Okuste lahodné podzimní dezerty z brambor

Nejlepší podzimní dezerty z brambor. Připravte si dobroty, po kterých se jen zapráší

Brambory se teď dají sehnat od farmářů za velice příznivou cenu. Navíc jsou čerstvé a v dobré kvalitě. Proč si je tedy pořádně neužít? Ale třeba trochu netradičně. Co byste řekli na sladké podzimní dezerty a dobroty z brambor? Okuste tak trošku jiné lahůdky.

Podzimní dezerty z brambor: Netradiční brownies

Bramborové brownies s avokádem? Nakonec, proč ne? Chuť vás uchvátí a možná se tahle lahůdka stane vaší oblíbenou.

Přísady:

  • 1 avokádo
  • 1 šálek bramborového pyré
  • ½ šálku jablečného pyré
  • ¼ šálku javorového sirupu
  • 1 lžičkca vanilkového extraktu
  • 4 vejce
  • ½ šálku kokosové mouky
  • 2 lžíce prášku ze šípků
  • ½ šálku kakaa
  • ½ lžičky mořské soli
  • 1 lžička jedlé sody

Příprava: 

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Plech s vyšším okrajem vymažte máslem a vysypte krupičkou nebo vyložte pečicím papírem. V misce smíchejte avokádo, bramborové a jablečné pyré, vanilku a javorový sirup. Ten je v případě potřeby možné nahradit medem. Vše důkladně promíchejte. Pak přidejte kokosovou mouku, prášek z šípků, kakao, sůl a jedlou sodu. Opět promíchejte a připravte hladkou směs. Tu nalijte na připravený plech, vložte do trouby a pečte zhruba 25-35 minut. Po vytažení z trouby nechte vychladnout. Chcete-li, můžete ještě nakonec rozpustit máslo a čokoládu na vaření a směsí brownies polít. 

Čtěte také:

Brambory nemusí být nudné – vyzkoušejte naše netradiční recepty z brambor

Tipy na zdravé moučníky: Které suroviny nahradit, aby byly i dezerty zdravé?

Recepty z dýně Hokaido: Připravte si podzimní menu z dýně Hokaido, které nadchne každého

Podzimní dezerty z brambor: Lahodné sušenky

Nadýchané bezlepkové sušenky vás dokonale nadchnou! Dát si je můžete jako zdravou svačinku nebo je můžete mlsat kdykoliv během dne, jen tak. Rozhodně si pochutnáte.

Přísady:

  • 2 vejce
  • ½ šálku povoleného másla
  • ¼ šálku datlového cukru
  • 1 hrnek bezlepkové ovesné mouky
  • 1 šálek maniokové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ šálku marantového škrobu
  • 1 šálek pyré z brambor

Příprava:

Troubu předehřejte na 160 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a odložte stranou. Do mixéru dejte vejce, máslo a datlový cukr. Umixujte na jemnou krémovou hmotu. V další míse pak smíchejte všechny suché ingredience. Ty pak postupně přidávejte k vaječno-máslové hmotě do mixéru. Přidejte i bramborové pyré a začněte velice pomalu mixovat nebo míchat. Hotové těsto pak vylopte na vál a pomocí válečku jej vyválejte na placku. Vezměte vykrajovátka a pusťte se do sušenek. Tyto sušenky patří mezi dezerty z brambor, které skvěle chutnají ještě teplé s domácím rybízovým džemem.

Podzimní dezerty z brambor: Koláč s dýňovou náplní

Luxusní podzimem vonící dezert z brambor je nabitý vitamíny A, C, dále pak draslíkem, manganem i vlákninou. Navíc zasytí a skvěle chutná!

Přísady na koláč:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • špetka soli
  • 50 ml ledové vody

Přísady na náplň:

  • 1 pečená brambora
  • 1 pečený batát
  • ¼ pečené dýně hokkaidó
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 vejce
  • ⅓ šálku mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • ¼ lžičky soli

Příprava: 

Troubu předehřejte na 160 stupňů. Rychle zpracujte ingredience na těsto, natlačte je do vymazané dortové formy, propíchejte vidličkou a chvíli pečte. Mezitím si připravte náplň. Z brambory, batátu a dýně umíchejte pyré. Vložte do mixéru, přidejte ostatní ingredience a důkladně promíchejte na jemný krém. Tím následně naplně předpečený korpus a dejte znovu péct, zhruba na 35-40 minut. Po vytažení z trouby nechte vychladnout. Koláč z brambor patří mezi podzimní dezerty, které chutnají nejlépe s vlašskými ořechy.

Připravte si lahodné bramborové dezerty

Podzimní dezerty z brambor: Ořechoví šneci

Klasika, která nikdy neurazí. Tentokrát ale připravená tak trochu jinak. Klíčovou ingrediencí jsou totiž brambory. Zkusíte to?

Přísady na těsto:

  • 700 g strouhaných vařených brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 50 g krupičky
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli

Přísady na náplň:

  • 200 g vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • vanilkový extrakt
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce oblíbeného džemu

Na polevu:

  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu

Příprava:

Z uvedených ingrediencí připravte domácí bramborové těsto. Nechte odpočinout a mezitím si přichystejte náplň. Mléko přiveďte k varu, přidejte rum, vanilkový extrakt, džem a důkladně promíchejte. Přisypte ořechy, vypněte plotnu, promíchejte a nechte směs zchladnout. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vyválejte těsto zhruba na jeden centimetr tloušťky a rovnoměrně jej potřete ořechovou náplní. Srolujte a nakrájejte na silnější plátky. Vzniklé šneky pokládejte na plech řeznou stranou. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba půl hodiny. Po upečení ještě polijte polevou z utřeného cukru s rumem. Nechte zaschnout a poté servírujte.

Podzimní dezerty z brambor: Řezy s jablky a tvarohem

Jestli vám zbylo od oběda dost brambor a nevíte, co s nimi, pak si připravte jedinečné bramborové řezy. Budete je mít hotové vcelku rychle a na odpoledne ke kávě vytvoříte božský dezert.

Přísady na těsto:

  • 400 g vařené brambory
  • 300 g polohrubá mouka
  • 1 vanikový puding
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva

Přísady na tvarohovou náplň:

  • 1 tvaroh v alobalu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 vejce
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového pudingu

Na ozdobu:

  • jablka, ořechy, skořice

Příprava:

Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Menší plech vymažte máslem a vysypte krupičkou nebo vyložte pečicím papírem. Brambory nastrouhejte, přidejte ostatní ingredience na těsto a vytvořte nelepivé těsto. Třetinu těsta odložte do lednice, zbylé ⅔ přeneste na plech a rovnoměrně rozprostřete rukama. Smíchejte suroviny na tvarohovou náplň a dejte ji na těsto. Následně přidejte na kousky nakrájená jablka, ořechy a posypte skořicí. Vytáhněte z lednice zbylé těsto a nastrouhejte jej na povrch řezů. Teď už můžete vložit do trouby. Pečte asi 20 minut, pak snižte teplotu na 160 stupňů a dopečte dalších asi 20-25 minut. Po vytažení z trouby nechte důkladně zchladnout, teprve pak servírujte.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 15. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 16. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 17. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 18. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 19. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 20. 01. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 21. 01. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Petr Rubeš - Prodej brambor a jahod v Lysé nad Labem
V dnešní době je velmi populární…
HMH, spol. s r.o.: Pěstování zeleniny a brambor, jižní Morava
Jihomoravské družstvo o 12 členech z okresů Brno…

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!