Vyzkoušejte chutné ovocné a zeleninové šťávy neboli smoothie
Smoothie jako každodenní svačina
Výroba mixovaných ovocných a zeleninových šťáv je velmi jednoduchá a zvládne ji každý. Možná jste už také slyšeli výraz smoothie. Jedná se o mixované ovoce či zeleninu, někdy i kombinaci obojího. Smoothies jsou mezi lidmi oblíbená pro nekonečně mnoho kombinací. Do koktejlů můžete přidávat nejrůznější semínka, chladit nápoj pomocí ledu nebo ho sladit medem či sušenými fíky.
K přípravě ovocné šťávy stačí tyčový mixér
K přípravě smoothies vám bude bohatě stačit ponorný mixér. Rozmixovat pomocí něho měkké ovoce nebo listovou zeleninu není problém. Horší to bude při přípravě zeleninové šťávy. Obzvláště to platí u tvrdé kořenové zeleniny, kde pravděpodobně více oceníte odšťavňovač. Vždy ale platí jednoduché pravidlo – nejprve vyzkoušejte přístroj, který máte doma. Teprve kdyby na mixování nestačil, kupte jiný. Jedině tak u vás doma zabráníte hromadění přístrojů, které nikdo nepoužívá.
Pět porcí ovoce či zeleniny každý den
Jak už bylo řečeno na začátku článku, každý den bychom měli zkonzumovat pět kousků ovoce nebo zeleniny. Udělat si mezi pracovními schůzkami časové okno na snězení kedlubny může být někdy složité. Proto jsou ovocné a zeleninové šťávy ideální jako zdravá svačina. Smoothie si můžete udělat ráno a pít ho po celý den. Pokud si uděláte nápoj z pomeranče, jablka a dvou velkých mrkví, budete mít navíc splněné hned tři z pěti denních dávek ovoce.
Ovocné šťávy jako vitamínová bomba
Ovoce a zelenina je plná nejrůznějších vitamínů a minerálů. Například vitamín C najdete v pomerančích, mrkvi, třešních, rybízu, hroznech nebo v zelí. Na vitamín A je zase bohatý grapefruit nebo petržel. Mnohdy neoblíbená červená řepa pomáhá posilovat vlasy a špenát působí proti křečím. Pokud držíte dietu, pamatujte ale na to, že v některém ovoce se nachází více energie a tedy cukrů. Štíhlou linii vám může zkomplikovat vyzrálý banán nebo exotické mango.
Chcete se o vitamínech nejen v ovoci a zelenině dozvědět více?
Co používat na ovocné a zeleninové šťávy?
Rozmixovat můžete téměř jakékoliv ovoce nebo zeleninu. Stejně jako při vaření ale platí, že byste se měli držet roční doby. Léto je ideální čas na jahodová nebo třešňová smoothies, která budou díky vyzrálému ovoci chutnat skvěle. V zimě naopak oceníte zeleninové šťávy z červené řepy, mrkve nebo další kořenové zeleniny.
Kdy kupovat konkrétní druhy ovoce a zeleniny?
OVOCE
- jaro: jahody, skladovaná jablka a hrušky
- léto: meloun (červený, žlutý, zelený), broskve, nektarinky, třešně, višně, borůvky, ostružiny, maliny, rybíz, meruňky, angrešt
- podzim: jablka, hrušky, švestky, kdoule, grepy, pomeranče, pomelo, citróny, limety, hrozny
- zima: mandarinky, pomeranče, jablka, hrušky, sušené fíky a datle, kokos, citrusové plody, kiwi
- celoročně: tropické ovoce (ananas, mango), citróny, limety
ZELENINA
- jaro: ředkvičky, řapíkatý celer, kedlubna, brokolice, baby špenát, mangold, řeřicha, polníček,
- léto: rajčata, kopřivy, okurky, hrášek, chřest
- podzim: celer, petržel, mrkev, červená řepa, pekingské zelí, červené a bílé hlávkové zelí, čekanka, paprika
- zima: veškerá kořenová zelenina (viz podzim)
Čím ozvláštnit ovocné a zeleninové šťávy?
- semínka: dýňová, tykvová, chia, konopná, lněná, sezamová, slunečnicová, mák, Quinoa
- ořechy: vlašské, lískové, para, mandle, kešu, arašídy, makadamové a pekanové ořechy
- superpotraviny: goji, echinacea, Acai, zelený ječmen, chlorella
Zelené potraviny jsou zároveň účinnou prevencí proti mnoha nemocem.
Recepty na ovocné šťávy
Melounové osvěžení s mátou
Suroviny:
- čtvrtka červeného melounu
- vanička jahod
- hrst listů z máty
Meloun vydlabeme a zbavíme nepotřebných pecek. Mezitím opláchneme jahody a mátu. Všechny ingredience vložíme do vysoké nádoby a rozmixujeme ponorným mixérem. V případě potřeby můžeme přidat led a pijeme chlazené.
Snídaňový smoothie
Suroviny:
- zralý banán
- pomeranč nebo polovina grepu
- kiwi
- velká lžíce jogurtu
Ovoce očistíme a rozmixujeme ve vysoké nádobě ponorným mixérem. Přidáme jednu až dvě lžíce jogurtu podle chuti. Konzumace ovocné šťávy na snídani je ideální začátek každého dne.
Mangové lassi
Suroviny:
- zralé mango
- 150 – 250 ml hustého jogurtu (podle chuti)
- voda na zředění
Mangové lassi je indický recept, který přijde nejvíce vhod při konzumaci pálivých jídel. Vy ho však můžete pít kdykoliv během dne. Mango oloupejte, zbavte pecky a nekrájejte na kousky. Spolu s jogurtem ho rozmixujte tyčovým mixérem a podle potřeby zřeďte vodou.
Broskvové smoothie s ořechy
Suroviny:
- 2 vyzrálé broskve
- 3 mrkve
- hrst vlašských ořechů
Ovoce očistíme a odšťavníme. Mezitím najemno nasekáme vlašské ořechy a přidáme do ovocné šťávy. V případě potřeby zředíme vodou.
Recepty na zeleninové šťávy
Špenátové smoothie s banánem
Suroviny:
- hrst baby špenátu (normální špenát není ve smoothie tak chutný)
- zralý banán
- voda na zředění
Baby špenát omyjeme, banán nakrájíme a spolu s velkou sklenicí vody rozmixujeme tyčovým mixérem. V případě, že nápoj nebude dostatečně sladký, přidáme další banán.
Rajčatová šťáva s řapíkatým celerem
Suroviny:
- 3 zralá rajčata (nejlépe masitá)
- 3 výhonky řapíkatého celeru
- citrónová nebo limetová šťáva
Zeleninu omyjeme, nakrájíme a důkladně rozmixujeme. Podle chuti přidáme několik kapek citrónové nebo limetové šťávy.
Šťáva z červené řepy se zázvorem
Suroviny:
- středně velká červená řepa
- mrkev
- polovina jablka
- malý kousek čerstvého zázvoru
Řepu, zázvor, mrkev a jablko oloupeme a důkladně odšťavníme. V případě potřeby zředíme trochou vody. Pijeme kdykoliv během dne.
Kedlubnová šťáva s jablkem
Suroviny:
- středně velká kedlubna
- malé jablko
- voda na zředění
- citrónová šťáva
Kedlubnu i jablko oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Odšťavníme, přidáme několik kapek citrónové šťávy a zředíme vodou podle chuti.
Ovocné a zeleninové šťávy jsou jednoduché na přípravu a mají neomezeně mnoho variant. Udělejte něco pro své zdraví a zařaďte je do svého každodenního jídelníčku. Uvidíte, že se budete cítit lépe.
Diskuse k článku
Alena V