Staňte se expertem na druhy dýní: Každá je vhodná na jiné recepty z dýně
Poslové podzimu. Mají různé barvy, tvary i chutě, ale jedno mají společné - všechny odrůdy bez výjimky jsou skvělé. Některé druhy dýní jsou vhodnější na slané recepty z dýně, z jiných je výborný kompot nebo koláč. Podívejte se na nejznámější druhy dýní a inspirujte se.
Dýně Hokaido – recepty: 12 skvělých receptů z dýně Hokaido, které z vás udělají mistry kuchaře!
Jak rozeznat druhy dýní a udělat si chutné recepty z dýně?
1. Dýně Hokaido
V Česku jedna z neoblíbenějších dýní. Pochází z japonského ostrova Hokkaidó, kam byla zavlečena z Nové Anglie. Je skvělá pro své všestranné využití, jemnou chuť a minimální energetickou hodnotu. Jako jediná z dýni se nemusí loupat. Podívejte se recepty z dýně Hokaido, které si zamilujete!
- nejpopulárnější a nejrozšířenější dýně
- má žluto-oranžovou barvu
- ve 100 g má jen 38 kalorií
- její pěstování je snadné
- chuťově velmi jemná, podobná bramborám
2. Máslová dýně
Tato dýně je oblíbená hlavně kvůli minimu semínek. Po jejím vydlabání Vám tak zbude velká část dužiny, kterou můžete spotřebovat. Chutná po oříškách a je vhodná na pomazánky, omáčky i koláče.
- výrazná chuť
- musí se loupat
- má málo semínek
- chutná po oříškách a muškátu
- vhodná na slané recepty z dýně
3. Muškátová dýně
Kulatá dýně se snadno peče a má hutnou konzistenci. Proto je vhodná především na polévky, pomazánky nebo omáčky.
- aromatická chuť
- patří mezi mazlavé druhy dýni
- hutná konzistence
- chutí podobná sladkým bramborám
- musí se loupat
4. Špagetová dýně
Tato dýně se jmenuje po své dužnině, která po vydlabání připomíná špagety. Můžete jí proto použít místo těstovin, dobře ochutit a servírovat s oblíbeným sýrem. Patří mezi chuťově méně výrazné odrůdy dýně. Skvělá bude i jako dýňové zelí. Zjistěte, jak na pěstování dýní.
- dužnina ve tvaru špaget
- snadno se dlabe
- málo výrazná chuť
- vhodná na smaženky, pomazánky a koláče
- slupka se nejí
5. Dýně Sweet dumpling
V překladu sladký knedlík, je dýně vhodná na sladké pečení, omáčky i dýňové zavařeniny. Má menší tvar a poznáte ji podle toho, že je pruhovaná.
- má sladkou chuť
- patří mezi málo běžné druhy dýní
- menší tvar
- vhodná na sladké recepty z dýně
- musí se loupat
6. Patisony
Někdy jsou řazené k cuketám, ale botanicky patří patisony mezi druhy dýní. Mají diskovitý tvar a různé barvy. Nejznámější je bílá, koupíte ale i žluté nebo zelené patisony. Největší slávu uděláte, když patisony zapečete.
- patří k dýním
- mají menší tvar
- vhodné na zapékání
- jemná chuť
- slupka se loupe
a mnoho dalších dýní...
Jak zpracovávat jednotlivé druhy dýní?
Jaké dýně kupovat?
Vybírejte těžké dýně, ty lehké mají více semínek a méně dužniny. Také si dejte pozor, aby nebyla slupka dýně poškozená. Mohla by se snadněji začít kazit.
Co se semínky?
Semínka odmočte, zbavte přilepených vláken a osušené sladujte. Můžete si ji zasadit na zahrádce a další rok budete mít vlastní dýně. Některé druhy dýní mají tvrdší semínka, ty nejezte. Jiné mají měkčí semínka, které můžete upéct a sníst. Semínka se vám budou hodit i na některé recepty z dýně.
Jak dýně skladovat?
Celé a nepoškozené dýně skladujte na suchém a chladném místě. Vydrží tam i několik měsíců.
Jak dýně zavařovat?
Dýni si upečte a rozmixujte ji na hustší pyré. To potom plňte do vymytých sklenic a ihned otočte dnem vzhůru. Nechte sklenice zchladnout, a potom je přendejte do hrnce. Zalijte vodou do ¾ a vařte 30 minut na 85 stupňů. Podívejte se, jak na zavařování dýně.
Jak některé druhy dýní zbavit slupky?
Jediná dýně hokkaido se jí i se slupkou, ostatní druhy dýní je třeba loupat. Nejjednodušší je dýni rozkrojit napůl a upéct. Teprve potom z ní vydlabat dužninu. Můžete samozřejmě dýně i loupat a až potom péct, ale je to pracnější. Pro některé recepty z dýně budete potřebovat dýně oloupané, pro jiné recepty můžete dýni péct spolu se slupkou a odstranit až poté.
Recepty z dýně aneb co vařit z jednotlivých druhů dýní?
Polévky se dají připravit ze všech druhů dýní. Výborná je například polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem. Je ostřejší a výborná na zahřátí v sychravém podzimním počasí. Na polévku můžete využít prakticky všechny druhy dýní.
Pomazánky z dýně jsou skvělé. Do základu můžete přidat krémový sýr, tvaroh, bylinky nebo další zeleninu.
Dýňové zelí bude senzační k pečenému masu. Vyzkoušejte ji k pečené huse, kačeně nebo králíkovi. Recept můžete využít při slavnostní martinské huse.
Podzimní klasika, kterou má rád snad každý. Chuť dýňové polévky zvýrazníte, pokud dýni před vařením upečete.
Dýně bude senzační například v kynutém těstu v kombinaci se skořicí a jablky. Na koláč využijte sladké druhy dýní.
Dýně můžete plnit masem, sýrem nebo směsí různé zeleniny. Upečte si například dýni hokkaido plněnou mletým masem. Je výborná a zvládne ji uvařit každý.
Dále si můžete připravit:
dýňové pyré, kompoty z dýně, dýňové noky, dýňové omáčky, dýňové muffiny, dýňové lívance a mnohé další recepty z dýně
A jaké jsou Vaše oblíbené recepty z dýně? A pěstujete si na zahrádce vlastní dýně? Podělte se s námi o tom v diskuzi.
Diskuse k článku