Pikantní asijská kuchyně je stále oblíbenější. Proč jíst pálivé jídlo?
Asijská kuchyně patří mezi nejzdravějších světě a vaří se čím dál víc i u nás. Jednou z nejpopulárnějších exotických kuchyní je ta thajská, pro kterou jsou charakteristické výrazné chutě a pálivé jídlo. Thajci chilli zkrátka milují, vnese do vaření říz a do života vášeň. Že jste zatím chilli papričkám nepřišli na chuť? Poznejte důvody, proč si pálivé jídlo zamilovat.
Největší přínos asijské kuchyně na lidské zdraví spočívá v kvalitních a čerstvých surovinách, ale taky pikantní chuti. Velkým plusem je navíc rychlá a jednoduchá příprava těchto jídel. Obvykle stačí jen pár čerstvých surovin, které ale vykouzlí skvostný pokrm.
Asijská kuchyně je chuťově velmi výrazná. Základními surovinami jsou rýže, nudle, kokosové mléko, čerstvé ryby a zelenina, bylinky, sójová, rybí a ústřicová omáčka a samozřejmě chilli. V české kuchyni se při vaření s chilli papričkami tolik nesetkáme a mnoho z nás se mu vyhýbá. Někomu dělá zle a někdo prostě pikantní nesnese. Na pálivé jídlo se ale dá zvyknout. Navíc důvodů, proč pálivé jídlo zařadit pravidelně do jídelníčku, je hned několik.
Proč zařadit pálivé jídlo do jídelníčku?
Rychlejší metabolismus
Nelze říci, že by chilli přímo spalovalo tuky. Podle vědeckých studií je však dokázané, že zrychluje metabolismus, díky čemuž dohází k podpoře spalování tuků. Zodpovědný je za to kapsaicin obsažený v chilli papričkách, který podporuje rychlejší trávení.
Z hlediska hubnutí má pálivé jídlo taky příznivý vliv na redukci příjmu jídla. Pokud do jídla pravidelně přidáte alespoň trochu chilli, pravděpodobně pocítíte, že máte menší hlad a omezí se i chuť na sladké. Pikantní asijská kuchyně by tak měla být součástí každé diety.
Nižší cholesterol
Kapsaicin hraje hlavní roli také při regulaci LDL cholesterolu v krvi. Pálivé jídlo má tak skvělý vliv na naše srdce a cévy. Prokázané jsou i účinky na snížení krevního tlaku nebo prevenci rakoviny.
Silnější imunita
Pálivé jídlo příznivě působí na náš imunitní systém. O účincích blahodárného zázvoru není pochyb a chilli papričky jsou bohatým zdrojem vitamínu A, C a vápníku.
V neposlední řadě má chilli pozitivní účinky na naši náladu. Při jeho konzumaci tělo produkuje hormony štěstí.
Jaká koření používat?
Chilli ale není jediná ingredience, která jídlu dává pikantní chuť. Nezapomínejme ani na zázvor nebo kurkumu, se kterými je asijská kuchyně neodmyslitelně spojená.
Zázvor
Asijská kuchyně používá čerstvý zázvor jako koření. Zároveň je taky úžasným přírodním lékem. Zázvor má hřejivou až pálivou chuť. Pomáhá při nachlazení, posiluje imunitu a působí i proti těhotenským nevolnostem.
Chilli papričky
Pálivou chuť chilli papriček má na svědomí takzvaný kapsaicin, který je koncentrovaný hlavně v jádrech papričky, ale i v dužině. Chilli papričky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, mají ho dokonce více než citrusy. Pokud připravujeme pálivé jídlo a používáme chilli papričky, měli bychom být opatrní a dávat si pozor především na kontakt s očima. Chilli dokonce dokáže popálit pokožku. Ne všem navíc chilli papričky nedělají dobře, mohou totiž dráždit zažívací systém. Ikdyž jsou tedy zdraví prospěšné, musí se s nimi opatrně.
Kurkuma
Žlutá kurkuma dodá pokrmům nejen krásnou barvu ale i pikantní chuť. Má také spoustu účinků na lidské zdraví, patří mezi přírodní antioxidanty. Pokud jsou pro vás chilli papričky příliš silné, použijte kurkumu. Pálivé jídlo bude jen příjemně pikantní. Na rozdíl od chilli navíc nedráždí žaludek. Rozmanitá asijská kuchyně by se bez kurkumy rozhodně neobešla.
Tipy na nejlepší pálivé jídlo
Thajské kari s kokosovým mlékem
Mezi oblíbené pálivé jídlo patří v Thajsku kari. Základem pro přípravu kari pokrmů je kari pasta, které říz dodávají chilli papričky. Pálivost asijských papriček je nejvyšší na světe. K dostání jsou ostřejší červené nebo jemnější zelené. Kari pasty se dají koupit hotové, ale nejlépe chutnají ty domácí.
Existují tři druhy kari pasty:
- Zelená – základem jsou zelené chilli papričky, jedná se o nejpálivější pastu
- Žlutá – středně ostrá kari pasta, která má žlutou barvu díky kurkumě
- Červená – nejběžněji používaná pasta vyrobená z červených chilli papriček
Polévka Tom Yum
Klasická thajská pikantní polévka. Nejznámější je verze s krevetami, vaří se ale i s kuřecím masem. Příprava navíc nezabere víc než 20 minut.
Thajský salát
Pikantní salát ze zelené papáji je základní pálivé jídlo v Thajsku. Existuje mnoho receptů, všechny ale obsahují chilli.
Autor článku: Klára Hanačíková
Diskuse k článku