Chilli
14. 08. 2017
Přečteno: 3264x
Léčivé účinky chilli
Chilli představuje jednu z nejzdravějších surovin na světě. Milióny lidí jsou živoucími důkazy jeho blahodárných účinků, včetně zvýšení odolnosti organismu a prevence nemocí. Pálivý kapsaicin tělo nejenom zahřívá, ale také léčí.
- Kapsaicin má antibakteriální, antikarcinogenní a analgetické vlastnosti.
- Chilli podporuje sekreci a čištění sliznic nosu a celého trávicího traktu.
- Prevence rakoviny spočívá v zastavení růstu rakovinných buněk a následnému zničení bez poškození okolních zdravých tkání. Nejlepší výsledky jsou v oblasti rakoviny plic, prostaty a pankreatu.
- Výskyt kapsaicinu v krvi stimuluje vytváření hormonů endorfinu a serotoninu, které způsobují pocity štěstí.
- Společně se zlepšením krevního oběhu a prokrvením dochází také ke zlepšení potence, proto se chilli považuje za afrodiziakum.
- Zabraňuje krevním sraženinám, kardiaci je mohou užívat místo aspirinu, snižuje riziko vzniku mrtvice, infarktu a plicní embolie.
- Chilli papričky snižují hladinu LDL cholesterolu u obézních jedinců.
- "Ohnivé" jídlo zahřeje organismus, zároveň spaluje kalorie v těle a zvyšuje spotřebu kyslíku až 20 minut po snězení.
- Kromě kapsaicinu chilli obsahuje také antioxidanty, vitamín A, flavonoidy, beta‑karoten, lutein a kryptotoxanthin.
- Z minerálních látek se v papričkách vyskytuje draslík, mangan, železo a hořčík, které působí na stavbu buněk.
- Léčivé přípravky s kapsaicinem jsou rovněž prospěšné při léčení artritické bolesti, postherpetické neuropatické bolesti a bolestech svalů.
Zajímavosti o chilli
- Základním měřítkem pro zjištění pálivosti je tzv. Scovilleho stupnice, pro představu má sladká paprika skóre 0, mexické Jalapenos mají okolo 2500 - 4000 jednotek SHU a odrůda Habaneros dosahuje až 500 000 jednotek SHU.
- Mezi nejpálivější papričky světa patří odrůdy Trinidad Moruga Skorpion nebo Carolina Reaper, jejich hodnoty na Scovilleho stupnici jsou několik milionů jednotek SHU.
- Papričky se používají také k přípravě mastí a tinktur kvůli svým protizánětlivým a analgetickým účinkům.
- Původní druhy chilli pocházejí z údolí Cayen v dnešní Francouzské Guayaně, odkud se také odvodil český název cayanský pepř zkomoleninou překladu anglického slova pepper, což může znamenat papriku i pepř.
- Čím déle se chilli v pokrmu vaří, tím více se jeho pálivost rozvine, proto se přidává až na konec vaření.
- Lidé, kteří pravidelně přidávají chilli do svého jídla, si vytvoří odolnější mikroflóru a snáze se tedy vyhnou průjmům a dalším bakteriálním onemocněním trávicího taktu.
Diskuse k článku
RE : Chilli