Okuste lahodné podzimní dezerty z brambor

Nejlepší podzimní dezerty z brambor. Připravte si dobroty, po kterých se jen zapráší

Brambory se teď dají sehnat od farmářů za velice příznivou cenu. Navíc jsou čerstvé a v dobré kvalitě. Proč si je tedy pořádně neužít? Ale třeba trochu netradičně. Co byste řekli na sladké podzimní dezerty a dobroty z brambor? Okuste tak trošku jiné lahůdky.

Podzimní dezerty z brambor: Netradiční brownies

Bramborové brownies s avokádem? Nakonec, proč ne? Chuť vás uchvátí a možná se tahle lahůdka stane vaší oblíbenou.

Přísady:

  • 1 avokádo
  • 1 šálek bramborového pyré
  • ½ šálku jablečného pyré
  • ¼ šálku javorového sirupu
  • 1 lžičkca vanilkového extraktu
  • 4 vejce
  • ½ šálku kokosové mouky
  • 2 lžíce prášku ze šípků
  • ½ šálku kakaa
  • ½ lžičky mořské soli
  • 1 lžička jedlé sody

Příprava: 

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Plech s vyšším okrajem vymažte máslem a vysypte krupičkou nebo vyložte pečicím papírem. V misce smíchejte avokádo, bramborové a jablečné pyré, vanilku a javorový sirup. Ten je v případě potřeby možné nahradit medem. Vše důkladně promíchejte. Pak přidejte kokosovou mouku, prášek z šípků, kakao, sůl a jedlou sodu. Opět promíchejte a připravte hladkou směs. Tu nalijte na připravený plech, vložte do trouby a pečte zhruba 25-35 minut. Po vytažení z trouby nechte vychladnout. Chcete-li, můžete ještě nakonec rozpustit máslo a čokoládu na vaření a směsí brownies polít. 

Čtěte také:

Brambory nemusí být nudné – vyzkoušejte naše netradiční recepty z brambor

Tipy na zdravé moučníky: Které suroviny nahradit, aby byly i dezerty zdravé?

Recepty z dýně Hokaido: Připravte si podzimní menu z dýně Hokaido, které nadchne každého

Podzimní dezerty z brambor: Lahodné sušenky

Nadýchané bezlepkové sušenky vás dokonale nadchnou! Dát si je můžete jako zdravou svačinku nebo je můžete mlsat kdykoliv během dne, jen tak. Rozhodně si pochutnáte.

Přísady:

  • 2 vejce
  • ½ šálku povoleného másla
  • ¼ šálku datlového cukru
  • 1 hrnek bezlepkové ovesné mouky
  • 1 šálek maniokové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ šálku marantového škrobu
  • 1 šálek pyré z brambor

Příprava:

Troubu předehřejte na 160 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a odložte stranou. Do mixéru dejte vejce, máslo a datlový cukr. Umixujte na jemnou krémovou hmotu. V další míse pak smíchejte všechny suché ingredience. Ty pak postupně přidávejte k vaječno-máslové hmotě do mixéru. Přidejte i bramborové pyré a začněte velice pomalu mixovat nebo míchat. Hotové těsto pak vylopte na vál a pomocí válečku jej vyválejte na placku. Vezměte vykrajovátka a pusťte se do sušenek. Tyto sušenky patří mezi dezerty z brambor, které skvěle chutnají ještě teplé s domácím rybízovým džemem.

Podzimní dezerty z brambor: Koláč s dýňovou náplní

Luxusní podzimem vonící dezert z brambor je nabitý vitamíny A, C, dále pak draslíkem, manganem i vlákninou. Navíc zasytí a skvěle chutná!

Přísady na koláč:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • špetka soli
  • 50 ml ledové vody

Přísady na náplň:

  • 1 pečená brambora
  • 1 pečený batát
  • ¼ pečené dýně hokkaidó
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 vejce
  • ⅓ šálku mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • ¼ lžičky soli

Příprava: 

Troubu předehřejte na 160 stupňů. Rychle zpracujte ingredience na těsto, natlačte je do vymazané dortové formy, propíchejte vidličkou a chvíli pečte. Mezitím si připravte náplň. Z brambory, batátu a dýně umíchejte pyré. Vložte do mixéru, přidejte ostatní ingredience a důkladně promíchejte na jemný krém. Tím následně naplně předpečený korpus a dejte znovu péct, zhruba na 35-40 minut. Po vytažení z trouby nechte vychladnout. Koláč z brambor patří mezi podzimní dezerty, které chutnají nejlépe s vlašskými ořechy.

Připravte si lahodné bramborové dezerty

Podzimní dezerty z brambor: Ořechoví šneci

Klasika, která nikdy neurazí. Tentokrát ale připravená tak trochu jinak. Klíčovou ingrediencí jsou totiž brambory. Zkusíte to?

Přísady na těsto:

  • 700 g strouhaných vařených brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 50 g krupičky
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli

Přísady na náplň:

  • 200 g vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • vanilkový extrakt
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce oblíbeného džemu

Na polevu:

  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu

Příprava:

Z uvedených ingrediencí připravte domácí bramborové těsto. Nechte odpočinout a mezitím si přichystejte náplň. Mléko přiveďte k varu, přidejte rum, vanilkový extrakt, džem a důkladně promíchejte. Přisypte ořechy, vypněte plotnu, promíchejte a nechte směs zchladnout. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vyválejte těsto zhruba na jeden centimetr tloušťky a rovnoměrně jej potřete ořechovou náplní. Srolujte a nakrájejte na silnější plátky. Vzniklé šneky pokládejte na plech řeznou stranou. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba půl hodiny. Po upečení ještě polijte polevou z utřeného cukru s rumem. Nechte zaschnout a poté servírujte.

Podzimní dezerty z brambor: Řezy s jablky a tvarohem

Jestli vám zbylo od oběda dost brambor a nevíte, co s nimi, pak si připravte jedinečné bramborové řezy. Budete je mít hotové vcelku rychle a na odpoledne ke kávě vytvoříte božský dezert.

Přísady na těsto:

  • 400 g vařené brambory
  • 300 g polohrubá mouka
  • 1 vanikový puding
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva

Přísady na tvarohovou náplň:

  • 1 tvaroh v alobalu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 vejce
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového pudingu

Na ozdobu:

  • jablka, ořechy, skořice

Příprava:

Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Menší plech vymažte máslem a vysypte krupičkou nebo vyložte pečicím papírem. Brambory nastrouhejte, přidejte ostatní ingredience na těsto a vytvořte nelepivé těsto. Třetinu těsta odložte do lednice, zbylé ⅔ přeneste na plech a rovnoměrně rozprostřete rukama. Smíchejte suroviny na tvarohovou náplň a dejte ji na těsto. Následně přidejte na kousky nakrájená jablka, ořechy a posypte skořicí. Vytáhněte z lednice zbylé těsto a nastrouhejte jej na povrch řezů. Teď už můžete vložit do trouby. Pečte asi 20 minut, pak snižte teplotu na 160 stupňů a dopečte dalších asi 20-25 minut. Po vytažení z trouby nechte důkladně zchladnout, teprve pak servírujte.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 17. 05. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 18. 05. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 19. 05. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 20. 05. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 21. 05. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 22. 05. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 05. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Barvy aury a jejich význam

Možná jsem vídala auru i dříve, ale chvíle, kdy jsem si uvědomila, že to co vidím je aura, u mne nastala někdy...

Venkovní bouda pro kočku krok za krokem: dopřejte kočce teplý pelíšek i v zimě

chtělo by to nějakej plánek,nákres nebo něco,jinak je to k ničemu,prý krok za krokem

Fika: Originální švédský rituál kávy, bez kterého se od teď už neobejdete

Člověk, který všechno dělá ve spěchu, si vlastně neumí vychutnat život. Je dobré se plně soustředit na to, co ...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika?

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika? Chcete zlepšit své podnikání? VO...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...
Zobrazit všechna témata

Je to životní láska? Těchto pět indicií vám napoví!

Přemýšleli jste někdy nad tím, o čemže vlastně je ona životní láska? Je to snad naprosté spříznění duší, bezmezná důvěra anebo vzájemná podpora v časech dobrých i zlých? A co vlastně odlišuje věčnou lásku od vz...

Více než jen hra: Proč je společná hra s dětmi tak důležitá

"Kdo si hraje nezlobí," praví staré přísloví, které v sobě skrývá hlubší pravdu než se zdá na první pohled. Společenské hry nejen sbližují a učí, ale také podporují propojení rodinných vztahů. Hra není pouze zá...

Chcete se naučit létat? Návod, jak získat pilotní průkaz

Máte rádi létání a toužíte po tom, že byste se jednou mohli sami prolétnout nad svojí domovinou? Případně, že by se létání stalo vaším zaměstnáním? Všechno je možné a téměř v jakémkoliv věku. Láká-li vás předst...

Kocovinová úzkost: Zaručené tipy, jak se jí zbavit

Po včerejším popíjení jste se ráno probudili ne ve zcela optimálním stavu. Není vám dobře a navíc máte pocit úzkosti až depresí. Možná cítíte i vinu, hanbu a do toho je vám stále špatně. Tak přesně toto je takz...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Šerm: Historie snoubená se sportem i uměním. Chcete se naučit šermovat?

V šermu je ukryto kus historie a rozhodně má své kouzlo. Jde ale především o sport, při kterém se zapojí do práce celé tělo i naše mysl. Šerm rozvíjí koordinaci, hbitost, rovnováhu, flexibilitu, sílu a podporuj...

Umíte správně dýchat? Hluboké dýchání může vyřešit mnohé zdravotní problémy

Správný jídelníček, snížení nadváhy, cvičení, popíjení bylinek nebo meditace. To všechno jsou metody, které naše zdraví mohou prokazatelně zlepšovat. Pro pevné zdraví je však nezbytné i systematické snižování č...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.