vášeň. Že jste zatím chilli papričkám nepřišli na chuť? Poznejte důvody, proč si pálivé jídlo zamilovat.

Čtěte také:

Chilli papričky a zdraví: Odhalte, jak na pěstování chilli papriček a jaké blahodárné účinky přinášejí

Největší přínos asijské kuchyně na lidské zdraví spočívá v kvalitních a čerstvých surovinách, ale taky pikantní chuti. Velkým plusem je navíc rychlá a jednoduchá příprava těchto jídel. Obvykle stačí jen pár čerstvých surovin, které ale vykouzlí skvostný pokrm.

Asijská kuchyně je chuťově velmi výrazná. Základními surovinami jsou rýže, nudle, kokosové mléko, čerstvé ryby a zelenina, bylinky, sójová, rybí a ústřicová omáčka a samozřejmě chilli. V české kuchyni se při vaření s chilli papričkami tolik nesetkáme a mnoho z nás se mu vyhýbá. Někomu dělá zle a někdo prostě pikantní nesnese. Na pálivé jídlo se ale dá zvyknout. Navíc důvodů, proč pálivé jídlo zařadit pravidelně do jídelníčku, je hned několik.

Proč zařadit pálivé jídlo do jídelníčku?

Rychlejší metabolismus

Nelze říci, že by chilli přímo spalovalo tuky. Podle vědeckých studií je však dokázané, že zrychluje metabolismus, díky čemuž dohází k podpoře spalování tuků. Zodpovědný je za to kapsaicin obsažený v chilli papričkách, který podporuje rychlejší trávení.

Z hlediska hubnutí má pálivé jídlo taky příznivý vliv na redukci příjmu jídla. Pokud do jídla pravidelně přidáte alespoň trochu chilli, pravděpodobně pocítíte, že máte menší hlad a omezí se i chuť na sladké. Pikantní asijská kuchyně by tak měla být součástí každé diety.

Nižší cholesterol

Kapsaicin hraje hlavní roli také při regulaci LDL cholesterolu v krvi. Pálivé jídlo má tak skvělý vliv na naše srdce a cévy. Prokázané jsou i účinky na snížení krevního tlaku nebo prevenci rakoviny.

Silnější imunita

Pálivé jídlo příznivě působí na náš imunitní systém. O účincích blahodárného zázvoru není pochyb a chilli papričky jsou bohatým zdrojem vitamínu A, C a vápníku.

V neposlední řadě má chilli pozitivní účinky na naši náladu. Při jeho konzumaci tělo produkuje hormony štěstí.

Jaká koření používat?

 chilli3

Chilli ale není jediná ingredience, která jídlu dává pikantní chuť. Nezapomínejme ani na zázvor nebo kurkumu, se kterými je asijská kuchyně neodmyslitelně spojená.

Zázvor

Asijská kuchyně používá čerstvý zázvor jako koření. Zároveň je taky úžasným přírodním lékem. Zázvor má hřejivou až pálivou chuť. Pomáhá při nachlazení, posiluje imunitu a působí i proti těhotenským nevolnostem.

Chilli papričky

Pálivou chuť chilli papriček má na svědomí takzvaný kapsaicin, který je koncentrovaný hlavně v jádrech papričky, ale i v dužině. Chilli papričky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, mají ho dokonce více než citrusy. Pokud připravujeme pálivé jídlo a používáme chilli papričky, měli bychom být opatrní a dávat si pozor především na kontakt s očima. Chilli dokonce dokáže popálit pokožku. Ne všem navíc chilli papričky nedělají dobře, mohou totiž dráždit zažívací systém. Ikdyž jsou tedy zdraví prospěšné, musí se s nimi opatrně.

Kurkuma

Žlutá kurkuma dodá pokrmům nejen krásnou barvu ale i pikantní chuť. Má také spoustu účinků na lidské zdraví, patří mezi přírodní antioxidanty. Pokud jsou pro vás chilli papričky příliš silné, použijte kurkumu. Pálivé jídlo bude jen příjemně pikantní. Na rozdíl od chilli navíc nedráždí žaludek. Rozmanitá asijská kuchyně by se bez kurkumy rozhodně neobešla.

Tipy na nejlepší pálivé jídlo

Thajské kari s kokosovým mlékem

Mezi oblíbené pálivé jídlo patří v Thajsku kari. Základem pro přípravu kari pokrmů je kari pasta, které říz dodávají chilli papričky. Pálivost asijských papriček je nejvyšší na světe. K dostání jsou ostřejší červené nebo jemnější zelené. Kari pasty se dají koupit hotové, ale nejlépe chutnají ty domácí.

Existují tři druhy kari pasty:

  • Zelená – základem jsou zelené chilli papričky, jedná se o nejpálivější pastu
  • Žlutá – středně ostrá kari pasta, která má žlutou barvu díky kurkumě
  • Červená – nejběžněji používaná pasta vyrobená z červených chilli papriček

Thajské kari - recept

Polévka Tom Yum

Klasická thajská pikantní polévka. Nejznámější je verze s krevetami, vaří se ale i s kuřecím masem. Příprava navíc nezabere víc než 20 minut.

Polévka Tom Yum - recept

Thajský salát

Pikantní salát ze zelené papáji je základní pálivé jídlo v Thajsku. Existuje mnoho receptů, všechny ale obsahují chilli.

Thajský salát - recept

Autor článku: Klára Hanačíková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 22. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 07. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Kozoroh – Horoskop 2024

To co je zde o kozorohu napsáno, jsou jen lži. Tohle bych spíš trestal upálením.

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahojky, mám dotaz... Ráda bych udělala něco pro svoje zdraví. Teda spíše pro zdraví mý...

Umělé oplodnění

Ahoj, chápu, že rozhodnutí hledat pomoc s reprodukcí může být emocionálně náročné. ...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...
Zobrazit všechna témata

Překladač s umělou inteligencí poskytne kvalitnější překlady

Bojujete občas s jazykem? Nejste si jistí v kramflecích v angličtině, nebo se sem tam setkáváte s obsahem v jiných jazycích, kterými nemluvíte? Je to běžné, překladač skoro denně používá drtivá většina lidí. Do...

Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky

Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jso...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?