Zázvor a jeho účinky hravě nahradí lékaře

Zázvor a jeho účinky hravě nahradí lékaře

Zázvor a jeho účinky znali již ve starověku

Zázvor a jeho účinky využívali Indové a Číňané již před více než třemi tisíci lety, odkud však přesně pochází, není známo. Díky výpravám mořeplavců se toto zázračné koření rozšířilo po celém světě, v období středověku byl zázvor dokonce jedním z nejpoužívanějších dochucovadel na území Evropy.

Zázvor a jeho účinky na naše zdraví

Typickou intenzivní vůni dodávají zázvoru esenciální oleje, kromě nich má však v sobě také celou řadu vitamínů, např. vitamín A, B1, B2, C, E, a minerálních látek – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Jednou ze stovek látek prospěšných pro naše zdraví obsažených v zázvoru je gingerol, jenž má na svědomí typickou pikantní chuť. Gingerol je svým chemickým složením velmi podobný kapsaicinu, tedy složce obsažené v chilli papričkách. Při tepelné úpravě se gingerol přeměňuje na zingeron, který je hojně využívaný například v potravinářství a při výrobě parfémů.

V nejrůznějších podobách má zázvor pozitivní účinky na trávicí trakt (potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu), využívá se jako prevence proti rýmě a chřipce, pomáhá proti nevolnosti a migréně a v neposlední řadě podporuje organismus v boji proti rakovině. Horké zázvorové obklady ulevují od bolesti za krkem a uvolňují ztuhlé svaly.

Zázvor a jeho další účinky:

  • působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém
  • stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol
  • pomáhá při redukci váhy
  • prohřeje celé tělo a má relaxační účinky
  • předchází vzniku chronických onemocnění dýchacích cest
  • zmírňuje nevolnost při cestování i v těhotenství
  • působí jako afrodiziakum

Zázvor v mnoha podobách

Zázvor a jeho účinky je v kuchyni nenahraditelným pomocníkem. Používá se k ochucení pokrmů z mořských živočichů, kachního a vepřového masa, k lepší stravitelnosti těžkých jídel, ale také jako přísada do sladkých moučníků a cukroví nebo jako hlavní složka ochucených limonád.

  • Sušený zázvor: vaření, pečení, polévky, omáčky, sladké pečivo, přísada do kořenících směsí.
  • Čerstvý zázvor: vaření, pečení, limonády, čaje, zmrzlina, jogurtové nápoje, příloha k sushi.
  • Nakládaný zázvor: zázvor se nakládá do medu, cukru nebo etanolu a má využití např. jako součást bonbónů, lízátek a žvýkaček, ale také jako potravinový doplněk nebo přísada do alkoholických nápojů. I nakládaný zázvor je velmi používaný jako příloha k sushi.

Kdo by se měl zázvoru raději vyhnout

Zázvor a jeho účinky je zcela nevhodný pro děti do dvou let a pro dlouhodobě nemocné, např. diabetiky. V kombinaci s jinými léky může zázvor způsobit zdravotní potíže, proto je lepší se o této kombinaci informovat přímo u lékaře nebo lékárníka.

Denní množství zázvoru by nemělo přesáhnout 1 gram v sušené formě a 4 gramy v čerstvém stavu, a to i u zcela zdravých jedinců. V případě požití většího množství se mohou objevit příznaky předávkování: nevolnost, zvracení, pálení žáhy, průjem nebo srdeční poruchy.

Zázvor recepty

Pečené kuře na zázvoru

1 celé kuře
3 lžíce strouhaného zázvoru
4 lžíce medu
2 lžíce sójové omáčky
chilli paprička
4 stroužky česneku
šťáva z ½ citronu
olej
sůl

Smícháme nastrouhaný zázvor, med, sójovou omáčku, nadrobno nakrájenou chilli papričku, prolisovaný česnek, šťávu z citronu, asi 4 lžíce oleje a trochu soli. Vše důkladně promícháme, aby se ingredience spojily. Kuře omyjeme a osušíme, na boku stehen jemně oddělíme kůži od masa a připravenou marinádu vetřeme pod kůži. Na několika místech povrch kuřete propícháme nožem a marinádou potřeme kuře i zvenku. Necháme marinovat minimálně 3 hodiny. Pečeme v troubě asi hodinu podle velikosti kuřete, během pečení potíráme marinádou nebo vzniklým výpekem a podle potřeby podléváme vodou.

Zázvorový čaj

Čerstvý zázvor (max. 4 gramy)
citronová nebo pomerančová šťáva
med
skořice
hřebíček

Čerstvý oddenek zázvoru nastrouháme, přesypeme do konvice a zalijeme vařící vodou. Necháme asi 5 minut vylouhovat a zázvor z čaje odstraníme. Přidáme podle chuti citronovou nebo pomerančovou šťávu a necháme mírně vychladnout. Po zchladnutí přidáme lžíci medu a špetku skořice a hřebíčku.

Zázvorový čaj příjemně prohřeje celé tělo, pročistí organismus a povzbudí chuť k jídlu.

Pozor! Kousky vylouhovaného zázvoru nejsou určeny k požití, mohly by podráždit žaludeční stěnu.

Kandovaný zázvor

1 díl čerstvého zázvoru
1 díl vody
1 díl cukru

Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka nebo na kostičky. Zázvor dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byl zcela ponořený, přisypeme cukr a necháme vařit asi půl hodiny. Po vychladnutí slijeme zázvorový sirup do skleničky a můžeme později využít například pro dochucení nápojů. Kousky zázvoru ještě smícháme s trochou pískového cukru, aby se obalily, a kandovaný zázvor je hotový.

Kandovaný zázvor můžeme přidávat do cukroví, pečiva nebo konzumovat samotný.



Diskuse k článku

  • LussyB

    15:01 30. 7. 2019 0
    Já používám i zázvor v tabletách. Doporučila mi ho doktorka, jelikož jsem měla problém s cukrem v krvi. Jinak při nemoci a nachlazení je nejlepší s medem a citronem :)
  • Vilma P.

    11:17 31. 1. 2019 +2
    Zázvor a med, na to nic nemá! :-)
  • Studnice moudrosti

    10:34 5. 1. 2018 +1
    Píchej si to rovnou do žíly, tak si nepodráždíš zažívání.
  • Elisabeth Gonsior

    10:36 16. 1. 2017 0
    Paní asi myslí zázvor odstavnit.treba přidat kajensky pepř, citron.ja osobně odstavnuji každé ráno.zazvor převážně na podzim a v zimě přidávám když lisuju jablka nebo jiné ovoce.na netu je i návod jak si udělat zázvorové pití co vydrží delší dobu.je to s vodkou a medem,nebo citronem.. Doporučují pak pít každý den na lačno stamprli.ale tady s tím nemám zkušenosti.
  • Michaela Davidkova

    22:02 30. 12. 2016 0
    Dobrý den.mohu se zeptat jak jste si dělala ten zázvorový šok doma?Děkuji
  • Hana Fischerová

    13:08 5. 12. 2016 0
    Já si zrovna dneska dělala zázvorový šok doma.BK znám,ma super výrobky,ale bohužel ne každý si to může dovolit.Jinak už jsem měla tu čest ochutnat jejích zázvorový šok,je opravdu super. Ale doma mi chutná stejně.
  • Vratislav Cveček

    11:28 26. 12. 2015 +3
    Nevím.
  • S. Pokorná

    17:42 30. 9. 2015 -1
    A když si zázvor povaříte se skořicí a hřebíčkem, po zchladnutí osladíte medem.....pak je to lahoda!
  • Anepros

    15:18 29. 9. 2015 +3
    Právěže vroucí voda pomůže, aby se ze zázvoru vyplavilo ono silné, zdraví přinášející kouzlo... Obecně většina kořenů (ženšen, lotos, křen, ...) se vaří právě k uvolnění všeho potřebného :)
  • Tereza Novakova

    23:12 19. 8. 2015 +4
    Se zázvorem mam skvěle zkušenosti v těhotenství my hodně pomohl při nevolnosti a při pálení žahy , koupila jsem si čerstvý zazvor a vždycky když jsem potřebovala jsem si maličký plátek odkrojila a za pila ale chce opravdu toho zázvoru jen kousíček jinak my bylo ještě více špatne.
  • Věra Č

    10:55 25. 3. 2015 +7
    Můžu konzumovat zázvor při vysokém krevním tlaku? Někde jsem se dočetla,že zázvor tlak zvyšuje a jinde zase psali že tlak snižuje.Jak to tedy vlastně je?
  • Dagmar - Spektrum Zdraví

    13:20 1. 2. 2015 +1
    Čaj pijte podle potřeby, začněte ráno na prohřátí a povzbuzení organizmu a v zimním období popíjejte klidně během celého dne. V létě bych pití zázvorového čaje omezila spíš jen na ráno. Ale záleží na každém, jak na koho zázvor působí..
  • petra

    13:18 1. 2. 2015 +3
    jak často se má čaj pít??nikde to není napsané
  • Magda

    00:39 2. 1. 2015 +5
    Dočetla jsem se, že se zázvor nemá konzumovat večer, může prý vyvolat nespavost. Máte s tím někdo zkušenost? Mám ho moc ráda a piju z něj čaj celou zimu, zahřívá mě. Večer ho opravdu vynechávám.
    Zkouším ho luhovat jen vodou teplou, mám pocit, že se látky, které obsahuje vařící vodou zničí.
  • Josef Preněk

    07:45 21. 12. 2014 +4
    No tak to je gól. Já si včera koupil cca 150 g zázvoru, udělal sem si vývar tak 2,5 litru a ten sem popíjel. Za den sem ho vypil. To znamená, že jsem se trochu předávkoval zázvorem? 4 g denně je hrozně málo, já zázvor miluju
  • Patrik Chlumecký

    17:19 19. 5. 2014 +2
    Já v klidu sežvýkám denně i 14g a vůbec mi nic neni, naopak - cucám to syrové jako bonbon
  • LubanPupan

    14:45 16. 5. 2014 +1
    jestli máš problém tak si dej půl g. a postupně zvyšuj dávku mě nevadí ty 4 g. protože jsem na to zvyklý
  • Dagmar B.

    11:39 10. 3. 2014 -2
    Dobrý den, pokud vím, tak v těhotenství se právě zázvor používá proti nevolnostem, takže zřejmě vhodný je, ovšem jde o to, v jakých dávkách..
  • Pavla R.

    11:07 10. 3. 2014 +1
    Se zázvorem mám výborné zkušenosti. Prosím o radu, zda se může používat i v těhotenství.
  • Majka181

    22:20 21. 1. 2014 -1
    našla jsem ještě další účinky zázvoru na zdraví na http://www.peknetelo.eu/cz/zazvor/zazvor-je-elixir-zivota-ucinky-zazvoru-zazvorovy-caj/
  • Jirka

    10:54 25. 12. 2013 0
    S tím podrážděním žaludku je to trošku pitomost. Maximálně u osob s hodně citlivým žaludkem. Ale těm by vadil i ten čaj, protože je trochu ostřejší. Je vidět. že autor článku něco natahal z různých pramenů a pak to spojil, aniž by se nad tím zamyslel. Pokud by se ho snědlo moc, mohlo by to žaludek podráždit, stejně jako kořeněné jídlo. Já ten čaj piju právě teď a kousky, co jsou v něm normálně jím. Když je tam mít nechci, a taky nechci vařící vodou zničit vitamín C, oloupu kousek zázvoru, dám ho do odšťavovače. Převařím vodu, nechám jí chvíli stát a po mírném vychladnutí do ní dám šťávu ze zázvoru, citron a med.
  • Renda Yeti

    01:19 22. 12. 2013 0
    proste si nastrouhej zazvor a zali horkou vodou a jsi ready kamo ..
  • Pepa Malik

    21:56 20. 12. 2013 0
    4 gramy?....tak to jsem uz 10x pozvraceny, mam nepretrzity prujem, zaha mne pali jak po poziti Habanera a puklo mne srdce...Kde jste na ty 4 gramy prislï? Nebo lost in translation?
  • Jitka

    13:06 25. 9. 2013 -2
    Trošku mě zaráží, že je u receptu na čaj uvedeno, že kousky vylouhovaného zázvoru nejsou určeny k požití, mohly by podráždit žaludeční stěnu. V dalším receptu je napsáno, že zázvor povaříme s vodou a cukrem půl hodiny.... a konzumujeme. Copak se při vaření ten zázvor vlastně neluhuje?! Jinak je zázvor vážně dobrý:-)
  • Zlata

    19:53 18. 9. 2013 +3
    Určitě pomůže, mám to odzkoušené. Pomůže i při teplotě, jakémkoliv nachlazení - rýma,kašel,bolení v krku a krásně prohřeje, když je vám zima.
  • Eva Šachlová

    21:12 12. 9. 2013 +1
    Chtěla bych s zeptat, když mě bolí v krku při polykání pomůže ten zázvorový čaj??
  • Marek

    23:49 31. 7. 2013 +2
    So zázvorom mám dobré skúsenosti, je to tradičný povzbudzovač imunity vhodný na rôzne neduhy.
  • Jitka

    19:28 24. 3. 2013 0
    Zázvor mám moc ráda, krásně prohřívá a je taky vhodný k detoxikaci.
  • Vladimíra Slámová

    19:54 23. 3. 2013 0
    začala jsem občas používat zázvor poradila jsem to i dceři.Jsem sice diabeti k
    II stupně a tak nevím jaké množství mohu použít - piji ho jako čaj vždy, když se cítím nastyddlá.Vlaďka
  • lea

    20:06 14. 3. 2013 0
    jime ho s manzelem kazdy den a davame ho vsude..az mame obavy pokud v nadmire neskodi....
  • eva

    22:20 11. 3. 2013 +1
    Zázvor mi pomůže vždy od nachlazení a rychle, je to nejrychlejší lék a taky od únavy při nachlazení a jako rekonvalescence, opravdu úžasný, doporučuji všem :-)
  • kozlík

    17:47 7. 11. 2012 +1
    ...zázvor jsem dlouho neznala,ale jakmile jsem jej zkusila,zamilovala jsem si jej.V době chřipek,ale i momo ni jej v čaji popíjím...zrovna od čaje píši tento příspěvek...hmmmm,výborné pitíčko! Dopiji a jdu dělat kandovaný-už se moc těším na výsledek. Je k dostání i v obchodech, ale chci to zkusit sama. ZÁZVOR je 1.
  • alena

    09:48 10. 10. 2012 +2
    zázvor - a co to je?????

    včera mi to poradil kamarád, dala jsem si fakt řádnou porci ( skoro půlku kořene na 1/2 litru ), a je to pecka. Nejen, že je to strašně příjemné pitíčko ( to pálení jsem trochu zmírnila pomerančem a citronkem, ale vlivo mi to do žil pekelnou dávku energie. Mám ji stále stejnou, jako večer po vypití čaje. dokonce jsem se šla podívat na web, zda to nemá i jiné účinky :))))! Vřele budu doporučovat dál. Díky za ZÁZVOR
  • Dave

    21:38 17. 9. 2012 +1
    Když mě bolí v krku, tak se ani skoro ničím jiným neléčím. Na zázvor nedám dopustit.
  • HanaNova

    06:45 26. 3. 2012 0
    Taky miluju zázvor.považuju ho za životabudič.osobně mi pomáhá nejen při nachlazení, ale i po těžkém dni nebo týdnu.všem vřele doporučuji.
  • Zuza

    15:05 8. 2. 2012 +2
    Jj.. zázvor je zázrak.. Je ho dobré pít i jen tak na zahřátí.. Vždy když na mě něco leze dám si zázvor a hned je pohoda...
  • René

    00:00 18. 1. 2012 +1
    Zázvor je opravdu vynikající léčitel, slyšel jsem kdysi v radiu od nějaké paní bylinkářky radu, že když na mě leze nachazení, chřipka a podobně, ale ikdyž ji už mám, tak si máme uvařit litr hodně silného odvaru zázvoru, tak aby to opravdu lálilo, když to pijete a co nejrychleji ten litr do sebe hodit.. zkusil jsem to, udělal jsem to a skutečně mi to neuvěřitelně pomohlo. Zázvor opravdu funguje! ..jen doporočuji si do něj dát med, nakonec je to i příjemné pití :-)
  • Zobrazit další komentáře

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...