Sezónní ovocné koláče: Zpříjemněte si léto lehkým dezertem

Sezónní ovocné koláče: Zpříjemněte si léto lehkým dezertem

Sezónní ovoce máme v létě všude kolem sebe na zahrádkách či v přírodě. Chutné je nejenom čerstvé jako vítané osvěžení, ale také jako součást řady výtečných pokrmů. Kuchařky v létě rády pečou sezónní ovocné koláče, které se u všech jedlíků tradičně setkávají s velkým úspěchem.

Čtěte také:

Recepty z hrušek: Vyzkoušejte hrušková povidla nebo koláč pro zlepšení nálady

Mnoho druhů letního ovoce si můžeme koupit v obchodě kdykoliv během roku. Teprve ale s létem začne mít tu správnou chuť a vůni. Slunce, jeho teplo a prohřátou půdu nemohou nahradit žádné alternativní zdroje. Sezónní ovoce je zkrátka nejlepší v tu dobu, kdy přirozeně dozrává v přírodních podmínkách.

Má také mnohem vyšší obsah vitamínů a dalších cenných látek, než ovoce vypěstované uměle. V průběhu léta jsou stromy a keře v našich krajích obsypány plody v rozličnou dobu. Pokud je příhodné počasí, na jahodách si můžeme pochutnat už koncem května. V červnu se k nim přidají maliny, borůvky, třešně a višně.

Červenec v oblasti sezónního ovoce přinese ostružiny, angrešt, rybíz, broskve, meruňky a některé rané druhy jablek a hrušek. Poslední letní měsíc sklízíme mirabelky, blumy, brusinky anebo hroznové víno. Dozrávají také švestky. Doba zrání jednotlivých druhů ovoce se samozřejmě překrývá a podle počasí mohou dozrávat dříve anebo naopak později.

Recept na ovocný koláč 9x jinak

Sezónní ovoce je v kuchyni oblíbené jako surovina pro přípravu osvěžujících ovocných šťáv, marmelád, džemů, ovocných knedlíků a mnoha dalších pochoutek. Zvláštní místo mají pak ovocné koláče. Každá hospodyňka má obvykle své recepty, kterých se drží. Mnohé kuchařky ale rády zkoušejí nové věci. Anebo hledají něco jednoduchého. Sezónní ovoce zkrátka nenechá žádnou kuchyňskou experimentátorku chladnou. Inspirovat se můžete třeba některými z následujících receptů.

Kynutý ovocný koláč z hájovny

Ingredience

Na těsto:

  • 500g polohrubé mouky
  • 100g cukru krupice
  • 2,5 dcl mléka
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 100g Hery
  • balíček droždí
  • špetku soli
  • sezónní ovoce (množství a druh podle chuti)

Na drobenku:

  • 4 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 3 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup

V misce si připravíme kvásek: mouku, cukr, rozdrobené droždí zalijeme teplým mlékem. Necháme chvíli stát. Zbytek surovin dáme do mísy a zalijeme vzešlým kváskem. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout asi hodinu. Na plech si připravíme pečicí papír a na něj rozprostřeme těsto. Necháme ještě zhruba 10 minut kynout a pak ho posypeme ovocem a drobenkou, připravenou ze všech surovin hnětením. Pečeme v troubě, předehřáté na 180 stupňů.

Ovocný koláč s tvarohem a malinami

Ingredience

Na těsto:

  • 300g hladké mouky
  • 100g moučkového cukru
  • 130g Hery
  • 1 vejce
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva

Na náplň:

  • 500g tvarohu
  • 200g moučkového cukru
  • 2,5 dcl mléka
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový puding
  • 5 lžic rumu (anebo rumovou příchuť v množství dle vlastní chuti)
  • maliny

Postup

Nejdříve si připravíme náplň. V nádobě si rozmícháme tvaroh s cukrem, vejci, rumem a pudinkovým práškem a dohladka vymícháme ručním mixérem. Po částech přidáváme mléko a zašleháme. Na vál si prosejeme mouku s cukrem a práškem do pečiva. S vajíčkem a Herou a zpracujeme na hladké těsto. To rozválíme a přeneseme na plech, vyložený pečicím papírem. Můžeme vyválet i přímo na plechu. Okraje pak mírně zdvihneme. Na těsto nalijeme řídkou náplň a poklademe na ni maliny. Pečeme přibližně 30 minut v troubě, vyhřáté na 180°C. Poté vypneme troubu a ještě v ní koláč ponecháme 5 minut. Pak vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

Ovocný koláč s malinami 

Ovocný koláč z letní zahrádky

Ingredience

Na těsto:

  • 250g polohrubé mouky
  • 150g cukru krupice
  • 250 ml zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 150 ml oleje
  • 1,5 kávové lžičky prášku do pečiva
  • hlubší misku sezónního ovoce (může být směs ze zahrádky anebo jeden druh sezónního ovoce)
  • cukr moučka na posypání

Na drobenku:

  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce másla

Postup

V míse smícháme cukr, mouku a prášek do pečiva, pak přidáme smetanu, olej a vejce. Vše důkladne rozmícháme a vypracujeme tekuté těsto. Vylijeme do předem vymazaného a moukou nebo strouhankou vysypaného pekáče, na chalupě nebo i doma pro ulehčení práce můžeme použít remosku velikosti Grand. Těsto hustě poklademe ovocem, větší kousky nakrájíme. Posypeme drobenkou, kterou si připravíme v menší misce. Pečeme přibližně 45 minut, průběžně kontrolujeme. Zda je ovocný koláč hotový, poznáme tak, že do něj zapíchneme špejli. Dokud na ní ulpí přilepené těsto, koláč ještě není upečený. Po upečení ho necháme vystydnout a posypeme moučkovým cukrem.

Jahodové řezy s jogurtem

Ingredience

Na korpus:

  • ¾ hrnku polohrubé mouky
  • ½  hrnku cukru krupice
  • 1 žloutek
  • 1 bílek
  • ½ hrnku mléka
  • 1/3 hrnku oleje
  • ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva

Na náplň:

  • 380g jahodového jogurtu
  • 200g kysané smetany
  • 150g bílého jogurtu
  • 1 želatinový ztužovač za studena
  • dle chuti moučkový cukr a jahodový džem
  • 400 ml hustého jahodového džusu (můžeme vyrobit doma v odšťavňovači)
  • 1 jahodový puding v prášku

Postup

K vyšlehanému žloutku s cukrem a olejem přisypeme mouku, smíchanou s kypřícím práškem a zalijeme mlékem. Pořádně promícháme a po částech vmícháme sníh z 1 bílku. Směs nalijeme do dortové formy o průměru 26 centimetrů, kterou vyložíme pečicím papírem. Dáme péct. Mezitím si připravíme náplň: jogurty smícháme s kysanou smetanou a podle chuti přidáme cukr. Přidáme želatinový ztužovač. Upečený a vychladlý korpus potřeme džemem a zalijeme připravenou jogurtovou hmotu. Uvaříme puding s džusem a mírně vychladlý opatrně nalijeme na dort. V ledničce necháme ztuhnout do druhého dne.

Ovocný koláč s meruňkami

Ingredience

  • 200g hladké mouky
  • 140g másla nebo Hery
  • 70 dkg vypeckovaných meruněk
  • 85g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce cukru krystal
  • 1 polévková lžíce mletých mandlí
  • 2-3 kávové lžičky skořice

Postup

V míse smícháme mouku se skořicí, přidáme nakrájené máslo a cukr, ze kterého jsme oddělili 2 polévkové lžíce. Přidáme žloutek a lžíci vody a vypracujeme tuhé těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a dáme na půl hodiny odpočinout do ledničky. Rozpůlené meruňky mezitím smícháme s odděleným cukrem. Po půl hodině vyválíme těsto na pečicím papíře na placku a přemístíme na plech. Posypeme mandlemi a poklademe půlkami meruněk kulatou stranou dolů. Okraje těsta ohneme nahoru, můžeme zakrýt na okrajích i meruňky. Bílkem pak natřeme tyto ohnuté okraje a posypeme je krystalovým cukrem. Pečeme zhruba půl hodiny v troubě, předehřáté na 200 °C anebo dle zkušeností s vlastní troubou, dokud nebude těsto nazlátlé a meruňky měkké.

Ovocné sezónní koláče 

Piškotový ovocný koláč s tvarohem, ovocem a smetanou

Ingredience

Na koláč:

  • 100g polohrubá mouka
  • 100g cukr krystal
  • 3 vejce
  • ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • horká voda

Na krém:

  • 1 balíček měkkého tvarohu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sezónní ovoce dle chuti
  • vanilkový cukr
  • dortové želé

Postup

Smícháme mouku s kypřícím práškem a přidáme do ní vejce, vyšlehaná s cukrem. Přidám horku vodu. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Než se nám ovocný koláč upeče, rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem. Necháme ji lehce ztuhnout v ledničce a po upečení ji namažeme na vychladlý koláč. Poklademe ovocem a zalijeme rozpuštěným dortovým želé. Dáme ztuhnout.

Ovocný koláč s citronem a třešněmi

Ingredience

  • 750g vypeckovaných třešní
  • 300g hladké mouky
    280g moučkového cukru + 3 lžíce
  • 4 vejce
  • 170g másla nebo Hery
  • šťáva a kůra z jednoho většího citronu
  • 3 kávové lžičky prášku do pečiva
  • sůl

Postup

V míse smícháme třešně s citronovou šťávou a necháme odležet. Dortovou formu ideálně o průměru 23 centimetrů pečlivě vymažeme máslem. Smícháme mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Vmícháme postupně do pěny, kterou jsme utřeli z vajec a cukru. Přidáme najemno nastrouhanou citronovou kůru a změklé máslo. Těsto nalijeme do dortové formy, třešně i s citronovou šťávou rozprostřeme nahoru a posypeme moučkovým cukrem. Koláč pečeme asi hodinu v předehřáté troubě při teplotě 180°C. V případě potřeba překryje na část pečení alobalem nebo pečicím papírem, aby nezhnědl a nevysušil se. Po upečení můžeme podávat tento ovocný koláč jak teplý, tak i studený. Je vynikající, pokud ho doplníme zakysanou smetanou anebo hustým bílým jogurtem.

Angreštový koláč s medem a ovesnými vločkami

Ingredience

Na těsto:

  • 400g polohrubé mouky
  • 250g medu
  • 50g másla nebo Hery
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • půl kostky droždí
  • citronová kůra
  • špetku soli
  • špetku cukru krystal

Na náplň:

  • 200g ovesných vloček
  • 1kg angreštu (možno vyměnit za rybíz nebo s ním kombinovat)
  • 30g másla nebo Hery
  • 3 lžíce medu

 Postup

Vysypeme mouku do zadělávací mísy a do vyhloubeného důlku rozdrobíme droždí. Přidáme trochu cukru krystal, zalijeme vlažným mlékem a počkáme, až se droždí rozpustí. Pak přidáme vejce, změklé máslo, med, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru. Důkladně zpracované těsto necháme kynout asi hodinu. Mezitím si na pánvi rozpustíme máslo s medem a přidáme ovesné vločky, orestujeme a necháme vychladnout. Těsto rozválíme na plechu, který předtím vymažene tukem anebo vyložíme pečicím papírem. Okraje těsta necháme maličko vyšší. Těstu dopřejeme ještě cca 25 minut, aby přímo na plechu kynulo. Můžeme přikrýt utěrkou. Pak na něj rozprostřeme dobře osušený angrešt a naneseme na něj orestované vločky s medem. Pečeme v troubě zhruba 30 minut při teplotě 180-200°C. Po upečení necháme vychladnout a podáváme.

Angrešt

Sněhový rybízový koláč

Ingredience

Na těsto:

  • 220g polohrubé mouky
  • 150g másla nebo Hery
  • 100g cukru moučka
  • 2 žloutky

Na potření:

  • 120g cukru moučka
  • 1 větší hrnek rybízu (červeného nebo bílého) nebo jiné sezónní ovoce, mimořádně chutné jsou například ostružiny
  • 2 bílky

Postup

Všechny ingredience, určené k výrobě těsta, smícháme dohromady a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Vložíme do pořádně předehřáté trouby a pečeme zhruba 15 minut při vyšší teplotě. Vyšleháme sníh ze 2 bílků a cukru a přidáme rybíz nebo jiné ovoce. Před dopečením doplníme na těsto a společně dopečeme, dokud sníh nezhnědne. Ovocný koláč podáváme vychlazený.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 03. 12. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
STŘEDA 04. 12. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
ČTVRTEK 05. 12. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
PÁTEK 06. 12. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
SOBOTA 07. 12. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
NEDĚLE 08. 12. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 09. 12. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Advent je tu! Jak si jej rozplánovat, abychom do Vánoc všechno stihli?

Advent by měl být obdobím klidu a rozjímání. Místo toho se snažíme stihnout nemožné a těsně před Vánoci doslova odpadáme. Letos to ale bude jinak! Poradíme vám, jak si advent rozplánovat tak, abyste všechno s l...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...