Nepečené dezerty 4x jinak: Zamlsejte si s netradičními chuťovými kombinacemi
Nepečené dezerty uvítá mnoho věčně zaneprázdněných hospodyněk, které nemají čas postávat dlouhé hodiny u kuchyňské linky a sporáku. Takové zákusky budete mít hotové do několika málo minut. Osvěžte se netradičními kombinacemi ingrediencí.
Je libo vyzkoušet sušenkový cheesecake s dýňovým krémem, avokádové košíčky s kokosem, francouzský preclíkový koláč, nebo ten s chutným italským nápojem limoncello? Všechny tyto nepečené dezerty vás okouzlí svou fantastickou chutí. Vyberte si svého favorita a vyzkoušejte něco nového.
Nepečené dezerty 4x jinak: Sušenkový cheesecake s dýňovým krémem
Sušenkový cheesecake s dýňovým krémem si zamilujete už po prvním soustu. Patří mezi nepečené dezerty, které budete mít hotové už do čtvrt hodiny. Musíte však počítat s určitou dobou chlazení v lednici. Potřebovat budete tyto suroviny (1 hrnek = cca 250 g/ml):
- jemně nadrcené máslové sušenky: 1 a ½ hrnku
- krystalový cukr: 2 lžíce
- změklé máslo: 5 lžic
- tučnou smetanu ke šlehání: 250 ml
- mascarpone: asi 500 gramů
- dýňové pyré (můžete si připravit vlastní): 1 hrnek
- moučkový cukr: 1 hrnek
- vanilkový extrakt: 1 lžička
- mletá skořice: 1 lžička
- muškátový oříšek (mletý): ½ lžičky
- sůl: ¼ lžičky
Začněte přípravou sušenkového korpusu. V míse si smíchejte nadrcené máslové sušenky, krystalový cukr a vlijte v mikrovlnce rozpuštěné máslo. Hmotu navrstvěte do dortové formy a dobře uhlaďte. Nyní si vyšlehejte smetanu do tuhého krému a dejte stranou (měla by být vychlazená). Následně na to promíchejte mascarpone s dýňovým pyré, moučkovým cukrem, vanilkovým extraktem, mletou skořicí, muškátovým oříškem a trochou soli. Nakonec metličkou zakomponujte do směsi i šlehačku. Připravenou náplň navrstvěte na sušenkový korpus a dejte chladit a tuhnout do lednice na cca 4 hodiny (pokud to tedy vydržíte). Poté skvost, který patří mezi rychlé i netradiční nepečené dezerty, ochutnejte. Je velmi lahodný. Dobrou chuť.
Nepečené dezerty 4x jinak: Avokádové košíčky s kokosem
Avokádové košíčky s kokosem se řadí mezi zdravější nepečené dezerty. V podstatě v receptu neobjevíte klasický cukr. Vše je čistě přírodní. Především vás tato dobrota osvěží v letních měsících, protože se zamrazuje. Připravte si tyto ingredience na zhruba 12 košíčků (1 hrnek = 250 g/ml):
- mandlová moučka: 2 hrnky
- sušené datle bez pecky: 10 ks
- neslazený strouhaný kokos: 4 lžíce
- špetka soli
- zralé avokádo: 2 ks
- šťáva z limet: 4 lžíce
- přírodní med: 6 lžic
- bílý řecký jogurt: 1 a ½ hrnku
- vanilkový extrakt: 2 lžičky
- kůra z bio limety: na ozdobu dle preferencí
- trochu opraženého kokosu: na ozdobu dle preferencí
Do kuchyňského robotu vložte mandlovou moučku, datle, kokos, špetku soli a rozmixujte na homogenní hmotu. Poté směs po lžíci navrstvěte do dezertních košíčků (nebo formy na muffiny) a dobře upěchujte. Na korpus pak naneste krém, který jste si připravili rozmixováním avokádové dužiny, vanilkového extraktu, hustého řeckého jogurtu, medu, šťávy z limet. Na povrch jednotlivých porcí můžete nasypat opražený kokos a strouhanou kůru z bio limety. Své mini nepečené dezerty nakonec dejte na pár hodin do mrazáku, aby ztuhly a podávejte jako osvěžující mls (nechte asi 10 minut povolit při pokojové teplotě).
Nepečené dezerty 4x jinak: Francouzský preclíkový koláč
Už jste ochutnali nepečené dezerty, v kterých se snoubí sladké i slané chutě? Pokud nikoliv, můžete tak učinit s francouzským preclíkovým koláčem. Je skutečně výtečný. Na jeho přípravu potřebujete tyto suroviny (1 hrnek = 250 g/ml):
- drcené preclíky: 1 a ¾ hrnku
- přírodní med: ¼ hrnku
- nesolené máslo: ½ hrnku
- polosladká tmavá čokoláda: cca 1 a ½ tabulky
- solené máslo: 1 hrnek
- krystalový cukr: 1 hrnek
- vanilkový extrakt: 1 lžíce
- vejce: 4 ks
- smetana ke šlehání: 1 kelímek
- drcené preclíky na ozdobu: asi hrst
Nejprve si v míse vyšlehejte změklé máslo spolu s medem do hladké pěny. Poté přisypte jemně nadrcené preclíky a vytvořte homogenní směs. Nakonec ji naneste na dno koláčové formy, důkladně uhlaďte a dejte chladit do lednice. Mezitím se pusťte do přípravy krémové náplně. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce si rozpusťte polosladkou tmavou čokoládu. Následně si v jiné misce vyšlehejte solené máslo s krystalovým cukrem, vanilkovým extraktem a postupně zapracujte i vlažnou rozpuštěnou čokoládu. Nyní přidávejte do krému vejce (jedno po druhém). Mixujte suroviny na střední rychlost po dobu až čtvrt hodiny, abyste získali nadýchanou hmotu. Tu nakonec vlijte na vychlazený preclíkový korpus a dejte tuhnout opět do chladničky na minimálně dvě hodiny. Podávejte s čerstvě ušlehanou smetanou a drcenými preclíky. Tento zákusek se jistě zařadí mezi vaše oblíbené nepečené dezerty, pakliže rádi experimentujete s chutěmi.
Nepečené dezerty 4x jinak: Zmrzlinový koláč s limoncellem
Už jste slyšeli o limoncellu? Jedná se o likér, který se vyrábí ze sorrentských citronů. Je velmi osvěžující. My vám ho nyní představíme v lahodném zmrzlinovém koláči. I nepečené dezerty totiž dokáže povznést, nejen náladu konzumenta. Připravte si tyto ingredience (pro cca 8 lidí):
- vanilková zmrzlina (povolená): 1 litr
- měkký slazený tvaroh: cca 100 až 120 gramů
- likér limoncello: 3 až 4 lžíce
- kůra z bio citronů: 1 lžička
- drcené celozrnné sušenky: 1 a ½ hrnku
- krupicový cukr: ¼ hrnku
- rozpuštěné máslo: ¼ hrnku
- bílá čokoláda: 180 až 200 gramů
- smetana ke šlehání: 1 hrnek
Zmrzlinový koláč s limoncellem lze zařadit mezi nepečené dezerty, které vyžadují určitou dávku trpělivosti při přípravě. Náplň by se totiž měla chladit několik hodin, ideálně pak přes noc. Začněte tedy tím, že si v míse rozmixujete povolenou vanilkovou zmrzlinu spolu s polovinou slazeného tvarohu, asi třemi lžícemi limoncella a bio citronovou kůrou. Tuto směs pak dejte do mrazáku přes noc. Nyní si rozpusťte bílou čokoládu ve vodní lázni s asi 50 mililitry smetany ke šlehání. Zbylé množství vyšlehejte do tuha. V další fázi zakomponujte do šlehačky slazený tvaroh (všechen, který vám zbyl) a rozpuštěnou bílou čokoládu. Krém dejte chladit do lednice. Ještě potřebujete připravit korpus. Ten vyrobíte z drcených celozrnných sušenek, rozpuštěného másla a cukru. Směs navrstvěte do formy na koláč (můžete nechat asi 5 minut propéct do křupava, pokud chcete) a naneste na ni krém mražený citronový a na vrch ten čokoládový se smetanou. Dejte zpět do mrazáku asi na hodinu a pak podávejte. Dobrou chuť.
A jaké další dezerty vás mohou potěšit? Níže několik tipů, kam dál:
6x luxusní vegan dezert na neděli
10x rychlé dezerty a moučníky k odpolední kávě
Čokoládový dezert 5x jinak. Přinášíme rychlé a snadné recepty!
Nepečené dezerty 10x jinak: Jakou sladkou tečkou zakončíte slavnostní oběd nebo večeři?
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku