Polévka z dýně hokaido 5x jinak - bez smetany, se zázvorem i pro děti
Podzim se kvapem blíží a s ním i sezóna dýní. Určitě byste měli tuto oranžovou surovinu do svého jídelníčku zapojit. Nejen že skvěle chutná, ale je také zdravá. Dýně obsahují beta karoten, ze kterého tělo získává vitamín A, dále je v dýni také zinek, vitamíny C, B, hořčík, vápník, železo i vlákninu. Je tedy dost důvodů, proč byste měli dýni v kuchyni používat. Vyzkoušejte třeba dýňovou polévku.
Dýně Hokaido – recepty: 12 skvělých receptů z dýně Hokaido, které z vás udělají mistry kuchaře!
Dýňová polévka – chutná a zdravá
Polévka z dýně hokaido je asi to nejjednodušší a nejzákladnější jídlo, které z dýně můžete připravit. Na výběr máte samozřejmě několik druhů dýní, právě hokaido je ale v kuchyni nejoblíbenější. Nemusí se zbavovat kůry, stačí z dýně vydlabat semínka, rozkrájet ji na kousky a ty zpracovat. Přečtěte si, jaké jsou další druhy dýní.
Dýně hokaido rychle změkne, a navíc je velmi chutná. Uvidíte, že se polévka z dýně hokaido stane oblíbeným pokrmem. Milujete dýni hokaido? Uvařte si celé podzimní menu z dýně hokaido.
Dýňová polévka bez smetany
Klasická polévka z dýně hokaido má podobu krému se smetanou. Vyzkoušet ale můžete i odlehčenou verzi bez smetany – zejména pokud se smetaně a dalším mléčným výrobkům snažíte ve svém jídelníčku vyhýbat. Příprava je snadná a na polévce si určitě pochutnáte.
Na přípravu budete potřebovat:
- 1 ks dýně hokaido
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- špetku kurkumy
- sůl, pepř
- olej
- máslo
Dýňová polévka bez smetany – recept
Dýni hokaido omyjte, vydlabejte a nakrájejte na kostky. V hrnci osmahněte na troše oleje cibuli, přidejte dýni a nakrájený česnek. Směs zalijte vodou, přidejte koření a vařte na mírném plamenu asi půl hodiny. Poté přidejte máslo, vše dohladka rozmixujte a podle potřeby dolijte vodou.
Dýňová polévka z pečené dýně
Dýňovou polévku můžete připravit také z pečené dýně. Tento recept je pro mnohé ještě chutnější než klasická polévka z dýně hokaido. A přitom není o mnoho náročnější. Určitě stojí za vyzkoušení.
Na přípravu budete potřebovat:
- 1 ks dýně hokaido
- 1 ks cibule
- masový vývar (kuřecí)
- smetana ke šlehání
- sůl
- zázvor
- olej
Dýňová polévka z pečené dýně – recept
Dýni opět omyjte, vydlabejte z ní semínka a nakrájejte na kusy, které rozložte na plech s pečicím papírem. Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, zakápněte olejem a posypte solí. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte přibližně půl hodiny. Změklou dýni poté v hrnci zalijte vodou nebo můžete použít vývar a rozmixujte dohladka. Přiveďte k varu. Poté můžete přidat také smetanu a ještě chvíli povařit. Podle chuti dosolte, případně můžete přidat zázvor.
Polévka z dýně hokaido s kari
Samotná teplá polévka z dýně hokaido vás v podzimních plískanicích spolehlivě zahřeje. Pro lepší účinek ale do ní můžete ještě přidat kari. Uvidíte, že vám i tato varianta zachutná.
Na přípravu budete potřebovat:
- 1 ks dýně hokaido
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- zeleninový nebo kuřecí vývar
- smetana ke šlehání
- sůl, pepř
- kari
- olej
Polévka z dýně hokaido s kari – recept
Dýni zpracujte běžným způsobem a kousky v hrnci na oleji či másle osmahněte. Přidat můžete i nakrájenou cibuli, nakonec také prolisovaný česnek a lžičku kari. Zalijte vývarem, osolte, ochuťte pepřem a doměkka vařte na mírném plameni. Vše poté rozmixujte, ještě krátce povařte a můžete podávat.
Dýňová polévka pro děti
Polévka z dýně hokaido bude nepochybně chutnat také dětem. Navíc taková zeleninová polévka plná vitamínů je pro ně a jejich zdraví na podzim rozhodně prospěšná.
Na přípravu budete potřebovat:
- 1 ks dýně hokaido
- brambory
- mrkev
- cibule
- sůl
- olej
Dýňová polévka pro děti – recept
Očištěnou, vydlabanou a na kousky nakrájenou dýni osmahněte na oleji, přidejte cibuli a podlijte vodou. Přidat můžete také mrkev a brambory. Jemně osolte a vařte do změknutí zeleniny. Poté rozmixujte, podle potřeby ještě dochuťte a můžete podávat. Uvidíte, že dětem tato polévka zachutná.
Zaujal vás tento recept na polévku z dýně hokaido? Vyzkoušejte další recepty z dýně hokaido.
Dýňová polévka se zázvorem
Stejně jako kari vás v polévce zahřeje také zázvor. Dýňovou polévku příjemně štiplavě dochutí a zachrání vás před nejednou podzimní chřipkou či nachlazením.
Na přípravu budete potřebovat:
- 1 ks dýně
- zeleninový nebo kuřecí vývar
- 1 ks zázvoru
- sůl, pepř
- olej
Dýňová polévka se zázvorem – recept
Základ polévky je opět stejný, na oleji osmahněte kousky umyté a vydlabané dýně. Poté přidejte kousek jemně nastrouhaného zázvoru a zalijte vývarem. Vařte doměkka a následně rozmixujte. Podle chuti můžete zjemnit smetanou.
Dýňová polévka má mnoho variací
Polévka z dýně hokaido se může podávat -
- s kousky osmahnuté slaniny
- krutony z pečiva
- posypaná opraženými dýňovými semínky
- ozdobená petrželkou
Jak vidíte, dýňová polévka má mnoho podob a variací, takže se jen tak neomrzí. A skvěle se hodí k podzimu – nejen svou oranžovou barvou, ale i tím, že vám dodá vitamíny potřebné do pochmurného podzimního počasí.
Diskuse k článku