6x rychlé letní dezerty se sezónním ovocem
Máte chuť na něco dobrého? Přitom ale osvěžujícího a lehkého, abyste si v horký letní den skutečně pochutnali? Račte si vybrat. Přichystali jsme pro vás vynikající a osvědčené letní dezerty, které vaše chuťové buňky zaručeně očarují.
Letní dezert: Borůvkové tiramisu
Přísady:
- 4 vejce
- 70 g krupicového cukru
- 450 kokosové smetany
- 150 ml silné černé kávy
- 2 lžíce amaretta
- 2 lžíce kakaa
- cukrářské piškoty
- čerstvé borůvky
- hobliny z bílé čokolády
Příprava:
Žloutky vyšleháme společně s cukrem do světlé pěny. Následně pak zapracujeme i kokosovou smetanu. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka jej zapracujeme do kokosového krému. Uvaříme silnou kávu, necháme zchladnout a přidáme do ní amaretto. Do pohárových sklenic pak postupně vrstvíme piškoty máčené v amarettové kávě a kokosový krém. Poslední vrstvu bohatě zaprášíme kakaem, ozdobíme borůvkami a posypeme čokoládovými hoblinkami. Dezerty uložíme do lednice a necháme je pořádně zchladnout.
Letní dezert: Tartaletky s mascarpone a ovocem
Máte na zahradě spoustu čerstvého ovoce a už nevíte co s ním? Pak si připravte luxusní tartaletky s mascarpone a ovocem. Použít na ně můžete prakticky jakékoliv ovoce, které máte zrovna po ruce nebo vám uzrálo na zahradě. Tento letní dezert nejen na neděli vás rozhodně potěší.
Sezónní ovocné koláče: Zpříjemněte si léto lehkým dezertem
10 x rychlé dezerty a moučníky k odpolední kávě
Nepečené dezerty 4x jinak: Zamlsejte si s netradičními chuťovými kombinacemi
Letní dezert: Nepečený malinový cheesecake
Přísady:
- 200 g máslových sušenek
- 40 g studeného másla
- 6 plátků želatiny
- 250 g čerstvých malin
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g polotučného tvarohu
- 380 g zakysané smetany
- 80 g moučkového cukru
- maliny na ozdobení
Příprava:
Dortovou formu vymažeme lehce máslem. Sušenky rozmixujeme najemno, přidáme k nim nasekané nebo nastoruhané máslo a vytvoříme drobenku. Tu pak rovnoměrně natlačíme do formy. Plátky želatiny namočíme asi na 10 minut do misky se studenou vodou. Do kastrolu dáme maliny, přidáme dvě lžíce vody nebo malinové šťávy a přivedeme k varu. Krátce povaříme, aby se maliny rozpadly.
Pak je přepasírujeme přes síto, abychom je zbavili semínek. Šťávu vrátíme do kastrůlku, ale už ji dále nevaříme. Přidáme k ní želatinu a necháme rozpustit. Smetanu ušleháme dohladka, přidáme společně promíchaný tvaroh, zakysanou smetanu a cukr. Do směsi pak přidáme i malinovou želatinu. Krém nalijeme na sušenky a dezert necháme do druhého dne ztuhnout v lednici. Před podáváním jej ozdobíme čerstvými malinami.
Letní dezert: Zdravá tvarohová buchta na plech
Kombinace tvarohu a čerstvého ovoce je vždy úchvatná. Jestli nevíte, co třeba právě dnes naservírovat rodině po skvělém nedělním obědě, nechte se inspirovat třeba právě tímto lahodným a navíc i zdravým dezertem. Tvarohová buchta na plech je hlavně jednoduchá a rychlá.
Letní dezert: Jahodovo-čokoládová pěna
Přísady:
- 100 g čerstvých jahod + jahody na ozdobu
- 50 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 2 lžíce brandy nebo kvalitního rumu
- 80 g hořké čokolády
- 30 ml espressa
- 80 g másla
- 1 špetka soli
- čerstvá máta na ozdobu
Příprava:
Nejprve budeme potřebovat jahodové pyré. Připravíme jej tak, že smícháme jahody a 2 lžíce cukru. Dáme je do kastrolu, mícháme a pomalu zahříváme. Jakmile se jahody rozpadnou na pyré, rozdělíme je do sklenic na pohár. Do ohnivzdorné misky vyklepneme žloutky, bílky ponecháme stranou. Přidáme 50 g cukru, brandy a nad horkou lázní šleháme tak dlouho, až krém zcela zhoustne. Pak misku vložíme do studené lázně, ideálně s ledem. A opět šleháme. Tak dlouho, dokud krém nezchladne.
Do jiné misky nalámeme čokoládu a zalijeme ji horkým espressem. Postupně rozpustíme a rozmícháme. Následně přimícháme i změklé máslo a směs spojíme žloutkovým krémem. V míse vyšleháme bílky se lžící cukru do pevného sněhu. Vmícháme do čokoládového krému. Poté rozdělíme do pohárů a uložíme alespoň na dvě hodiny do lednice. Ozdobíme čerstvými malinami a mátou. Pro efekt můžeme ještě dezert posypat moučkovým cukrem.
Letní dezert: Bezlepkový nepečený dort s ovocem a řeckým jogurtem
Jednoduchý, rychle hotový a hlavně extrémně zdravý (nejen letní) dezert. Je vhodný pro bezlepkáře i vegetariáni. Vegani mohou využít místo klasického řeckého jogurtu veganskou verzi této ingredience. Uvidíte, že vám zachutná. A rychle se po něm zapráší!
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku