Topinambury - sladké brambory s léčivými účinky jsou vhodné i při dietě
Podle ranosti se topinambury řadí mezi jarní zeleninu, výborně mohou v naší kuchyni nahradit také například ředkvičku.
Někdy se topinamburu říká také jeruzalémský artyčok nebo židovské brambory. Topinambury znali a využívali lidé od pradávna. Původem je tato rostlina ze Severní Ameriky, do Evropy se dostaly topinambury někdy v průběhu sedmnáctého století. Existuje jich vícero odrůd a jejich hlízy se odlišují obsahem některých látek. Mívají i různou chuť a odlišnou barvu.
Složení a účinky
V hlízách topinamburu je obsažen kvalitní olej, vláknina, aminokyseliny, vitamín C a další vitamíny, draslík a především inulin. Ten je vhodný nejen pro diabetiky, ale i pro všechny ostatní, neboť snižuje hladinu cukru v krvi a ničí volné radikály. Jsou skvělou dietní potravinou napomáhající redukci nadváhy, i potravinou vhodnou pro osoby v rekonvalescenci a pro osoby starší. Zlepšují nejen činnost trávicí soustavy, ale i jater a ledvin, podporují látkovou výměnu obecně, také působí protirevmaticky a proti astmaticky. Jsou vhodné pro těhotné ženy, neboť jejich požívání zmírňuje těhotenské křeče i nevolnosti a působí proti potratu. Pozitivně působí na snižování hladiny cholesterolu v krvi, mají i detoxikační a antistresové účinky.
NÁŠ TIP:
Čtěte také náš článek Topinambury jako moderní a vemi zdravá potravina!
Topinambur – znovuobjevená plodina
Slunečnice topinambur, to je krásná květina a chutná a zdravá plodina. Pochází z oblasti Severní Ameriky, je nenáročná na podmínky, ve kterých roste. V Evropě je jejím největším pěstitelem Francie, jinak se vyskytuje v malém množství na území prakticky celé Evropy. Pěstuje se obdobně jako brambory. Její hlízy jsou nepravidelného tvaru obvykle s bílou nebo načervenalou slupkou. Dříve se topinambur užíval v našich krajinách především pro krmení hospodářských zvířat, nyní ho však znovuobjevujeme pro jeho léčivé účinky a obsah látek lidskému zdraví velice prospěšných. V zahraničí se extrahováním inulinu z topinamburové šťávy vyrábí sladidlo pro diabetiky.
Topinambury v kuchyni
Topinambury lze připravovat na spoustu způsobů, je možné je konzumovat jak za syrova, tak je tepelně upravovat. Jejich chuť je mírně nasládlá s jemně oříškovým nádechem. Hlízy topinambur ze všeho nejdříve očistíme kartáčkem. Konzumovat je můžeme vcelku, nakrájené na plátky nebo na kostičky, lze je i strouhat na struhadle. Můžete je smíchat s další zeleninou nebo je vařit, dusit, zapékat nebo smažit. Za syrova v salátech nahradí ředkvičku, mají obdobnou chuť a za tepla je lze užít všude tam, kdy bychom použili jakožto přílohu k jídlu brambory. Z topinamburů si můžete připravit v odšťavňovači i čerstvou šťávu, pro vylepšení chuti ji doplňte třebas o šťávu z čerstvých mrkví.
Pěstování topinamburu
Topinambur je rostlina poměrně nenáročná a odolná. Stačí mu i půda, která je poměrně chudá na živiny. Dobře snáší vlhko i zimu. Topinambur lze pěstovat na záhonech, je dobré dát rostlinám rozestupy mezi sebou 20 – 30 cm, ale můžete jej pěstovat dokonce i v prostorné nádobě. Hlízy se vysazují na jaře do hloubky 10 – 15 centimetrů. Rostliny potřebují pro růst oporu v podobě kůlu. Rostlina vyrůstá do výšky cca dva metry nad zemí, někdy i vyšší a kvete žlutými květy. S příchodem zimy nadzemní část rostliny umírá. Z jedné rostliny sklidíte cca 1 – 1,5 kg hlízy. Úlomek hlízy můžete pak znovu zasadit a z něj vyroste nová rostlina. Topinambur se množí velice rychle.
Recepty z topinamburů
Salát z topinamburů
Ingredience
- cca 20 kusů topinamburů
- 1 menší celer
- 60 g čerstvého nebo sterilovaného hrášku
- 1 mrkev
- 1 lžíce oleje
- 1 citron
Salát z topinamburů – postup přípravy
Topinambury očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouháme si rovněž mrkev a celer a vše promícháme. Přidáme hrášek, olej, zakapeme citrónovou šťávou a promícháme. Podáváme s pečivem nebo opečenými tousty.
Pochoutka z topinamburů a rajčat
Ingredience
- 500 g rajčat
- 500 g na kostičky nakrájených topinamburů
- 50 g másla
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 2 stroužky jemně posekaného česneku
- 1 lžička sekané bazalky
- sůl
- mletý pepř
- 1 lžíce pokrájené petrželové natě na posypání
Pochoutka z topinamburů a rajčat – postup přípravy
Rajčata na chvíli vložíme do horké vody, vyjmeme je a necháme ochladnout. Mezitím si v hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli, česnek, bazalku a vše opražíme. Přidáme topinambury, směs promícháme a dusíme na mírném ohni. Rajčata oloupeme, trochu je rozmělníme vidličkou, přidáme k topinamburům, zamícháme a dochutíme mletým pepřem a solí. Ještě asi 10 minut směs podusíme ve vlastní šťávě na velmi mírném plameni. Podáváme v hlubokých talířích a posypeme posekanou petrželkou.
Topinamburová polévka
Ingredience
- ½ šálku nasekané cibule
- 3 šálky vařených topinamburů
- 6 šálků netučného kuřecího vývaru
- 2 šálky smetany
- sůl
- pepř
- nakrájená pažitka
Topinamburová polévka – postup přípravy
Vývar přivedeme k varu a vložíme do něj cibuli. Topinambury oloupeme a nakrájíme na jemné plátky. Vše vaříme po dobu asi 15 minut. Pak přidáme smetanu a ochutíme vše solí, pepřem a trochou pažitky. Tuto polévku můžeme podávat i za studena.
Krémová polévka s topinambury
Ingredience
- 500 g topinamburů
- 1 citron nakrájený na silnější plátky
- 60 g másla
- 2 pokrájené cibule
- 1 rozetřený stroužek česneku
- 1,25 l vývaru
- 2 bobkové listy
- špetka muškátového květu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1,5 dl smetany
- sůl
- pepř
- jarní cibulka
- hrubě nastrouhaná mrkev a petržel (na ozdobení polévky)
Krémová polévka s topinambury – postup přípravy
Topinambury očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, vložíme je do mísy s vodou a s plátky citronu. Rozpustíme si na pánvi máslo, přidáme ještě cibuli a česnek a smažíme po dobu přibližně 3 minut na mírném plameni, jen zlehka a tak, aby nezměnila barvu. Topinambury necháme okapat (plátky citronu již odstraníme) a vložíme k cibuli. Promícháme a smažíme 2 minutky, aniž by došlo ke změně barvy. Přidáme vývar, sůl, pepř, bobkový list, muškátový květ a citronovou šťávu. Přivedeme k varu a vaříme 30 minut, aby nám zelenina dostatečně změkla. Odstraníme bobkový list. Polévku rozmixujeme, vmícháme ještě smetanu a pokrájenou jarní cibulku, vše povaříme. Nakonec ozdobíme mrkví a petrželkou a můžeme podávat.
„Bramborák“ z topinamburů
Ingredience
- 500 g topinamburů
- 2 vejce
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- majoránka
- polohrubá mouka
- olej na smažení
„Bramborák“ z topinamburů – postup přípravy
Topinambury si očistíme, nastrouháme na struhadle a vmícháme ostatní suroviny, až vznikne těsto konzistence jako na bramboráky. Placky smažíme z obou stran dorůžova na rozpáleném oleji na pánvi.
Topinamburový salát s avokádem
Ingredience
- 1 menší cuketa
- 1 avokádo
- několik kusů topinambur
- ½ červené cibule
- kousek celeru
- snítka čerstvého rozmarýnu a tymiánu
- 1 malá mrkev
- svazek petrželky
- pepř
Topinamburový salát s avokádem – postup přípravy
Cuketu, topinambur i avokádo si nakrájíme na kostičky. Mrkev a celer si nahrubo nastrouháme. Cibuli nakrájíme na půlky koleček a petrželku nadrobno. Přidáme bylinky a trošku pepře, zalít můžeme ještě zálivkou a promícháme. Chutnou zálivku si můžeme připravit z 1 lžičky tahiny, citronové šťávy, špetky mletého kmínu, lžičky vody, mořské soli a chilli. Dochutit tuto zálivku můžete třeba i troškou medu.
Jednoduchý salát z jablek a topinambur
Ingredience
- jablka a stejné množství topinamburu
- čerstvou citronovou šťávu
- hrozinky
- vlašské ořechy
Jednoduchý salát z jablek a topinambur – postup přípravy
Jablka a topinambury nakrájíme na přibližně stejné plátky, vše zalijeme čerstvě vymačkanou šťávou a doplnit můžeme namočenými hrozinkami. Salát na závěr ještě posypeme nasekanými vlašskými ořechy.
Gratinované topinambury s cibulí
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule, na tenké plátky + 4 lžíce hnědého cukru
- 4 lžičky sekaného čerstvého tymiánu
- 2 lžíce balzamikového octa
- 20 g rozpuštěného másla
- 125 ml 40% smetany ke šlehání + 125 ml zakysané smetany
- ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 600 g topinamburů či brambor, oloupaných, nakrájených na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, prolisované + sůl a černý pepř
- 150 g měkkého kozího sýra
- 6 snítek tymiánu
Gratinované topinambury s cibulí – postup přípravy
Troubu si zahřejeme na 160 - 180°C a pánev zahřejeme na mírném ohni. Cibuli opékáme na oleji asi 10 minut. Přidáme ke směsi ještě cukr, tymián, balzamikový ocet a vše 2 minuty prohříváme. 6 zapékacích nádobek vymažeme máslem, smetanu a muškátový oříšek přivedeme k varu a ihned odstavíme. Do zapékací nádoby navrstvíme topinambury, zapékací směs, česnek, sůl a pepř. Vše přelijeme smetanovou směsí, poklademe navrch kozím sýrem a tymiánem. Pečeme po dobu asi ¾ hodiny, aby topinambury změkly.
Diskuse k článku
Monika Poledníková
Jana Skácelová
doporučili by jste topinambury jako příkrm pro šestiměsíčního kojence.
Děkuji za odpověď