Chilli papričky pro lepší sex, super postavu a pevné zdraví
Na celém světě existuje několik set druhů chilli papričky, lišících se hlavně množstvím obsaženého kapsaicinu. Pálivost chilli papričky se určuje podle Scovilleovy stupnice, která se pohybuje od 0 do 15 milionů SHU (Scoville Heat Units), kdy horní hranici stupnice tvoří čistý kapsaicin.
Chilli papričky jako „domácí lékař“
Ostré chilli papričky obsahují nejen kapsaicin, ale také vitamín C, karoten B, aromatické silice, minerály, přírodní barvivo aj.
Chilli papričky, a především hlavní složka kapsaicin, mají prokazatelný vliv na urychlení léčby rýmy, což dokázali američtí vědci rozsáhlou studií, jež potvrdila, že nosní sprej z chilli papričky potlačuje zánět v nosních dutinách a léčí tak chronickou rýmu. Dalším předmětem výzkumu bude nepříjemný fakt, že kapsaicin v nosních kapkách nelze užívat bez znecitlivění nosní sliznice, tudíž je běžné podávání při rýmě zatím jen hudba budoucnosti.
V přiměřeném množství mají chilli papričky pozitivní vliv na trávicí soustavu, neboť podporují vylučování trávicích šťáv v žaludku i žlučníku, čímž pomáhají s trávením tučných a těžkých jídel.
Díky schopnosti prokrvení celého těla se chilli papričky, resp. výtažky z chilli, využívají při léčbě zánětlivých onemocnění kloubů, kdy po aplikaci výtažku na postižené místo dochází k úlevě od nepříjemných bolestí a urychlení léčby zánětu.
Chilli papričky pro povzbuzení
Chilli papričky jsou považovány za přírodní afrodiziakum díky schopnosti kapsaicinu stimulovat krevní oběh a tím prokrvit celé tělo. Prokrvením pohlavních orgánů se následně zvyšuje jejich citlivost. Po požití pokrmu obohaceného o chilli papričky také dochází ke zlepšení potence.
Hubnutí s chilli
Kapsaicin, obsažený v chilli papričkách, má vliv na produkci tepla v těle, čímž se spouští proces napomáhající spalování tuků, zvláště v oblasti břicha. Působí také jako přírodní antibiotikum a antioxidant. Některé salony krásy nabízejí dokonce chilli zábaly, které prokrvují tělo zvenku a kromě spalování tuků také odstraňují celulitidu.
Nelze však spoléhat na to, že chilli papričky samy o sobě vyřeší problémy s nadváhou, jsou jen prostředkem pro urychlení spalování tuků, který samozřejmě nenahradí cvičení a vhodnou stravu.
Recept na Chilli Con Carne
Chilli Con Carne je mexická specialita, která si díky své pikantnosti získala příznivce po celém světě.
500 g mletého hovězího masa
400 g sterilovaných červených fazolí
400 g konzervovaných rajčat
1 červená paprika
2 chilli papričky (podle chuti a odolnosti)
1 velká cibule
2 lžíce rajčatového protlaku
3 stroužky česneku
300 ml hovězího vývaru
1 lžíce sladké papriky
1 lžíce drceného kmínu
1 lžíce majoránky
1 lžíce hnědého cukru
olej, sůl, pepř
Cibuli nakrájíme na drobné kostky a necháme zesklovatět v hrnci na lžíci oleje. Přidáme na kostičky nakrájenou papriku, chilli papričky na velmi jemno, na plátky nasekaný česnek, mletou papriku a kmín a necháme asi 5 minut dusit. Přidáme mleté maso a na silnějším ohni ho opečeme. Na opečené maso nalijeme vývar, přidáme rajčata, protlak, majoránku a cukr a vše dobře promícháme. Na mírném ohni necháme za občasného míchání vařit pod pokličkou asi 20 minut. Podle potřeby podlijeme ještě vývarem. Nakonec přidáme slité fazole, sůl, pepř a vaříme ještě asi 10 minut bez pokličky. Chilli Con Carne necháme ještě pár minut odstát, získá tak ještě lepší chuť.
Chilli Con Carne podáváme s rýží, tortillou, nachos nebo čerstvým pečivem.
Tip: místo cukru přidáme 1 čtvereček hořké čokolády, Chilli Con Carne získá nezaměnitelnou a hlavně nezapomenutelnou chuť.
Co dělat při požití příliš ostré chilli papričky
V případě vysoké pálivosti v ústech po požití chilli papričky je třeba vypít sklenici tučného mléka, sníst jogurt nebo si vypláchnout ústa panákem něčeho „tvrdšího“, neboť látka kapsaicin je dobře rozpustná v tucích a alkoholu.
Chilli papričky – zajímavosti
- Čím menší chilli papričky, tím ostřejší a intenzivnější chuť.
- Čerstvé chilli papričky jsou vždy mnohonásobně pikantnější než sušené nebo v prášku.
- Čím déle se chilli papričky v pokrmu vaří, tím je výsledný pokrm pálivější, proto je lepší přidávat je až na úplný konec vaření.
- V současné době nejpálivější chilli paprička na světě - Trinidad Scorpion Butch T - má stupeň pálivosti 1 463 700 SHU a má takovou sílu, že se s ní musí pracovat pouze v ochranných rukavicích. Pro srovnání: Běžná paprička Jalapeno obsahuje mezi 2 500 a 5 000 jednotkami.
Diskuse k článku