Jak na zavařování dýně?

Jak na zavařování dýně?

Dýně je lidovým názvem užívaným nejběžněji pro rostlinu tykev turek či tykev velkoplodá. Výjimkou není ani označení dýně obecná nebo dýně velkoplodá. V každém případě se jedná o popínavé rostliny náležící do čeledi tykvovitých, jsou tedy příbuzenstvem okurek, cuket či melounů. Díky nenáročnosti pěstování a rychlému růstu jsou u zahrádkářů oblíbené. V současné době se pozornost upíná na dýně hokaido, které jsou severojaponskou odrůdou, u nás stále žádanější pro příjemně sladkou chuť připomínající ořechy. Všechny druhy dýně lze všestranně zpracovávat. Díky dobrým skladovacím vlastnostem je možné udržet dýně čerstvé až 5 měsíců, musí se však dbát na to, aby se jednotlivé kousky vzájemně nedotýkaly a v dané místnosti byla teplota zhruba 10 až 19 °C s ideální vlhkostí 60 až 75 %.

Čtěte také:

Dýně Hokaido – recepty: 12 skvělých receptů z dýně Hokaido, které z vás udělají mistry kuchaře!

Kdy se do zavařování dýně pustit?

Předpokladem chutného plodu je správně načasovaná sklizeň a následná péče. Nenechávejte proto dýně na zahrádce, když už hrozí první přízemní mrazíky. V těchto dnech byste tak už dýni určitě měli mí doma. Podmínkou je samozřejmě dostatečná vyzrálost, kterou lze rozpoznat tak, že slupka zmatněla a je velmi tvrdá. Na stonku se také postupně vytváří malé prasklinky. Je také vhodné ponechat dýni minimálně 5 cm stopku, která se však při sklízení a další manipulaci nesmí odlomit či naříznout, jinak by vznikl prostor pro pronikání mikroorganismů a dalších škodlivin, co se podílí na rychlém rozkladu plodu. Po sklizni jako takové se doporučuje dýni ještě dosušit. Pokud je ještě přes den dostatek slunečních paprsků a teploty nesestupují moc nízko, je možné nechávat dýně dosušit venku. Pokud ne, je třeba využít kamen nebo trouby. V ideálním případě se dýně umístí blízko zdroje tepla do prostoru, kde teplota šplhá nad 30 °C, není-li taková možnost, pomůže i klasická trouba, kde se s častou kontrolou a dostatečnou opatrností může dýně dosušovat téměř celý den.

Recepty na zavařování dýně

Zavařování dýně je nejoblíbenější úpravou. Dýně jako taková dokáže „přijímat“ okolní chutě a vůně, a tak je možné uzpůsobovat ji touto cestou pro různá další kulinářská využití. Zavařování je v českých luzích a hájích tradicí, některé rodinné recepty a tajemství s ním související se tradují z generace na generaci. My vám v tomto článku přinášíme vybrané recepty na zavařování dýně, které určitě stojí za vyzkoušení. Nebude samozřejmě chybět klasický kompot z dýně. Množství uvedených ingrediencí je samozřejmě možné upravovat dle potřeby a chuti.

Dýně jako ananas aneb tradiční kompot z dýně

Ingredience:

  • cca 2,5 až 3 kg očištěné dýně
  • 600 až 750 g cukru
  • 0,25 l octa
  • 6 ks hřebíčku
  • 1 až 2 citrony
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 až 2 ks skořice
  • 1 až 2 lžičky ananasové tresti

Jak se kompot z dýně připravuje?

Očištěná dýně se nakrájí na kostičky (hrana cca 1 až 2 cm dlouhá) a vloží se do nádoby s vodou a octem. Všechny kousky musí být ponořené. Nejlepší je si takto dýni připravit večer a ráno s úpravou pokračovat. Díky octu se zbaví nicneříkající chuti. Další den vodu z dýně slijeme a použijeme dále. Rozvaříme v ní oba druhy cukru, přidáme hřebíček, skořici a i se slupkou na kolečka pokrájený citron, z něhož předtím odstraníme jadérka. Vzniklou směs necháme „probublat“, aby se chutě ingrediencí uvolnily a spojily. Posléze přidáme připravené kostky a ananasovou tresť. Za občasného míchání vaříme na mírném až středním ohni, dokud kostičky nezměknou a nezesklovatí. Je třeba dávat pozor, aby se nepřevařily a nezačaly se rozpadat. Poté kostičky vkládáme do připravených sklenic a zaléváme nálevem z nich. Dýně musí být vždy potopená. Na konec zavaříme v hrnci po dobu 20 minut, při teplotě 80 °C.

Dýňový džem s jablky

Ingredience:

  • 1 kg dýňové dužiny
  • 1 kg jablek
  • 1 až 2 citrony
  • 1,5 až 2 kg želírovacího cukru
  • 3 až 4 balíčky vanilkového cukru
  • šťáva z 1 citronu

Jak se dýňový džem s jablky připravuje?

Dýni je třeba očistit, zbavit semínek a dužinu nakrájet na kostičky (hrana 1 cm). Z jablek odstraníme slupku i jádřince a nakrájíme také na kostičky. Dýni i s jablky rozvaříme ve vodě, kterou celou dobu necháme vyvařovat. Přidáme oba druhy cukru a šťávu z citrónu. Za stálého míchání přivedeme vzniklou kaši k varu, dále ještě minimálně 5 minut provaříme. Na konec plníme do skleniček a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 až 85 °C.

Zavařování dýně na čínský způsob

Ingredience:

  • 1,5 kg dýně
  • 4 až 6 cibulí (středně velkých)
  • 2 paličky česneku
  • 2 rajské protlaky
  • sádlo
  • mletý zázvor
  • pálivá paprika
  • sladká paprika
  • sojová omáčka

Jak se dýně na čínský způsob připravuje?

Oloupanou dýni nakrájíme na kostičky. Poté zpracujeme ostatní suroviny, a to tak že na sádle osmažíme na hrubo nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, aby se chutě promíchaly. Následně do směsi vložíme dýni, přimícháme koření (vždy 1 až 2 lžičky) a dochutíme sojovou omáčkou a solí. Vzniklou směs podusíme alespoň 30 minut, přidáme rajský protlak a povaříme ještě alespoň 10 minut, na konec jí naplníme předehřáté skleničky, uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Zásady při zavařování dýně a nejen jí

Při zavařování dýně a dalších vypěstovaných plodů je třeba pamatovat na určité zásady, s jejichž dodržením se vyvarujete případným nezdarům a zklamání, že zavařování dýně nevyšlo, jak jste chtěli. Základem je hluboký a dostatečně velký hrnec (případně speciální zavařovací s teploměrem a mřížkou), na jehož dno se rozloží utěrka či jiný kus látky. Sklenice je nutné vkládat opatrně, aby se nedotýkaly. Poté se přilije teplá voda (zhruba do 1/2 výšky sklenic) a opatrně se zahřívá na požadovanou teplotu. Nikdy se nesmí vařit. Po procesu zavaření se sklenice vyndají speciálním zavařovacími kleštěmi a nechají se vychladnout na nějaké dřevěné podložce. Po ochlazení se postaví dnem vzhůru, čímž se ověří těsnost víček.

K zavařování dýně je nutné využít jen plody zdravé a kvalitní, nevhodné jsou i s malým náznakem napadení škůdcem apod. Velkou pozornost je třeba věnovat přípravě sklenic a víček. Musí být důkladně umyté a vysušené. Zapomeňte však na utírání utěrkou, která i při velké snaze zanechá na sklenici miniaturní chloupky, ty by mohly být následně velkým rizikem úspěšného zavařování dýně. Nikdy také nezapomeňte opatřit sklenice popiskem, kdy zavařování dýně proběhlo, abyste následně věděli, do kdy ji můžete spotřebovat či jak dlouho ještě vydrží.

Zavařování dýně je oblíbené, protože poskytuje komfort dopřávat si dýni i během zimy a jara, zkrátka do další sklizně. Výjimkou nejsou ani případy, kdy je zavařenina dobrá i po 2 až 3 letech i delší době. Po zavařování dýně často kontrolujte a ujistěte se, že ve sklenici nezačínají probíhat nechtěné procesy. Zavařování dýně je možné uzpůsobit dle chuti, jaké chcete u zavařeniny dosáhnout, není proto problém připravit si dýni chutnající po okurkách či připomínající broskve nebo meruňky. Pusťte se do zavařování dýně i vy a připravte si pochoutku v různých obměnách, kterou si budete moci dopřávat kdykoliv budete chtít.

Dýně hokaido je univerzální potravina. Lze ji připravit jako předkrm, polévku, hlavní jídlo, přílohu i dezert. Přesvědčte se v článku s recepty z dýně hokaido.



Diskuse k článku

  • Irena Müllerová

    18:39 23. 11. 2016 +6
    Dobrý den, pokud nemáte vhodný sklep k přezimování dýní (tam skutečně vydrží celou zimu), tak si ji nastrouhejte na hrubém struhadle či na robotu a dejte v mikrotenovém sáčku do mrazáku. Takto mraženou používám jak na přípravu polévky, tak dýně na způsob dušeného zelí /k vepřovému či huse):)
  • Marie

    15:55 2. 11. 2016 +13
    Prosím kdo někdy zavařoval dýni k přípravě polévky, atˇporadí. Díky
  • Iveta

    19:54 7. 11. 2012 +13
    Musí se dýně v nálevu vařit?
    Nestačí, aby byla namočená 24 hodin, pak naskládaná do sklenic, podobně jako broskve, meruňky a zalitá nálevem?...Mám dýni na zavařování a je dost vyzrálá. Obávám se, že se mi rozvaří, i když ji budu vařit krátce ...Děkuji za odpověď. Iveta
  • Laďka

    08:57 18. 10. 2012 +3
    Jdu zavařovat kpmpot.Nelíbí se mi,když jsou vydlabané na Helovin
  • Martin

    11:56 10. 10. 2012 0
    Super tipy, z dýní dělám úplně všechno.

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...