Dýně Hokaido – recepty: 12 skvělých receptů z dýně Hokaido, které z vás udělají mistry kuchaře!

Dýně Hokaido – recepty: 12 skvělých receptů z dýně Hokaido, které z vás udělají mistry kuchaře!

Nové recepty z dýně Hokaido/Hokkaido (ostatně i recepty klasické) ocení každý, kdo přišel na chuť této zároveň zdravé i kulinářsky variabilní zelenině. Aby se z dýně Hokaido recepty vždy podařily ke spokojenosti strávníků, je třeba mít základní znalosti i o tom, jak tento druh dýně před úpravou zpracovat. Nejen to vám poradíme v tomto článku. Především vás inspirujeme výtečnými a vyzkoušenými recepty z dýně Hokaido.

Čtěte také:

Zdravé a výborné recepty z dýně hokaido

Dýně Hokaido recepty a příprava na vaření

Kdo ještě neměl to potěšení z přípravy dýně Hokaido, jistě ocení i naše rady pro začátečníky:

  • Dýně Hokaido s hezkou slupkou bez kazů nikdy neloupeme. Přišli bychom jak o cenné vitamíny, tak i o krásnou výslednou barvu pokrmu. Při vaření slupka dýně Hokaido zcela změkne.
  • Dýni Hokaido rozřízneme napůl přes stopku a vydlabeme vlákna se semínky. Dýňová semínka můžeme usušit a opražená použít na další vaření nebo jako ozdobu dýňového pokrmu. Měkká dužina s vlákny se do pokrmů nepřidává.
  • Krájení dýně Hokaido je trochu náročnější, neboť jde o tvrdou dužinu. Ta trocha námahy ale za výsledek vždy stojí.

Jak chutná dýně Hokaido?

Dýně Hokaido má svou specifickou lehce oříškovou chuť, která se hodí jak pro slané pokrmy, polévky, omáčky, pyré či nádivky, tak i pro sladké dezerty, marmelády, zkrátka téměř do každého druhu pokrmu.

Dýně Hokaido recepty – předkrmy

Dýňové muffiny naslano

Ingredience

  • 1 hrnek dýně Hokaido na menší kostky
  • ½ hrnku sýru feta na menší kostky
  • 250 g hladké mouky
  • 70 ml olivového oleje
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 50 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 1 hrst nasekané petrželové natě nebo čerstvé bazalky

Dýňové muffiny naslano – postup přípravy

Dýni opečte na troše oleje a nechte vychladnout. Nejprve smícháme všechny suché ingredience – mouku, prášek do pečiva, sůl, pepř. Pak zvlášť smícháme všechny mokré ingredience – olej, jogurt, vejce, mléko – a našleháme. Suché a mokré přísady smícháme a přidáme opečenou dýni Hokaido, sýr a petrželku, vše krátce promíchneme tak, aby místy zůstaly i kousky suché mouky. Naplníme košíčky na muffiny asi 0,5 cm pod okraj a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 25 minut dozlatova.

Pečená dýně Hokaido na rozmarýnu a česneku

Ingredience

  • 1 větší dýně Hokaido
  • slunečnicový olej
  • ½ palice česneku
  • rozmarýn
  • sůl a pepř

Pečená dýně Hokaido na rozmarýnu a česneku – postup přípravy

Neoloupanou dýni Hokaido vydlabeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm tlusté. Dýni Hokaido smícháme s olejem, solí a pepřem a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozmístíme snítky rozmarýnu a celé (neoloupané) stroužky česneku. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C asi 45 minut dozlatova. Česnek a rozmarýn odstraníme (nadrobno nakrájené kousky rozmarýnu můžeme v pokrmu nechat).

Placky z dýně Hokaido

Ingredience

  • 2 vrchovaté hrnky nastrouhané dýně Hokaido
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce solamylu
  • 1 vejce
  • 50 ml mléka
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • sůl a pepř
  • olej

Placky z dýně Hokaido – postup přípravy

Všechny ingredience kromě dýně a oleje smícháme na těstíčko a nakonec k němu přimícháme nahrubo nastrouhanou dýni (neoloupanou). Z těstíčka tvoříme placičky, které smažíme na pánvi v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Hotové dáme na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk.  

Dýně Hokaido recepty – polévky

Krémová polévka z dýně Hokaido

Ingredience

  • 1 středně velká dýně Hokaido
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky kari koření nebo kurkumy
  • 1 lžíce másla
  • olej
  • sůl a pepř
  • zakysaná smetana

Krémová polévka z dýně Hokaido – postup přípravy

Vydlabanou neoloupanou dýni nakrájíme na kostky, semínka si můžeme nechat na dozdobení polévky. Na oleji necháme rozpustit kousek másla, zlehka osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dýni a orestujeme. Zalijeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem tak, aby hladina sahala asi 2 cm nad dýni (podle toho, jak chceme polévku hustou či řídkou). Vaříme doměkka asi 20 – 25 minut. Přidáme prolisovaný česnek a koření a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a případně ještě dosolíme a dopepříme. Na talíře ozdobíme zakysanou smetanou.

Polévka z pečené dýně Hokaido

Ingredience

  • cca 600 g neoloupané dýně Hokaido
  • ¾ l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 smetana ke šlehání (min. 30%)
  • sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
  • olivový olej

Polévka z pečené dýně Hokaido – postup přípravy

Vydlabanou dýni Hokaido nakrájíme na plátky, cibuli na osminky, česnek oloupeme, smícháme se solí, pepřem a trochou oleje. Vše poklademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme péct v troubě vyhřáté na 220 °C asi ½ hodiny. Vše přesuneme do hrnce, zalijeme horkým vývarem a vaříme asi 5 minut. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme smetanu, která má pokojovou teplotu a necháme ještě krátce provařit. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Dýně Hokaido recepty – hlavní jídla

Krémové rizoto s dýní Hokaido

Ingredience

  • 1 kg dýně Hokaido
  • 300 g rýže Arborio (kulatozrnná rýže)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml bílého vína
  • 1 cibule
  • máslo
  • sůl a pepř
  • parmazán
  • petrželka

Krémové rizoto s dýní Hokaido – postup přípravy

Vydlabanou neoloupanou dýni Hokaido nakrájíme na menší kostky, cibuli nadrobno. Na másle osmahneme cibuli, poté přidáme dýni a osmažíme ze všech stran. Přisypeme (nepropláchlou) rýži, krátce zamícháme, aby se zrníčka obalila máslem, přidáme víno. Za stálého míchání necháme část vína odpařit a přidáme asi 1 dl horkého vývaru. Ten vždy necháme vyvařit a přidáváme po decilitrech, dokud nám nedojde (dokud není rýže al dente). To by mělo trvat přibližně 25 minut. Nakonec vmícháme do rizota nadrobno nasekanou čerstvou petrželku a asi ½ lžíce másla, dochutíme solí a pepřem a podáváme posypané nastrouhaným parmazánem.

Krémové rizoto s dýní Hokaido

Dýně Hokaido plněná hovězím masem

Ingredience

  • 1 střední dýně Hokaido
  • 1 cibule
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 100 g strouhaného sýra (gouda, čedar, eidam,…)
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř, tymián, oregano
  • olej

Dýně Hokaido plněná hovězím masem – postup přípravy

Dýni Hokaido seřízneme kousíček spodní části, aby byla stabilní, dále vrchní část se stopkou a vydlabeme ji. Seříznutý vršek si necháme jako „pokličku“. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme hovězí maso a opečeme. Osolíme, opepříme, přidáme tymián a oregano dle chuti. Necháme dusit asi 8 minut. Do dýně Hokaido vrstvíme střídavě maso a sýr, nakonec zalijeme smetanou a přiklopíme pokličkou z dýně. Pečeme v troubě rozehřáté na 190 °C asi 1 hodinu.

Dýně Hokaido recepty – přílohy

Dýňové zelí

Ingredience

  • 1 kg dýně Hokaido
  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky vinného octa
  • sůl a cukr dle chuti

Dýňové zelí – postup přípravy

Neoloupanou dýni vydlabeme a nastrouháme nahrubo. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dýni, podlijeme trochou vody, osolíme, osladíme, přidáme ocet a dusíme doměkka. Kdo má rád hustší zelí, může ještě dýňové zelí zahustit moukou rozkvedlanou ve vodě a nechat provařit.

Dýňové zelí podáváme k pečenému masu s knedlíky či brambory.

Hranolky z dýně Hokaido

Ingredience

  • dýně Hokaido
  • slunečnicový olej
  • sůl a pepř
  • oblíbené bylinky (rozmarýn, tymián, majoránka,…)

Hranolky z dýně Hokaido – postup přípravy

Žádný jednodušší recept z dýně Hokaido než hranolky snad ani neexistuje. Vydlabanou dýni Hokaido i se slupkou nakrájíme na hranolky stejně velké, jako bychom je dělali z brambor. Dýňové hranolky zalijeme trochou oleje, promícháme, aby se olej dostal všude, osolíme, opepříme, přidáme hrst oblíbených bylinek a znovu promícháme. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na cca 190 °C asi 30 minut (dozlatova).

Hranolky z dýně Hokaido můžeme podávat k jakémukoli druhu masa nebo jen tak samotné či namáčené do dipu z jogurtu nebo zakysané smetany.

Bramborové pyré s dýní Hokaido

Ingredience

  • dýně Hokaido a brambory typu C v poměru 1:1
  • horké mléko
  • máslo
  • sůl

Bramborové pyré s dýní Hokaido – postup přípravy

Oloupané a na kostky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. V dalším hrnci uvaříme doměkka i nakrájenou dýni Hokaido ve slupce. Oboje slijeme, brambory přidáme k dýni Hokaido a s kouskem másla mírně rozšťoucháme. Přidáme horké mléko v množství podle toho, jak chceme mít pyré řídké a vše rozšťoucháme do hladkého pyré. Můžeme samozřejmě použít i kuchyňský robot. Podle chuti dosolíme a můžeme přidávat další dochucovadla, jako např. rozetřený česnek, čerstvé bylinky apod. 

Bramborové pyré s dýní Hokaido se hodí např. k vepřové panence, ale i jako příloha k hovězímu plátku apod.

Koláč z dýně Hokaido

Dýně Hokaido recepty – dezerty

Koláč z dýně Hokaido

Ingredience

  • 1 hotové rozválené křehké těsto
  • 500 g dýně Hokaido
  • 350 g tvarohu
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 žloutky
  • 50 g másla
  • 1 pomeranč

Neoloupanou dýni Hokaido vydlabeme a nakrájíme na malé kousky. Dýni krátce orestujeme na másle, zalijeme šťávou z pomeranče, zakryjeme pokličkou, necháme podusit asi 10 minut, vychladnout a dýni rozmixujeme. Ušleháme oba cukry se žloutky, přidáme tvaroh, prošleháme, přidáme dýni a ještě smícháme. Křehké těsto přendáme do kulaté formy, nalijeme dýňovou směs, pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C ½ hodiny, poté stáhneme teplotu na 160 °C a dopečeme. Hotový koláč vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nepřilepí.

Bábovka z dýně Hokaido

Ingredience

  • 500 g dýně Hokaido
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 150 ml oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • máslo a hladká mouka na vysypání formy

Bábovka z dýně Hokaido – postup přípravy

Dýni Hokaido oloupeme, vydlabeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, oba cukry, vejce, olej a promícháme. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou a nalijeme polovinu těsta. Do druhé poloviny těsta přimícháme kakao a vlijeme na světlé těsto. Chceme-li vytvořit v bábovce barevné ornamenty, krátce promíchneme obě těsta špejlí. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Hotovou bábovku poznáme tak, že do ní zapíchneme špejli, pokud se na ni nepřilepí žádné těsto, je hotovo.

Další výborné dýně Hokaido recepty najdete zde. Máte i vy nějaký osvědčený recept z dýně Hokaido? Podělte se s námi v komentáři pod článkem! 



Diskuse k článku

  • Jana

    21:12 1. 9. 2024 0
    Dělala jsem bábovku. Těsto nešlo z mísy. Podle mě chybí v receptu mléko nebo kefír. Přidala jsem mléko a bábovka mi moc chutnala, je vláčná.
  • Zao

    18:24 29. 11. 2022 +1
    Bábovka je super. Jen jsem do ní nedala kakao, ale rozinky a na kousky nakrájené vlašské ořechy.
  • Rain

    19:12 29. 1. 2022 0
    Bábovka je super, ALE bylo třeba udělat pár změn - místo 2 vajec použity 4, tmavou a světlou část těsta rozdělit před litím, do světlé přidáno mléko dokud nebylo těsto takové 'lité", do tmavé části místo mléka likér, osobní preference pomerančový. Místo cukru 200g medu. Výsledek fungoval výborně.
  • jarmil

    17:05 4. 11. 2021 +4
    bohužel mi bábovka vůbec nechutnala. byla tuhá a mastná, už při přípravě těsta se mi to nezdálo. těsto šlo sotva dostat z misky do formy, jak bylo husté. nechybí v tom receptu ještě nějaká tekutina? třeba mléko?
  • Kateřina Ztracená

    20:39 9. 9. 2019 0
    Vynikající rizoto, zítra zkusím bábovku
  • Redakce - Spektrum Zdraví

    09:32 20. 2. 2019 -3
    Dobrý den,
    Hokkaido je japonský ostrov, takže název pravd. pochází odtamtud :)

    Pěkný den, Redakce
  • Áďa

    14:49 19. 2. 2019 +4
    Z čeho pochází název Hokaido?
  • Michaela Kratochvílová

    10:13 5. 12. 2018 -5
    Ahoj, já jsem právě dopekla :) Je výborná. Mohu doporučit.
  • Jaroslava Micková

    17:26 10. 10. 2017 +26
    Tak už se to peče. Jsem sama zvědavá, jak to bude chutnat. Dám vědět.

  • Zobrazit další komentáře

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…
ProHeq: nerezové výrobky pro profesionální gastronomii
Firma proHeq je celosvětovým dodavatelem pro…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...