Recepty z dýně Hokaido: Připravte si podzimní menu z dýně Hokaido, které nadchne každého
S barevným podzimem je tu zas - oblíbená dýňová sezóna. Dnes se zaměříme na dýně Hokaido, které jsou univerzální a extrémně jednoduché na zpracování v kuchyni. Představíme si recepty z dýně Hokaido, které nám vytvoří kompletní podzimní dýňové menu.
Dýně Hokaido – recepty: 12 skvělých receptů z dýně Hokaido, které z vás udělají mistry kuchaře!
Dýně Hokaido musí milovat každý. Na rozdíl od ostatních dýní v sobě skrývají jednu nádheru navíc, nemusí se loupat. Slupku ale mají přesto tvrdou, a tak může být někdy jejich rozkrojení pěkný oříšek. Pokud vám tedy na dýně Hokaido nůž nepostačí, dejte je na chvíli do horké vody. Slupka povolí a ostří dužninou po chvíli projede jako máslem.
Zdravost dýně Hokaido
Dýně Hokaido je nejen velmi chutná, ale také velmi zdravá. Do jídelníčků ji navíc směle mohou zařadit všichni dietáři nebo lidé, co se snaží vést zdravý životní styl. Ve 100 gramech totiž obsahuje jen 38 kalorií. Dýně je kromě toho bohatá na hořčík, fosfor, draslík, vápník, a vitamíny A, B i C. Zmíněný vitamín A v sobě nese oranžová dužnina dýně. Čím jasnější má barvu, tím více prospěšných látek skýtá. A také nutriční hodnoty mluví jasně pro dýně Hokaido, podívejte se sami. Recepty z dýně Hokaido jsou tedy jasnou sázkou na zdravé a nutričně vyvážené jídlo.
Nutriční hodnoty | Množství ve 100 gramech |
Tuk | 0,23 g |
Sacharidy | 8,8 g |
Voda | 88,72 g |
Protein | 8,8 g |
Vláknina | 1,6 g |
Kalorie | 38 kcal |
Recepty z dýně Hokaido
Dýně Hokaido je velmi univerzální. Dá se péct, vařit, smažit, zavařovat nebo sušit. Spotřebovat ji můžete úplně celou a nic nemusíte vyhazovat, semínka jsou totiž jedlá. Při zpracování dýně Hokaido máte dvě možnosti. Buď ji zpracovávat celou a tepelně upravovat až v receptech nebo si pro recepty z dýně Hokaido nejprve vyrobit dýňové pyré. A my si teď ukážeme, jak na to.
Jak na pěstování dýně Hokaido?
1. Dýňové pyré
Ingredience:
- dýně Hokaido
Dýňové pyré - recept
Z dýně vydlabejte semínka a i se slupkou ji dejte péct do trouby na 190 stupňů. Pečte ji nejméně 30 minut. Abyste zjistili, jestli je dýně hotová, píchněte do ní vidličkou. Až dýně vychladne, vydlabejte z ní lžicí dužinu. Dejte ji do hrnce a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
Zavařování dýňového pyré:
Pro zavaření dýňové pyré krátce povařte a plňte do čistých a vymytých sklenic (pozor na to, aby byla víčka suchá). Uzávěr zašroubujte a sklenicí v ruce několikrát protřepejte nahoru a dolů. Potom sklenice otočte dnem vzhůru, zakryjte je utěrkou a nechte je vychladnout, nejlépe přes noc. Na dno hrnce si dejte starou utěrku, aby sklenice nepraskly. Vložte na ni naplněné sklenice a zalijte je vodou asi do ¾, těsně pod okraj víčka. Sklenice vařte na 85 stupňů asi 25 minut. Dýňové pyré uchovávejte v suchu a chladu.
2. Dýňový quiche
Ingredience:
- balíček listového těsta
- hrneček vychladlého dýňového pyré
- 300 ml smetany ke šlehání (33%)
- 2 vejce
- 125 g ementálu
- šalvěj
- žloutek na potření
Dýňový quiche - recept
Nejprve si připravíme těsto na slaný koláč. Balíček listového těsta rozválejte do velkého čtverce. Na dno koláčové formy dejte pečící papír. Potom do formy natlačte vyválené těsto, okraje přehněte a dejte na 20 minut do mrazáku. Zbytek těsta vyválejte a vykrájejte z něho vaše oblíbené tvary. Ve velké míse prošlehejte smetanu, dvě vejce, osolte a opepřete. Přidejte najemno nastrouhaný ementál, dýňové pyré, sušenou šalvěj a osolte i opepřete. Vytáhněte těsto z mrazáku a dejte ho předpéct na 180 stupňů na deset minut. Pokud by se ještě nafukovalo, zatižte ho fazolemi. Náplň nalijte do koláče a na ni položte vykrájené tvary. Dejte péct, po deseti minutách ještě okraje koláče a vykrájené tvary potřete žloutkem. Pečte dalších 15 minut, dokud dýňový quiche není hotový. Quiche nepatří mezi jednoduché recepty z dýně Hokaido, ale jeho příprava stojí za to!
3. Polévka z dýně Hokaido
Ingredience:
- dýně Hokaido
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- cibule
- 1 lžička červené kari pasty
- 400 ml kokosového mléka
- chilli papričky
Polévka z dýně Hokaido - recept
Nejprve si připravíme dýni. Vydlabejte z ní semínka, nakrájejte ji na proužky a spolu s pokrájeným česnekem, solí a olivovým olejem pečte zhruba 30 minut na 190 stupňů. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte na oleji zhnědnout. Přidejte k ní kari pastu a nechte ještě krátce podusit. Potom do hrnce přidejte upečenou dýni a velký hrnek vody. Tekutinu nechte na středním plamenu zredukovat na polovinu. Potom přilijte kokosové mléko a promixujte. Dýňovou polévku dochuťte chilli a solí. Polévka z dýně Hokaido patří už mezi klasické recepty z dýně Hokaido, které zná každý.
Podívejte se také, jak připravit krémovou dýňovou polévku.
4. Pečená dýně Hokaido s mletým masem
Ingredience:
- dýně Hokaido
- 200 g mletého hovězího masa
- 120 g strouhaného čedaru
- 2 lžíce smetany
- velká cibule
- 5 lžic slunečnicového oleje
- hrst tymiánu
- plátek másla
Pečená dýně Hokaido s mletým masem - recept
Nejprve si připravíme dýni. Spodní část dýně Hokaido seřízněte, aby dobře stála. Potom odřízněte pokličku z vrchní části a z dýně vydlabejte všechna semínka. Potom si připravíme masový základ. Cibuli nakrájejte nadrobno, případně ji rozmixujte v robotu. Smažte ji na slunečnicovém oleji, dokud nezezlátne. Přidejte k ní mleté maso, pořádně osolte a opepřete. Opékejte, dokud se nezatáhne. Potom přidejte sušené bylinky, plátek másla a maso dál opékejte, dokud nebude hotové. Teď je čas naplnit vydlabanou dýni Hokaido. Do půlky ji naplňte mletým masem, potom přidejte asi polovinu strouhaného čedaru a pořádně upěchujte. Potom vložte zbylé maso, zalijte dvěma lžícemi smetany a přidejte sýr. Vše dobře upěchujte. Dýni zaklopte pokličkou a pečte asi hodinu při 180 stupních.
5. Dýňová omáčka na těstoviny
Ingredience:
- ½ dýně Hokaido
- 240 g špaget
- 6 lžic smetany
- 2 stroužky česneku
- hrst čerstvého rozmarýnu
- 2 lžíce olivového oleje
- citrónová šťáva podle chuti
- velká hrst strouhaného parmezánu
Dýňová omáčka na těstoviny - recept
Z poloviny dýně vydlabejte semínka, osolte ji, přidejte pokrájený česnek, rozmarýn a pokapejte olivovým olejem. Pečte zhruba 30 minut na 190 stupňů. Z pečené dýně vydlabejte dužninu. Tu promixujte s hrnkem vody a smetanou. Pro dochucení přidejte citrónovou šťávu, sůl a mletý pepř. Uvařte si špagety a v pánvi je důkladně promíchejte s dýňovou omáčkou. Dýňová omáčka na těstoviny je nejlepší s parmezánem a čerstvým rozmarýnem. Dýňová omáčka patří mezi recepty z dýně Hokaido, které si zamilujete!
6. Dýňový koláč
Ingredience:
- 500 g dýňového pyré
- jablečné pyré ze 2 jablek
- 180 g celozrnné mouky
- 2 vejce
- 100 g kokosového oleje
- 3 lžíce třtinového cukru
- hrst vlašských ořechů
- lžička skořice
- lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Poleva:
- 200 g hořké čokolády
- 50 g kokosového oleje
- 70 g mandlových plátků
Dýňový koláč - recept
V míse smícháme mouku, cukr, nasekané vlašské ořechy, skořici, prášek do pečiva i sůl. V druhé míse smícháme vychladlé dýňové pyré, jablečné pyré, vejce i kokosový olej. Mícháme a pomalu přisypáváme suché přísady, dokud nevznikne hladké těsto. Dýňový koláč pečeme 35 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem. Vychladlý dýňový koláč polijeme polevou a posypeme mandlovými lupínky.
Pokud vás zajímají také další recepty z dýně Hokaido, podívejte se na tento článek.
Diskuse k článku