Využití chilli v kuchyni
Chilli své místo získalo v nespočtu tradičních hlavních jídel, omáček a dipů, ale také v čokoládě nebo pálivých bonbonech. Mezi obvyklé recepty se řadí pikantní chilli con carne, ohnivě indické kari nebo barevná thajská smažená zelenina. K netradičním receptům můžeme přiřadit smažené jalapenos plněné různými druhy sýrů.
Pozadu nezůstávají ani tisíce dochucovacích omáček a dressingů, které se hodí téměř ke každému jídlu. Při krájení chilli se doporučuje použití rukavic, neboť se pálivá esence snadno přenese do očí, a to i po důkladném umytí rukou. V extrémních případech, ve kterých se zpracovávají papričky se skórem přesahujícím několik miliónů jednotek SHU, se používají také roušky a brýle, protože i samotné výpary při vaření mohou způsobit popálení dýchacích cest.
Akutní pomoc při "požáru" trávicích cest
Odhadnout správné množství papričky se bohužel dá jen pomocí metody pokus - omyl, a tudíž se snadno stane, že je pokrm téměř nepoživatelný. V takové situaci doporučujeme:
- Kapsaicin se rozpouští v tuku, takže sklenice mléka nebo lžíce tučného jogurtu uklidní akutní pálení v trávicích cestách.
- Rozhodně nepijte vodu, pálení se zhorší.
- Kromě tuků může pomoci i alkohol.
Diskuse k článku
RE : Využití chilli v kuchyni