Nejlepší podzimní dezerty z brambor. Připravte si dobroty, po kterých se jen zapráší
Brambory se teď dají sehnat od farmářů za velice příznivou cenu. Navíc jsou čerstvé a v dobré kvalitě. Proč si je tedy pořádně neužít? Ale třeba trochu netradičně. Co byste řekli na sladké podzimní dezerty a dobroty z brambor? Okuste tak trošku jiné lahůdky.
Podzimní dezerty z brambor: Netradiční brownies
Bramborové brownies s avokádem? Nakonec, proč ne? Chuť vás uchvátí a možná se tahle lahůdka stane vaší oblíbenou.
Přísady:
- 1 avokádo
- 1 šálek bramborového pyré
- ½ šálku jablečného pyré
- ¼ šálku javorového sirupu
- 1 lžičkca vanilkového extraktu
- 4 vejce
- ½ šálku kokosové mouky
- 2 lžíce prášku ze šípků
- ½ šálku kakaa
- ½ lžičky mořské soli
- 1 lžička jedlé sody
Příprava:
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Plech s vyšším okrajem vymažte máslem a vysypte krupičkou nebo vyložte pečicím papírem. V misce smíchejte avokádo, bramborové a jablečné pyré, vanilku a javorový sirup. Ten je v případě potřeby možné nahradit medem. Vše důkladně promíchejte. Pak přidejte kokosovou mouku, prášek z šípků, kakao, sůl a jedlou sodu. Opět promíchejte a připravte hladkou směs. Tu nalijte na připravený plech, vložte do trouby a pečte zhruba 25-35 minut. Po vytažení z trouby nechte vychladnout. Chcete-li, můžete ještě nakonec rozpustit máslo a čokoládu na vaření a směsí brownies polít.
Brambory nemusí být nudné – vyzkoušejte naše netradiční recepty z brambor
Tipy na zdravé moučníky: Které suroviny nahradit, aby byly i dezerty zdravé?
Recepty z dýně Hokaido: Připravte si podzimní menu z dýně Hokaido, které nadchne každého
Podzimní dezerty z brambor: Lahodné sušenky
Nadýchané bezlepkové sušenky vás dokonale nadchnou! Dát si je můžete jako zdravou svačinku nebo je můžete mlsat kdykoliv během dne, jen tak. Rozhodně si pochutnáte.
Přísady:
- 2 vejce
- ½ šálku povoleného másla
- ¼ šálku datlového cukru
- 1 hrnek bezlepkové ovesné mouky
- 1 šálek maniokové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ šálku marantového škrobu
- 1 šálek pyré z brambor
Příprava:
Troubu předehřejte na 160 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a odložte stranou. Do mixéru dejte vejce, máslo a datlový cukr. Umixujte na jemnou krémovou hmotu. V další míse pak smíchejte všechny suché ingredience. Ty pak postupně přidávejte k vaječno-máslové hmotě do mixéru. Přidejte i bramborové pyré a začněte velice pomalu mixovat nebo míchat. Hotové těsto pak vylopte na vál a pomocí válečku jej vyválejte na placku. Vezměte vykrajovátka a pusťte se do sušenek. Tyto sušenky patří mezi dezerty z brambor, které skvěle chutnají ještě teplé s domácím rybízovým džemem.
Podzimní dezerty z brambor: Koláč s dýňovou náplní
Luxusní podzimem vonící dezert z brambor je nabitý vitamíny A, C, dále pak draslíkem, manganem i vlákninou. Navíc zasytí a skvěle chutná!
Přísady na koláč:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- špetka soli
- 50 ml ledové vody
Přísady na náplň:
- 1 pečená brambora
- 1 pečený batát
- ¼ pečené dýně hokkaidó
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 vejce
- ⅓ šálku mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička muškátového oříšku
- ¼ lžičky soli
Příprava:
Troubu předehřejte na 160 stupňů. Rychle zpracujte ingredience na těsto, natlačte je do vymazané dortové formy, propíchejte vidličkou a chvíli pečte. Mezitím si připravte náplň. Z brambory, batátu a dýně umíchejte pyré. Vložte do mixéru, přidejte ostatní ingredience a důkladně promíchejte na jemný krém. Tím následně naplně předpečený korpus a dejte znovu péct, zhruba na 35-40 minut. Po vytažení z trouby nechte vychladnout. Koláč z brambor patří mezi podzimní dezerty, které chutnají nejlépe s vlašskými ořechy.
Podzimní dezerty z brambor: Ořechoví šneci
Klasika, která nikdy neurazí. Tentokrát ale připravená tak trochu jinak. Klíčovou ingrediencí jsou totiž brambory. Zkusíte to?
Přísady na těsto:
- 700 g strouhaných vařených brambor
- 200 g hrubé mouky
- 50 g krupičky
- 2 vejce
- 1 lžička soli
Přísady na náplň:
- 200 g vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- vanilkový extrakt
- 250 ml mléka
- 2 lžíce rumu
- 3 lžíce oblíbeného džemu
Na polevu:
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
Příprava:
Z uvedených ingrediencí připravte domácí bramborové těsto. Nechte odpočinout a mezitím si přichystejte náplň. Mléko přiveďte k varu, přidejte rum, vanilkový extrakt, džem a důkladně promíchejte. Přisypte ořechy, vypněte plotnu, promíchejte a nechte směs zchladnout. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vyválejte těsto zhruba na jeden centimetr tloušťky a rovnoměrně jej potřete ořechovou náplní. Srolujte a nakrájejte na silnější plátky. Vzniklé šneky pokládejte na plech řeznou stranou. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba půl hodiny. Po upečení ještě polijte polevou z utřeného cukru s rumem. Nechte zaschnout a poté servírujte.
Podzimní dezerty z brambor: Řezy s jablky a tvarohem
Jestli vám zbylo od oběda dost brambor a nevíte, co s nimi, pak si připravte jedinečné bramborové řezy. Budete je mít hotové vcelku rychle a na odpoledne ke kávě vytvoříte božský dezert.
Přísady na těsto:
- 400 g vařené brambory
- 300 g polohrubá mouka
- 1 vanikový puding
- 100 g másla
- 1 vejce
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
Přísady na tvarohovou náplň:
- 1 tvaroh v alobalu
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 vejce
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového pudingu
Na ozdobu:
- jablka, ořechy, skořice
Příprava:
Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Menší plech vymažte máslem a vysypte krupičkou nebo vyložte pečicím papírem. Brambory nastrouhejte, přidejte ostatní ingredience na těsto a vytvořte nelepivé těsto. Třetinu těsta odložte do lednice, zbylé ⅔ přeneste na plech a rovnoměrně rozprostřete rukama. Smíchejte suroviny na tvarohovou náplň a dejte ji na těsto. Následně přidejte na kousky nakrájená jablka, ořechy a posypte skořicí. Vytáhněte z lednice zbylé těsto a nastrouhejte jej na povrch řezů. Teď už můžete vložit do trouby. Pečte asi 20 minut, pak snižte teplotu na 160 stupňů a dopečte dalších asi 20-25 minut. Po vytažení z trouby nechte důkladně zchladnout, teprve pak servírujte.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku